1.1 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Rhodiola, o planta excelenta anti-stres si pentru starile depresive

Rhodiola rosea este o planta din Siberia care creste bine in clime arctice uscate si reci. Compusii medicinali ai rhodiolei rosea provin de la radacina plantei si au fost folositi pentru a ajuta la tratarea stresului, anxietatii, oboselii mentale si fizice si starii de spirit depresive.

Rhodiola rosea a fost clasificata de unii cercetatori drept un adaptogen, ceea ce inseamna ca va ajuta sa fiti mai putin predispusi la stresul fizic si emotional.

Cercetarile limitate au aratat ca acest medicament natural poate stimula activitatea serotoninei, norepinefrinei si dopaminei. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetari pentru a confirma eficacitatea suplimentelor cu rhodiola. Se considera ca echilibrul adecvat al acestor neurotransmitatori este implicat intr-o functionare emotionala si neurologica sanatoasa.

Oamenii au folosit suplimente pentru rhodiola in urmatoarele cazuri:

  • Tratamentul depresiei
  • Oboseala
  • Performanta imbunatatita a exercitiilor fizice

Una dintre cele mai cunoscute beneficii ale Rhodiolei rosea este puterea sa ca substanta care ajuta organismul sa se adapteze la stres, altfel cunoscut sub numele de adaptogen.

Abilitatile si calitatile sale specifice, insa, nu au fost inca dovedite stiintific cu suficiente studii bine concepute.

Un articol din 2005 descrie Rhodiola rosea drept „un adaptogen versatil”, care afirma ca planta poate creste rezistenta la stres. In mod special, autorii cercetarii afirma ca detine promisiunea ca un posibil tratament pentru reducerea nivelului hormonilor de stres si a problemelor cardiace induse de stres.

Performanta fizica si mentala

Unii oameni iau Rhodiola rosea pentru a imbunatati performantele fizice inainte de antrenamente sau ca o modalitate de a imbunatati concentrarea si gandirea. Exista, de asemenea, afirmatii ca ajuta la reducerea oboselii fizice si mentale.

Un studiu realizat in 2009 a descoperit ca femeile care au luat o doza mare de Rhodiola rosea au putut sa alerge mai repede decat cele care au primit un placebo. Studiul a examinat 15 femei de varsta universitara.

Un alt studiu sugereaza ca un consum de extract de Rhodiola rosea poate imbunatati concentratia si poate reduce oboseala. Cercetarea a analizat 60 de barbati si femei, care au luat un extras numit SHR-5. Doza administrata pentru aceste efecte a fost de 576 miligrame (mg) pe zi. In ciuda acestor rezultate, un mare studiu din 2012 publicat in BMC Complementary and Alternative Medicine s-a uitat la 206 de studii pe Rhodiola rosea si oboseala, dar numai 11 au fost potrivite pentru a fi luate in considerate. Vezi si: Smoothie anti-stres. Cea mai simpla si rapida metoda de a te relaxa

Depresia si anxietatea

Un studiu a gasit dovezi care sugereaza ca Rhodiola rosea poate reduce simptomele tulburarii de anxietate generalizata. Zece persoane au fost incluse in acest studiu si au luat 340 mg de extract de Rhodiola rosea timp de 10 saptamani.

Un alt studiu realizat in fitomedicina a descoperit ca Rhodiola rosea a redus simptomele depresiei, dar efectele sale au fost usoare. Planta nu a redus simptomele la fel de eficient ca sertralina, un antidepresiv pe baza de prescriptie medicala, desi a avut efecte secundare mai putine si mai usoare.

Autorii acestui studiu din 2015 au concluzionat ca, intrucat poate fi mai bine tolerat de unii oameni si ar oferi beneficii, Rhodiola rosea poate fi adecvata ca tratament pentru depresie usoara pana la moderata. Studiul a cuprins 57 de persoane care au luat planta timp de 12 saptamani.

Tulburari alimentare provocate de stres

Un ingredient activ in Rhodiola rosea cunoscut sub numele de salidroside, a fost studiat pentru efectele sale asupra poftei de mancare. Acest studiu, publicat in Physiology & Behavior, a fost facut folosind sobolani. S-a descoperit ca un extract uscat de Rhodiola rosea care a inclus 3,12 la suta salidrosida a ajutat la reducerea sau eliminarea poftei de mancare la animale.

Un alt studiu in Jurnalul de psihofarmacologie, realizat similar pe sobolani, a stabilit ca Rhodiola rosea poate reduce anorexia indusa de stres. Autorii spun ca descoperirile lor ofera dovezi pentru sustinerea faptului ca planta are proprietati antistres.

Sursa poza: en.wikipedia.org

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole