18.6 C
București
miercuri, aprilie 24, 2024

Retete secrete pentru imunitate potrivit Mihaelei Bilic: paharul de vin rosu, salata de patrunjel si marul Redlove

Nutritionistul Mihaela Bilic incearca sa incurajeze lumea in aceasta perioada, in care panica este cea care controleaza multe vieti. Pe langa o stare psihica echilibrata, medicul vorbeste despre cateva secrete vechi ale omenirii pentru intarirea sistemului imunitar.

Salata de patrunjel, sursa excelenta de vitamine si minerale

Un secret care vine de la libanezi este patrunjelul, mai exact salata de patrunjel, pe care acestia o adora atat de mult. Un pic de suc de lamaie si un strop de ulei fac din aceasta salata o bomba energetica extraordinara.

Pe langa gustul lui incantator, patrunjelul este o sursa buna de nutrienti, vitamine si minerale. Consumul a 100 de grame de patrunjel ofera 984 µg de vitamina K, 79,8 mg de vitamina C, 3,72 mg de fier, 253 µg de vitamina A, 91 µg de vitamina B9, 0,089 mg de cupru si 83 mg de calciu. Mai mult, multi aminoacizi, cum ar fi 0,027 g de triptofan, 0,073 g de treonina, 0,071 g de izoleucina, 0,122 g de leucina, se gasesc in 100 de grame de patrunjel.

„Haideti sa mancam patrunjelul cu snopul, nu cu frunza, pentru ca bate si citricele, apropo de vitamina C, bate orice sursa de fibre, iar fierul, uitati-va la el cat e de verde, bate spanacul. Mancandu-l crud, ai acolo toate vitaminele si mineralele nealterate”, spune Mihaela Bilic, informeaza digi24.ro.

Deoarece patrunjelul este incarcat cu antioxidanti, beneficiile patrunjelului pentru sanatate sunt numeroase. Este o arma puternica impotriva prevenirii artritei, iar fitochimicalele gasite in patrunjel care protejeaza planta de virusi, bacterii si ciuperci pot reduce riscul anumitor tipuri de cancer, diabet, hipertensiune si boli de inima, potrivit Societatii Americane a Cancerului.

Un pahar de vin rosu pe zi, sanatate curata

Sistemul imunitar poate fi intarit fara prea multe eforturi, doar savurand o masa copioasa si un pahar de vin rosu. Cercetatorii francezi au studiat importanta resveratrolului, antioxidant puternic continut in vinul rosu, pentru sistemul imunitar. Atentie insa, un singur pahar de vin pentru femei si maxim doua pentru barbati sunt admise pentru a beneficia de toate puterile de vindecare ale vinului rosu. Scaderea riscului cardiovascular si reducerea depunerilor de colesterol s-au observat doar la consumul unui singur pahar de vin rosu pe zi.

Asadar, nu trebuie sa se exagereze, iar consumul de struguri sau must nu au avut aceleasi efecte. Se pare ca francezii adora vinul rosu sau negru din anumite motive, dar mai ales pentru ca ii face sa se detaseze de stres si problemele care apar zi de zi. Astfel, un pahar de vin rosu ne ajuta sa obtinem acea linistire si relaxare de care avem nevoie zilnic, fara insa a ajunge la efectele negative pe care le poate avea bautul in exces.

Vinul rosu este facut din struguri de culoare inchisa. Culoarea acestui vin variaza de la rosu la violet intens. Aportul moderat de vin rosu este sanatos pentru inima. Vinurile rosii au antioxidanti care previn bolile arterelor coronare. Antioxidantul mareste colesterolul bun si previne acumularea colesterolului. Proantocianidinele si Resveratrolul se gasesc in vinul rosu ca antioxidanti care ofera beneficii enorme pentru sanatate. Scad inflamatia si ajuta la coagularea sangelui prin prevenirea sanselor de cancer si a bolilor de inima. De asemenea, vinul previne dementa, controleaza hipertensiunea si combate procesul de imbatranire.

Cercetarile arata ca alimentele cu continut ridicat de flavonoide scad sansele de disfunctie erectila. Antocianinele pot fi gasite in cirese, afine, coacaze negre si ridichi care au efecte pozitive pentru a preveni aceasta stare de sanatate. Alimentele bogate in flavonoide scad sansele de disfunctie erectila cu 14%. De asemenea, scade afectiunile cardiovasculare, precum si diabetul.

Cercetatorii au descoperit ca aportul de vin rosu previne afectarea creierului, cum ar fi accidentul vascular cerebral. Resveratrolul induce un accident vascular cerebral ischemic prin scaderea aportului de sange catre creiere. Animalele care au ingerat resveratrol au avut leziuni cerebrale scazute in comparatie cu cele carora nu li s-a administrat resveratrol.

Un superaliment pentru sistemul imunitar este si marul Redlove, un mar unic in Romania, care are de 25 de ori mai multi antioxidanti decat un mar obisnuit.

Producatorului elvetian Markus Kobert i-a luat 20 de ani pentru a dezvolta marul din polenizarea incrucisata intre un soi traditional iranian de mar cu carne rosie si soiurile mai cunoscute – Braeburn si Gala.

Marul iranian isi ia culoarea din concentratia ridicata de antioxidanti, care ofera multe beneficii pentru sanatate, dar acest lucru face ca gustul marului sa fie foarte acru. Marul Redlove pastreaza antioxidantii, dar gustul este mai placut.

Branza, mai ales un cub consumat la sfarsitul mesei, ofera protectie anticarie

Branza este sursa minunata de calciu, care este de fapt extrem de importanta pentru rezistenta dintilor. In plus, este foarte scazut in continut de lactoza. Cu cat branza este mai veche, cu atat este mai mic continutul de lactoza. De asemenea, este benefic pentru dintii umani, deoarece orice forma de zahar (maltoza, glucoza sau lactoza) din alimente ar putea dauna dintilor. Se consuma cel mai bine dupa masa, un cub de 30 de grame, pentru a ne oferi protectie impotriva cariilor.

Branza este un produs lactat bogat in calciu si bun pentru sanatatea oaselor. De asemenea, majoritatea tipurilor de branza au un nivel mai ridicat de vitamina B, facilitand absorbtia corpului uman, precum si utilizarea calciului. Femeile insarcinate, copiii mici, mamele care alapteaza si persoanele in varsta ar trebui sa adauge branza in dietele lor. Cu alte cuvinte, branza ar putea fi de ajutor in prevenirea osteoporozei – problema de sanatate rezultata din lipsa de calciu.

 

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole