0.7 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Puterea minunata a mararului, „medicamentul linistitor”

Mararul (Anethum graveolens) este o planta aromatica originara din zona mediteraneana si regiunile sud-vestice ale Asiei. De-a lungul istoriei, mararul a fost folosit in bucataria traditionala, dar si in medicina populara datorita proprietatilor sale terapeutice. In acest articol, ne vom concentra asupra beneficiilor bine documentate ale mararului pentru sanatatea umana si diversele sale utilizari.

Mararul face parte din aceeasi familie ca si patrunjelul, chimenul si frunza de dafin. Este originar din regiunea mediteraneana si a fost folosit inca din epoca greaca si romana atat pe post de condiment, cat si de medicament. De exemplu, cea mai veche inregistrare cunoscuta despre marar ca planta medicinala a fost gasita in Egipt in urma cu 5.000 de ani, cand planta era denumita „medicament linistitor”.

Mararul ca atare, cat si semintele si uleiul de marar sunt formele tipice adesea folosite de industria alimentara pentru un plus de aroma, dar se pare ca si industria parfumurilor a inceput sa profite de ele folosindu-le pentru a produce sapunuri, parfumuri, detergenti, creme si lotiuni.

Mararul este o sursa buna de calciu, mangan si fier, iar ca aliment antioxidant, flavonoidele sale ofera proprietati antiinflamatorii si antivirale.

Totodata, trebuie sa stii ca „marar” inseamna „calm sau a calma” si, cel mai probabil, provine din capacitatea plantei de a calma stomacul cu probleme si copiii cu colici.

Ce beneficii pentru sanatate are mararul

1.Proprietati digestive si antispasmodice:

Mararul este cunoscut pentru proprietatile sale digestive si antispasmodice. Semintele de marar contin uleiuri volatile care ajuta la calmarea si relaxarea muschilor stomacului si intestinelor, contribuind la reducerea disconfortului abdominal, balonarii si a altor simptome ale indigestiei. Consumul de marar poate promova o digestie sanatoasa si poate reduce spasmele digestive.

2.Reducerea crampelor menstruale

Un studiu realizat de Departamentul de Biostatistica si Demografie de la Universitatea Khon Kaen din Thailanda a analizat efectele mararului in randul studentilor cu dismenoree primara (perioade dureroase sau crampe menstruale), care erau la sfarsitul adolescentei sau la inceputul varstei de 20 de ani. Interventiile au inclus 12 medicamente din plante diferite: marar, musetel, scortisoara, trandafir, fenicul, schinduf, ghimbir, guava, rubarba, uzara, valeriana si zataria, precum si cinci suplimente fara plante (ulei de peste, melatonina, vitaminele B1 si E, si sulfat de zinc) intr-o varietate de formulari si doze. Desi efectele nu au fost puternice, unele dovezi ale eficacitatii mai multor suplimente au fost clare prin faptul ca au redus o parte din disconfortul si durerea asociate cu crampe, inclusiv marar.

Un alt studiu randomizat, dublu-orb, a constatat ca „mararul a fost la fel de eficient ca acidul mefenamic in reducerea severitatii durerii in dismenoreea primara”.

3.Mararul are efecte diuretice si detoxifiere:

Consumul regulat de marar poate stimula productia de urina si poate avea efecte diuretice benefice asupra organismului. Acest lucru poate contribui la eliminarea toxinelor din organism si la mentinerea sanatatii tractului urinar. De asemenea, mararul poate ajuta la reducerea retentiei de apa si la detoxifierea organismului.

4.Proprietati antioxidante si antiinflamatorii:

Mararul contine antioxidanti puternici, cum ar fi flavonoidele, carotenoidele si vitamina C, care ajuta la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ si a daunelor provocate de radicalii liberi. Aceste substante antioxidante pot contribui la reducerea inflamatiei in organism si la intarirea sistemului imunitar.

5.Sustinerea sanatatii cardiovasculare:

Studiile au aratat ca mararul poate avea beneficii uimitoare de scadere a colesterolului LDL („colesterolul rau”), ajutand astfel sanatatea cardiovasculara prin mentinerea tensiunii arteriale in limite normale. De asemenea, mararul poate avea un efect de subtiere a sangelui si poate contribui la prevenirea formarii cheagurilor de sange.

6.Proprietati antimicrobiene si antifungice:

Uleiurile volatile din marar au demonstrat proprietati antimicrobiene si antifungice impotriva mai multor tulpini de bacterii, inhiband complet cresterea Fusarium graminearum, o boala devastatoare a graului si orzului cauzata de agentul patogen al plantei fungice, precum si fiind toxic pentru alte cinci bacterii, inclusiv Staphylococcus aureus. Prin urmare, planta contribuie la mentinerea sanatatii sistemului respirator si a celui digestiv.

Un alt studiu a constatat ca extractele de marar luate din seminte depozitate timp de 35 de ani au ucis si mai multe tulpini de ciuperci, cum ar fi mucegaiul Aspergillus niger si drojdiile Saccharomyces cerevisiae si Candida albicans.

7.Tratarea epilepsiei

Epilepsia este o tulburare neurologica comuna caracterizata prin convulsii imprevizibile si episodice. Majoritatea medicamentelor indicate pentru aceasta afectiune provoaca reactii adverse nefavorabile. Din fericire, cercetarile publicate in Malaysian Journal of Medical Sciences, au aratat ca extractul apos de frunze de marar are potential functionand ca un tratament alternativ natural pentru epilepsie.

8.Reducerea depresiei

Se pare ca un studiu publicat in American Journal of Therapeutics si-a propus sa investigheze proprietatile antidepresive si analgezice ale extractului apos de marar din sudul Marocului. Extractul de planta a fost administrat subiectilor si a prezentat un efect antidepresiv si analgezic semnificativ in comparatie cu medicamentele de referinta (sertralina si tramadol). In plus, planta nu a produs efecte adverse.

9.Repelent natural pentru insecte

Potrivit cercetarilor publicate in Journal of Food Protection, mararul a demonstrat capacitatea de a respinge insectele. De exemplu, douazeci de uleiuri derivate din plante au fost evaluate pentru activitatile lor insecticide. Pe baza valorilor de 50 % ale dozei letale din fumigant, uleiul de marar a indus cea mai mare mortalitate a daunatorilor, urmat de uleiul de eucalipt. Melaleuca si uleiurile de arbore de ceai cu parfum de lamaie au fost, de asemenea, utile in alungarea insectelor.

Aceste rezultate indica faptul ca uleiul de marar poate avea potentialul de dezvoltare ca agent pentru a ajuta la protejarea cerealelor depozitate de insecte si acarieni.

Riscuri si efecte secundare

Mararul este sigur pentru consum atat ca aliment, cat si ca medicament. Cu toate acestea, exista cateva masuri de precautie de luat. Uneori, poate provoca iritatii ale pielii atunci cand este aplicat direct pe piele, iar sucul sau proaspat poate provoca o sensibilitate suplimentara a pielii la soare.

De asemenea, datorita efectelor sale asupra menstruatiei, nu se recomanda utilizarea mararului in timpul sarcinii sau alaptarii. Totodata, se recomanda evitarea lui cu cel putin doua saptamani inainte de o operatie.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole