11.4 C
București
duminică, februarie 25, 2024

Ceaiul de merisoare. Beneficii si retete

Merisorul este un mic arbust inrudit cu afinul, iar micile sale fructe rosii au fost folosite secole intregi ca hrana si medicament. De regula, merisoarele sunt consumate in forma uscata, insa si ceaiul de merisoare este extrem de sanatos si are numeroase beneficii pentru organism. 

Fructele acestui arbust au in compozitia lor arbutina (substanta amara), metilarbutozida, hidrochinona, acizi organici (benzoic, citric, chinic, malic), tanin, vaccinin, leucoantociani, leucocianidina, everectol, cianidina, derivati fenoli, flavonozide, ester metilic al acidului betuloretinic, ericolina si vitamine (C, B1, B2, A). Astfel, pe langa bogatia acestor substante active, merisoarele sunt si gustoase si din ele putem pregati un minunat ceai aromat.

Ceaiul de merisoare are efecte antioxidante si nenumarate benefiicii. Iata care sunt acestea:

Ceaiul de merisoare – Beneficii pentru sanatate

-Este eficient in lupta cu infectiile tractului urinar. Acest ceai are rolul de a curata toxinele din organism, prevenind astfel si posibilele infectii cauzate de bacteria E.coli si cistitele.

-Ajuta la intarirea sistemului imunitar. Datorita continutului mare de antioxidanti, ceaiul de merisoare protejeaza organele vitale de efectele nocive ale radicalilor liberi si intaresc sistemul imunitar, luptand astfel cu bolile si infectiile. De asemenea, si afectiunile virale (laringita, faringita), pot fi tratate cu acest ceai.

-Ajuta la o mai buna functionare a rinichilor. S-a observat ca ceaiul de merisoare reduce cu pana la 60% riscul aparitiei diferitelor tipuri de litiaza renala, calculoza renala (pietre la rinichi). ACest ceai nu face altceva decat sa ofere un scut de protectie impotriva radicalilor liberi si a bacteriilor, ajutand astfel rinichii sa-si indeplineasca rolul cu succes.

-Ajuta la eliminarea bacteriilor din cavitatea bucala, prevenind astfel aparitia cariilor. Se poate bea ceai sau se pot face gargare cu macerat de merisor, de 2-3 ori pe zi.

-Previne aparitia cancerului. Merisoarele sunt recunoascute pentru efectul lor impotriva bacteriei Helicobacter Pylori, un agent cancerigen reponsabil pentru peste 50% dintre cazurile de cancer gastric.

Iata cum se prepara ceaiul de merisoare:

Ceaiul se prepara din 1-2 lingurite de fructe la o cana cu apa fierbinte, care se lasa apoi la infuzat 5-10 minute. Se beau 2-3 cani de ceai pe zi, intre mese. Prepararea ceaiului cu ajutorul pliculetelor urmeaza aceleasi reguli.

Iata si o reteta de ceai cu merisoare si aroma de sarbatoare:

Ai nevoie de urmatoarele ingrediente: 500 g merisoare proaspete, 10 cuisoare, 1 baton de scortisoara, 2 linguri miere, sucul de la o lamaie si 2 litri de apa. Intr-un vas, se pun fructele la fiert, cand incepe apa sa clocoteasca, se reduce focul si se mai lasa la fiert jumatate de ora. Apoi, se adauga mierea, sucul de lamaie, cuisoarele si minunata scortisoara. Se lasa la infuzat timp de 1 ora, apoi se poate servi.

Iata si alte metode de preparare:

-Sub forma de pulbere: fructele se macina fin, apoi se administreaza cate o lingurita rasa, de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se tine timp de 10 minute sub limba, apoi se inghite cu apa.

-Sub forma de macerat la rece: la o cana cu apa rece se adauga o lingura planta si se lasa la macerat 8 ore, la temperatura camerei, apoi se strecoara si se beau cate 3 cani pe zi, cu jumatate de ora inainte de mese.

Sfat: in cazul administrarii indelungate, la fiecare 6 saptamani se face o pauza de 10 zile.

Contraindicatii

Ceaiul este contraindicat in sarcina, alaptare, celor care au probleme de coagulare a sangelui si care urmeaza un tratament cu warfarina.

Atentie! Nu depasiti doza, deoarece, consumat in exces, ceaiul de merisoare poate irita mucoasa gastrica si cauza diaree.

Vezi si: Uleiul de seminte de merisoare ajuta la generarea celulelor pielii si regenereaza pielea uscata

Vezi si: Merisorul de munte. Ce proprietati si beneficii au frunzele si fructele acestui arbust

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole