9.5 C
București
miercuri, aprilie 3, 2024

Portocalul, ”farmacia” iernii. La ce ajuta fructul, coaja, frunzele si florile sale

Portocalul (Citrus sinensis) este un arbore nu foarte inalt, cu frunze vesnic verzi, originar din China, unde se cultiva cu 2000 de ani i.Hr., iar acum este intalnit in toate zonele cu clima tropicala si subtropicala din lume.

Portocalele, minunatele fructe ale acestui arbore, reda energia vitala a organis­mului, elimina flatulenta, tulburarile intestinale si stimuleaza eliminarea toxinelor. Totusi, in scop terapeutic, trebuie sa stiti ca nu doar fructele au pro­prietati medicinale. De exemplu, toate popoarele mediteraneene folosesc coaja arborelui de portocal (sub forma de ceai), pentru tratarea tulburarilor digestive, a diabetului si a diskineziei biliare; din flori se extrage uleiul (numit neroli), cu efecte calmante si sedative; din frunze si din muguri tineri se extrage un alt ulei (numit „petit grain”), cu efecte de stimulare endocrina; din coaja portocalelor (prin distilare) se obtin uleiul esential si apa de por­to­cale, folosita in parfumerie si pentru prepararea unor mancaruri si sucuri dietetice.

Portocalul – Proprietati terapeutice

Portocalele contin 90% apa, glucide, hidrati de carbon, acizi, protide, cenusi, minerale (sodiu, fier, potasiu, calciu, fosfor), vitamine (A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E). Zaharurile sunt usor asimilabile.

Coaja contine hesperidina si limonen, 2% ulei esential, substante amare (aurantimarina si acid aurantiamarinic), 1-3% glicozide flavonice,
hesperidina, naringina, pectine, mucilagii si acizi organici.

Uleiul volatil contine d-limonen, citral, linalol si substante terpenice.

Stratul de coaja alba al portocalelor contine flavonoide, substante care stimuleaza activitatea vezicii biliare si a pancreasului, combat febra, amplifica imunitatea, distrug unele bacterii.

Florile de portocal contin esenta de neroli, linalol, atranilat de metil, jasmonat si indol, betaina si flavonoide. In plus, contine saruri minerale, acid citric si ascorbic, pectina si vitamina P.

Frunzele contin ulei esential, heteroside flavonice (asigura un anumit nivel de zahar) pana la inceputul amar.

Ce efecte terapeutice au portocalele

Portocalele sunt poate cele mai bune fructe pentru iarna, cu efecte remineralizante (suplinesc lipsa de vitamine), tonice musculare si al sistemului nervos, antiinfectioase, intareste sistemul imunitar, antitoxice, digestive, antihemoragice, fluidifiante sanguin, diuretice, laxative, regenerator celular al tegumentelor.

Datorita continutului bogat in vitaminele A si C, portocalele au o valoare energetica foarte mare si lupta impotriva infectiilor bacteriene. Acestea pot fi consumate si de diabetici, deoarece contin levuloza.

Portocala poate suplini carentele vitaminice, fiind un bun remediu antiscorbutic. Totodata, aceasta este si un foarte bun remineralizant (ajuta la refacerea osului dupa fracturi si tonic muscular. In plus, are proprietati antiinfectioase, intareste capacitatea de aparare naturala a organismului, este antitoxica, diuretica si laxativa. Portocala ocroteste vasele, are calitati antihemoragice si fluidifica sangele.

Consumate in timpul mesei, aceste fructe ajuta la absorbtia fierului in organism cu pana la de 2-3 ori.

Studiile arata ca o singura portocala poate asigura necesarul de vitamina C al organismului, care are rol important in prevenirea cancerului si in asigurarea unei circulatii sangvine normale.

Cu o singura portocala pe zi mai poti asigura 7% din doza zilnica de potasiu si cantitatea necesara de vitamina B. Potasiul ajuta la mentinerea echilibrului lichidelor si electroliticelor din organism, la o buna functionare a inimii si o tensiune normala.

Consumul de portocale ajuta la scaderea nivelului de colesterol rau din organism.

Portocala este un puternic antioxidant, iar consumul ei va ajta pielea sa arata mai tanara si mai catifelata.

Ce efecte terapeutice au florile si frunzele

Cel mai important efect al florilor si frunzelor de portocal este cel de sedativ. Acestea ajuta la prevenirea tensiunii nervoase, a insomniei, depresiei si anxietatii si

Se prepara o infuzie dintr-o lingura de flori la 250 ml de apa clocotita, cu infuzare de 15 minute. Totodata, se pot prepara si tincturi din flori (se iau cate 20-40 g pe zi), apa aromata (o lingurita in 100 ml de apa), sirop si lichior.

Toate aceste preparate au efecte imediate in calmarea sistemului nervos, insomnii, palpitatii si spasme gastrointestinale.

Cei care sufera de colici si dureri menstruale, pot folosi floarea de portocal, datorita efectului spasmodic. Totodtata, florile de portocal mai sunt folosite pentru a calma durerile musculare, tusea nervoasa, raguseala si infectiile gatului si pentru a controla disconfortul stomacului cauzat de intestinul iritabil.

Florile de portocal au beneficii si in cosmetica. De exemplu, apa de flori de portocal hidrateaza pielea, o reimprospateaza si tonifica, protejand-o de daunele cauzate de agentii toxici prezenti in mediu, previne aparitia cosurilor si intarzie aparitia ridurilor.

Ce efecte terapeutice au coaja de portocala si stratul alb dintre coaja si miez

  • Oamenii de stiinta spun ca cei care nu folosec coaja de portocala are de pierdut, deoarece aceasta contine multi fitonutrienti si flavonoide, chiar mai multi decat pulpa.
  • Coaja contine un ulei volatil cu multiple proprietati medicinale. Aceasta contine hesperidina si limonen, folosite in tratarea bronsitei cronice.
  • De asemenea, coaja detine si proprietati antiinflamatorii, fiind indicata in cazuri de arsuri la stomac, diaree sau flatulenta.
  • Un alt plus al cojii de portocala este acela ca ajuta la tratarea cancerului mamar (gratie flavonoidului numit hesperidina) si cel de piele (gratie continutului de d-limonina, care lupta cu razele UV).
  • Coaja de portocala previne aparitia cosurilor si imbatranirea prematura a pielei.
  • Stratul alb de la coaja contine flavonoide, substante care stimuleaza activitatea vezicii biliare si pancreasului, combat febra, amplifica imunitatea si distrug unele bacterii. Totodata, substantele active din stratul alb pot impiedica raspandirea celulelor maligne.

Iata in ce afectiuni se poate folosi:

Afectiuni respiratorii (faringite, laringite, pneumonii), afectiuni dermatologice (dermatoze, eczeme, varice, ulcere), afectiuni ale sangelui, afectiuni digestive (constipatie, digestie dificila, gastrita, flatulenta, indigestie, spasme gastro-intestinale, stimularea sistemului digestiv, tulburari gastrice, intestinale si hepatice), alergii, amortirea membrelor, anemie, avitaminoza anorexie, depuneri de grasime pe artere, arterioscleroza, ateroscleroza, reumatism, tromboflebite, tromboze, astenie, boli infectioase, boli neurologice, cancer, diabet, dureri de cap, febra, raceala, gripa, gingivite, stomatite, hemoragii, hipertensiune, imbatranire prematura, insomnie, intoxicatii, ischemie cardiaca, litiaze renale, nefrite, obezitate, oboseala, stres.

Portocalul – Precautii si contraindicatii:

Portocalele se consuma cu prudenta de catre cei cu afectiuni reumatice, deoarece aciditatea din ele poate accentua simptomele artritei.

Atentie si la sucul de portocale. ACesta contine substante asemanatoare naringinei, care impiedeca absorbtia unor substante active din medicamente, anuland efectele acestora. Printre medicamentele cu care interactioneaza sucul de portocale se numara cele administrate cardiacilor, pacientilor cu transplant de organe, cancer si infectii.

Vezi si: Papaya. Ce beneficii are fructul exotic in tratamentul bolilor

Vezi si: Mango. Fructul exotic care reuseste sa neutralizeze virusii intr-un timp foarte scurt

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole