Pomi care nu se planteaza langa alei pentru ca le pot distruge. Ce alegeri sa faci in decorarea curtii

Exista o multime de pomi care nu se planteaza langa alei deoarece radacinile lor se dezvolta prea mult in prea scurt timp si sunt capabile chiar sa distruga fundatii de case sau tevi de apa pe care le intalnesc in cale.

Pomii cu radacina pivotanta sunt cei mai recomandati in jurul casei, insa ei au si calitati dar si defecte. Pe de o parte, pomii cu acest tip de radacina isi dezvolta partea subterana mai mult vertical, astfel ca nu afecteaza constructiile din jur. In alta ordine de idei, pomii cu radacina pivotanta nu va ajuta sa protejati un teren in cazul alunecarilor de teren.

Pomii care ajuta la stabilizarea unui teren au radacini ce se intind pe o suprafata mai mare, atat vertical cat si orizontal in pamant. Acestia au forta in radacini, dar pot afecta constructiile din jurul lor, pot distruge cu usurinta baza unei case sau aleile din curte.

Pomi care nu se planteaza langa alei – Stejarii

Stejarii cresc inalti, falnici, puternici, insa prea puternici pentru a fi langa o alee sau o casa. Desi stejarii reprezinta doar 2% din speciile de copaci, radacinile lor genereaza 11% din problemele aparute la fundatiile caselor. Radacinile lor cresc rapid si fixeaza foarte bine solul, dar in acelasi timp sparg fundatiile, deformeaza baza casei sau aleile, fisureaza peretii.

Toate aceste nenorociri produse de stejari se pot intampla in mai putin de 10 ani de la plantare.

Pomi care nu se planteaza langa alei – Plopii

O alta specie de astfel de pomi sunt plopii, desi sunt copaci semeti, falnici. Plopii sunt inalti, puternici si au nevoie de radacini pe masura care sa-i sustina. Radacinile se infig foarte adanc cu o viteza mare de crestere si afecteaza fundatiile dar si conductele de canalizare, puturile cu apa.

Plopii se dezvolta rapid si au un lemn moale, astfel ca ruperea sau taierea crengilor nu ii afecteaza prea tare. Plopul nu e un arbore pretentios dar e foarte

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...