Pomi cu radacina pivotanta – Ce e recomandat sa plantezi in jurul casei daca vrei sa nu fie afectata fundatia

Daca nu vrei sa ai probleme cu fundatia casei ar fi bine sa plantezi in jurul ei pomi cu radacina pivotanta. Aceasta creste adanc, vertical, fara sa se extinda prea mult si fara sa afecteze nimic in jur.

Daca vreti sa plantati in jurul casei, este recomandat sa alegeti pomi cu radacina pivotanta. ACestia se dezvolta puternic, radacina patrunde adanc in pamant, insa nu distruge temeliile, aleile, gardurile si asa mai departe.

Ca sa va venim in ajutor, am facut o selectie de pomi pe care ii puteti planta atat in terenurile in din apropierea casei sau in zonele in care nu vreti ca de-a lungul timpului radacinile sa deranjeze amenajarea.

Lucru important de stiut este faptul ca radacinile pivotante au si anumite dezavantaje. De exemplu, acestia nu ajuta foarte mult la stabilizarea terenului.

Pomi cu radacina pivotanta – Bradul

Bradul are radacina pivotanta, adica verticala, insa nu poate fi plantat decat in soluri profunde, bine drenate si in plus trebuie sa fie la umbra. In plus, un alt dezavantaj al bradului este ca creste foarte greu.

Bradul face parte din familia de conifere alaturi de molid si pin si cuprinde intre 45 si 55 de specii din familia Pinaceae care sunt raspandite preponderent in zonele muntoase. Coroana e piramidala, deasa, umboasa, iar scoarta mult timp neteda cu pungi de rasina.

Pomi cu radacina pivotanta – Nucul

Mai trecem pe lista de pomi cu radacina pivotanta si nucul. Acesta are avantaje si dezavantaje. Totusi, in zonele rurale cele mai multe case obisnuiau sa aiba la poarta un nuc, daca nu pentru radacina sa pivotanta, macar pentru umbra excelenta pe care o face.

Nucul are umbra impenetrabila care acopera nu doar suprafata de sub coroana ci si mult imprejur. Frunzele de nuc produc o substanta toxica ce se scurge in pamant, iar din acest motiv vegetatia de sub nuc e slaba.

Cu toate astea, nucul nu are efecte negative asupra omului si este considerat un sanitar al curtii. E recomandat sa plantati nuc la o distanta de 50-100 m de casa.

Copaci cu radacina pivotanta – Dudul

Dudul creste sub fora de tufa, arbust sau arbore cu trunchi inalt, avand radacina pivotanta care creste vertical fara sa deranjeze in jurul ei. Frunzele sunt cuprinse intre 6 si 25 cm, ovale sau cordate, netede sau gofrate, lucioase pe partea inferioara, cu nervuri puvescente.

Fructul dudului este o achena cu masa carnoasa, de culoare alba, neagra, roz sau alb-roz de dimensiuni de pana la 2.5 cm. Dudul prefera zonele cu o medie anuala a temperaturii de 8-10 grade Celsius, dar rezista iarna si pana la -25. Creste in aproape toate tipurile de sol, cu exceptia celor mlastinoase, saraturoase sau acide. Preferabil e sa fie plantat in soluri usoare, permeabile si insorite.

Pomi cu radacina pivotanta – Ciresul

Ciresul e o adevarata minunatie sa-l ai langa casa. E unul din acei pomi cu radacina pivotanta care nu deranjeaza fundatia casei sau aleile atunci cand creste, oferind o bucurie de doua ori pe an: atunci cand infloreste dar si la coacerea fructelor.

Primele fructe pot aparea cel mai devreme chiar in al doilea an de la plantare la soiurile precoce, dar si la al patrulea an pentru cele tardive. Abia dupa 4-5 ani pomul devine mai viguros.

Un cires de 10 ani poate produce intre 50 si 100 de kilograme de fructe, iar unul de 20 de ani chiar si 200. Ciresul produce fructe timp de 30-40 de ani, insa in solurile rezistente, cultivat in zone favorabile, poate sa depaseasca chiar si varsta de 60 de ani.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...