1.2 C
București
luni, noiembrie 25, 2024

Pelargonium. Ce trebuie sa stii despre muscatele parfumate

Pelargonium. Muscata este una dintre cele mai populare si mai raspandite plante din lume. Acestea fac parte din familia Geraniaceae si sunt originare din Africa de Sud. In lume, exista in jur de 200 de specii si, in functie de asta, muscatele pot avea diferite mirosuri, ca de exemplu: trandafiri, menta, lamai, lime, portocale, nucsoara, mar, scortisoara, ananas sau nuca de cocos.

Pe langa frumusete, speciile parfumate sunt folosite si in industria parfumurilor. Totodata, din frunzele uscate se pot face si saculeti aromatici.

Frunzele si florile muscatelor parfumate, care sunt comestibile, sunt folosite si pentru a da gust inghetatei, jeleurilor, prajiturilor, unor creme de unt, ceaiurilor etc. Cele mai cautate sunt aromele de trandafir, lamaie si menta, dar si portocala si scortisoara.

Iata cele mai cunoscute specii de muscate cu frunze parfumate:

  • Pelargonium citrodorum – miros de portocale;
  • Pelargonium crispum – miroas de lamaie;
  • Pelargonium citrosum – miros de lamaie;
  • Pelargonium filicifolium – miros de rula nobila;
  • Pelargonium fragans – miros de pin;
  • Pelargonium graveolens – miros de trandafir;
  • Pelargonium odoratissimum – miros de mere si lamaie;
  • Pelargonium quercifolia – miros de ace de pin;
  • Pelargonium tomentosum – miros de menta;
  • Pelargonium cucullatum – miros de tamaie;
  • Pelargonium capitatum – miros de trandafiri;

Pelargonium – Proprietati

Muscatele parfumate contin uleiuri eterice, cativa dintre constituenti sunt citronelol, geraniol, linalool, mentona si izomentona (care dau mirosul de menta), limonena, pinena si metil-eugenol. De asemenea, mirosul de lamaie a soiului Pelargonium citronellum se datoreaza geranialului si neralului. Muscatele parfumate mai contin si flavonoizi, taninuri si alcaloizi.

Fenolii, cumarinul, proantocianii, compusii fenolici si taninurile sunt reponsabili pentru unele efecte benefice asupra sanatatii.

!!! Actiunea antibacteriana a uleiului de muscata s-ar putea datora prezentei monoterpenilor, totusi, muscata nu trateaza boli cronice si poate avea unele efecte secundare, mai ales la nivelul stomacului.

Pelargonium – Ce beneficii au muscatele parfumate

  • In Africa, muscatele parfumate sunt cunoscute ca „umckaloabo sau umcka” si sunt folosite in mod traditional si ca plante medicinale pentru tratarea infectiilor tractului respirator superior (raceala) si diareea. De asemenea, si in prezent se folosesc ca ingredient in siropurile antitusive si antiraceala. Vezi si: Uleiuri esentiale eficiente in raceala si gripa
  • In cazul ciupiturilor de insecte sau zgarieturi, se aplica frunzele zdrobite direct pe zona afectata.
  • Datorita mirosului incantator, muscatele parfumate au proprietati relaxante. O ceasca de ceai ajuta la relaxarea sistemului nervos si la calmarea sistemului digestiv. Totodata, ceaiul este minunat si pentru ameliorarea durerilor de cap, a durerilor musculare si crampe. Se beau cate 2 cesti de ceai pe zi.
  • Crema cu ulei esential de muscata este hranitoare, fiind indicata pentru pielea uscata si sensibila. Totodata, este utila si in tratamentul eczemelor si a altor eruptii cutanate.
  • Uleiul esential de muscata este benefic in tratamentul stresului, depresiei, problemelor cutanate, menstruatie si insomniei.

E bine de stiut ca nu toate muscatele sunt comestibile. Beneficiile pentru sanatate apartin cele ale muscatei cu miros de trandafir.

Mod de administrare:

-Planta nu se usuca, este bine sa o folositi proaspata. Pot fi folosite frunzele si florile pentru a obtine un ulei macerat acestea se zdrobesc sau se maruntesc foarte bine.

-Pentru ceai, se pune intr-o cana frunze si flori de muscata, apoi se umple cu apa fiarta. Se lasa la infuzat 5-7 minute, apoi se strecoara.

-Crema din muscata papelargonium: se zdrobesc frunzele si florile, cat incape intr-o ceasca, se pun intr-o cratita cu crema lichida, se fierbe la foc mic, acoperit, timp de aproximativ 15 minute, alternativ, se pot adauga si cateva picaturi de ulei esential in baza de apa si se amesteca pana se uneste complet.

-Ulei esential de muscata (se gaseste in magazinele naturiste).

Vezi si: Mana Maicii Domnului sau caprifoiul. Ce beneficii are parfumata planta

Vezi si: Cum se planteaza corect muscatele. Sfaturi de la experti

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

3 COMENTARII

  1. I have been surfing online more than three hours lately, yet I by no means discovered any fascinating article like yours. It¦s lovely value sufficient for me. Personally, if all webmasters and bloggers made just right content as you did, the net shall be a lot more helpful than ever before.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole