6.4 C
București
sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Patlagina. O planta pe cat de banala, pe atat de puternica in apararea sanatatii

Patlagina este o planta erbacee cu efecte miraculoase de vindecare. Aceasta creste pretutindeni in tara noastra, iar in limbajul popular o intalnim si sub numele de iarba grasa, iarba mare, iarba bubei sau mama padurii, limba oii sau mama ploii.

De cele mai multe ori trecem pe langa ea fara sa o observam, insa pe cat este de banala, pe atat de puternica si benefica este pentru sanatatea noastra.

Frunzele acestei plante au proprietati expectorante, emoliente, hemostatice si usor astringente, datorita mucilagiilor, vitaminei K, taninului si unui glicozid (aucubina). Ele fluidifica secretiile bronhice, ajutand la eliminarea lor. Au in acelasi timp si o actiune de calmare a tusei, astmului, iar taninul imprima patlaginei o actiune antidiareica.

In functie de scopul terapeutic urmarit, din frun­ze­le de Patlagina se pot prepara: macerate, infuzii, de­coc­turi, siropuri, tincturi si vinuri terapeutice, iar pen­tru utilizare externa, ulei terapeutic si otet me­dicinal.

Iata cum pofi folosi patlagina in tratamentele interne:

In caz de raceali, dureri in gat/piept, tuse, se recomanda ceaiul de patlagina. Poti bea 3-4 cani de ceai de patlagina pe zi. 2 lingurite de planta uscata si maruntita se adauga in 200 ml de apa fierbinte, se acopera vasul si se lasa la infuzat cateva minute. Se strecoara, se indulceste cu miere si se bea cald, inghititura cu inghititura, pe parcursul a 10-15 minute.

Patlagina are si efect expectorant si antitusiv, fiind recomandata in bolile aparatului respirator. Se administreaza siropul de patlagina, cate 3 linguri pe zi (la adulti) sau 3 lingurite pe zi (la copii). Intra AICI pentru a vedea cum se prepara corect siropul de patlagina.

Putini stiu ca patlagina, sub forma de tinctura, trateaza si infectiile urinare. Tinctura o poti prepara si acasa astfel: 2 linguri de frunze de patlagina uscate si marun­tite groscior se pun la macerat in 100 ml alcool, timp de 10 zile, agitandu-se de mai multe ori pe zi. La final, se filtreaza, dupa care se lasa la decantat in frigider timp de alte 6 zile, pentru o deplina limpe­zire. Se trece usor partea limpede intr-un alt flacon, indepartandu-se eventualul reziduu care s-a depus pe fundul vasului si se pastreaza in sticlute prevazute cu dop-pipeta.

Cercetari mai noi au aratat ca patlagina are proprietati utile in tratamentul ulcerului stomacal, avand o actiune cicatrizanta si fitoncida. Vitamina K aflata in frunze le imprima proprietati hemostatice (de a opri hemoragiile).

Rezultate bune au fost obtinute si in ateroscleroza, preparatele de patlagina avand insusirea de a preveni cresterea colesterolului si de a micsora tensiunea arteriala, declara farm. Corneliu Constantinescu in cartea “Plante medicinale in apararea sanatatii”. Ceaiul se prepara dintr-o lingura de frunze maruntite cu o ceasca de apa clocotita. Dupa 15 minute, ceaiul se strecoara, se indulceste cu miere si se bea cate o lingura la 2-3 ore.

In ulcerul stomacal si gastrita, se recomanda de 2-3 ori pe zi cate o jumatate de gram de praf de patlagina (2-3 varfuri de cutit) sau cate o lingura la 2-3 ore din infuzia preparata din 10 gr. de frunze cu 200 gr. apa.

Iata cum pofi folosi patlagina in tratamentele externe:

Extern, patlagina se foloseste (sub forma de bai, cataplasme, gargare) in tratamentul ulcerului varicos, ulceratii ale pielii, in conjunctivita, furunculoza, blefarita, iar sub forma de gargara, in laringite, traheite si in diferite afectiuni ale gurii.

In furunculoza, se recomanda compresele cu frunze proaspete de patlagina. A­cestea se oparesc si se aplica pe zona infectata. Efectul benefic a fost demonstrat in urma lucrarilor efectuate in labora­torul de Farma­cog­nozie al Facultatii de Farmacie din Iasi, condus de prof. dr. Em. Grigorescu.

In cazul intepaturilor de insecte sau urticarii, se fac tamponari locale cu otet sau ulei terapeutic din patlagina. Se aplica pe zona afectata, de 2 ori pe zi. Otetul medicinal se prepara din 4 linguri de frunze de patlagina care se tin la macerat 10 zile in 500 ml otet. Uleiul terapeutic se prepara din 2 linguri de frunze uscate de patlagina maruntite groscior care se fierb impreuna cu 100 ml ulei de floarea-soarelui, timp de cateva minute, pe bain marie, in flacoane de sticla. Se lasa in repaus timp de 2 zile, dupa care se filtreaza.

Daca suferi de hemoroizi sau fisuri anale, se recomanda baile cu decoct de patlagina. Acesta se prepara in felul urmator: 4 linguri de frunze de patla­gina uscate si maruntite groscior se fierb la foc mic, timp de 30 minute, in 500 ml apa. La final se completeaza apa evaporata si apoi se filtreaza. Pentru a mari efectul emolient, se pot adauga si tarate de grau.

In cazul sangerarilor de gingii sau afectiuni ale gatului (faringite), se fac gargarisme de 2-3 ori pe zi, cu decoctul preparat dupa metoda descrisa mai sus.

In cazul conjunctivitelor alergice se fac bai oculare cu o infuzie din frunze de patlagina. Pentru obtinerea infuziei pentru spalaturi oculare e bine sa se foloseasca apa distilata sau ser fiziologic.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Isopul, remediul natural de nadejde in tratarea bolilor de plamani

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole