10.2 C
București
vineri, aprilie 26, 2024

Paine traditionala cu maia. Reteta sanatoasa pe care o poti prepara acasa

Acum 1500 de ani i.H., s-a descoperit ca simplul amestec de faina si apa, in contact cu aerul, incepe sa fermenteze si sa creasca, iar atunci cand maiaua a fost adaugata la aluatul obisnuit a rezultat o paine extrem de gustoasa si sanatoasa. In prezent, painea cu maia este din ce in ce mai apreciata de romani datorita gustului, dar si a faptului ca este mult mai naturala si mai sanatoasa, in comparatie cu cea facuta din aluat dospit de drojdie. Maiaua se mai numeste si drojdie naturala, drojdie salbatica, plamadeala, sau bash.

Ce este „maiaua”?

Maiaua este un agent de fermentare si dospire, ce ia nastere natural, numai din faina si apa. Aceasta difera de drojdia clasica prin faptul ca fermentii iau nastere natural, in urma contactului microorganismelor din faina integrala cu apa, in anumite conditii de temperatura si umiditate.

Singurul „dezavantaj”al acesteia este timpul foarte mare de obtinere. Procesul obtinerii de maia naturala poate dura si cateva zile, insa odata obtinuta maiaua, aceasta se poate intretine si folosi pentru zeci de paini viitoare, aluat de pizza, cozonaci etc.

Reteta simpla pentru painea cu maia traditionala

-Cum se prepara maiaua pentru paine:

Procesul este simplu, dar trebuie sa te inarmezi cu multa rabdare. De indata ce maiaua este gata, procesul de preparare a painii va fi mult mai simplu.

Ai nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 250 g de faina integrala de grau sau secara
  • 150-200 ml de apa
Se amesteca faina cu apa pana se obtine un aluat moale. Nu este recomandat sa adaugi drojdie din comert pentru a stimula cresterea. De asemenea, nu se recomanda nici sare in acest proces pentru ca este conservant si va opri cresterea drojdiilor naturale si bacteriilor.
Este recomandat ca maiaua sa fie facuta intr-un bol inalt, cu gura mica (de exemplu un borcan).

Se acopera bolul cu folie si se lasa la temperatura camerei. A doua zi, aluatul incepe sa fermenteze, sa-si schimbe culoarea, sa apara bule la suprafata. In a treia zi de arunca partea de sus si se adauga peste 125 g de faina si 75-100 ml de apa si se amesteca din nou pentru a obtine un aluat la fel ca prima data. Se acopera si se lasa in pace pentru inca o zi. Abia in a cincea zi aluatul ar trebui sa inceapa sa creasca. Continua sa-l „hranesti” cu faina si apa odata la doua zile, ca mai sus, mereu aruncand partea de sus. Nu trebuie sa intri in panica daca incepe sa miroasa urat.

In timp, dupa mai multe etape de „hranire”, culturile de microorganisme se vor stabiliza si mirosul va deveni mai placut. In momentul in care aluatul se dubleaza in volum in 6-8 ore de la ultima hranire, inseamna ca maiaua este gata si o poti pastra la frigider, „hranind-o” cu apa si faina o data la 3-4 zile si folosind-o ca sa faci paine pentru tot restul vietii. (Sursa: retetelemeledragi.com)

Atentie!
Nu lasa maiaua nehranita mai mult de 1 saptamana in frigider. Daca apare un lichid lipicios deasupra acesteia, mai bine o arunci. In cazul in care pleci in concediu, poti pastra maiaua in congelator. Aceasta isi revine dupa ce se dezgheata si se hraneste de 2-3 ori.

-Cum se prepara painea cu maia:

Trebuie sa stii ca poti incerca orice reteta de paine si in loc de drojdia din comert sa folosesti aceasta maia. Mai jos, ti-am pregatit si o reteta de paine:

Ai nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 150 g maia
  • 300 ml apa
  • 300 g faina integrala de grau
  • 150 g faina alba tip 650
  • 1 lingurita sare
Procedura:

In cazul in care maiaua a fost pastrata la frigider, este nevoie sa o scoti la temperatura camerei cu 8-12 ore inainte de momentul in care incepi sa faci paine (o poti scoate din frigider seara, iar dimineata st incepi painea). Daca maiaua sta deja la temperatura camerei, poti sari peste aceasta etapa.

A doua zi dimineata, intr-un bol, se adauga maiaua, apa si faina. Se amesteca bine, omogenizand compozitia, dar fara a  framanta inca. Se acopera bolul cu o folie si se lasa la dospit pentru 30-40 minute. Sfat: intre timp, poti „hrani” maiaua din borcan si sa o introduci din nou in frigider.

La final, dupa ce timpul de dospit s-a scurs, se adauga sarea si se incepe framantatul timp de 10 minute. Se acopera iar bolul si se mai lasa la dospit aproximativ 3 ore.

Dupa prima dospire

Dupa ce a trecut prima perioada de dospire, se rastoarna aluatul pe blatul de lucru si se aplatizeaza usor, dupa care se aduc  toate colturile catre mijloc. Se da o forma rotunda si se asaza intr-o forma de copt sau intr-un vas rotund potrivit pentru cuptor (tapetat cu faina sau cu hartie de copt).

Noi am ales sa facem painea intr-o oala de pamant. Pe fundul vasului am turnat cca 100 ml de apa calduta. Se muta painea cu hartie de copt cu tot in oala, cu grija. Apoi, se asaza capacul peste oala si se lasa la dospit intr-un loc calduros timp de circa 20 de minute. Intre timp se incinge cuptorul la 245° C.

Dupa cum este normal, in cazul in care coaceti o paine, initial temperatura in cuptor trebuie sa fie foarte foarte mare. Doar asa veti obtine o paine buna.

Se asaza capacul peste oala si se introduce in cuptorul preincins la 245° C. Se reduce imediat temperatura la 230° C. Se coace la aceasta temperatuta timp de 30 de minute, apoi se reduce la temperatura de 200° C si se mai coace painea alte 10 minute.

Painea mai necesita doar un pic de rumenire, motiv pentru care se scoate capacul si se mai coace alte 10 minute la 200° C.

La final, dupa ce painea este gata, se unge cu apa rece si se lasa la aerisit pe un grilaj.

Care sunt avantajele painii cu maia?

-Un avantaj al painii cu maia este termenul de garantie. Aceasta poate rezista multe zile fara sa se strice, spre deosebire de painea cu drojdie, care e buna proaspat scoasa din cuptor, insa a doua zi isi pierde din gust, urmand apoi ca in cateva zile sa se strice.

-Painea cu maia naturala se digera usor si nu produce balonari, fiind recomandata persoanelor cu afectiuni digestive. Acest lucru se datoreaza faptului ca maiaua naturala predigera aluatul.

-Painea cu maia nu ingrasa, deoarece ea dezactiveaza in mare parte acidul fitic din paine, iar organismul poate asimila vitaminele si mineralele.

-Painea cu maia este bine tolerata de diabetici si este recomandata si in diete.

Cititi si:

Faina fara gluten. De cate tipuri este si cum poate fi integrata in dieta celor cu intoleranta la gluten

Sfaturi utile pentru a pastra painea proaspata mai mult timp

Secretul simplu al celei mai sanatoase paini de casa

Paine neagra cu tarate si secara, un aliment cu adevarat hranitor

Sfaturi de la specialisti: cum depozitezi corect painea pentru a ramane mai mult timp proaspata

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole