Sfaturi de la specialisti: cum depozitezi corect painea pentru a ramane mai mult timp proaspata

cum depozitezi corect painea pentru a ramane mai mult timp proaspata

Indiferent de sortiment, painea isi poate prelungi perioada de viata daca stii cum sa o pastrezi. Primul semn ca painea se invecheste este ca incepe sa se usuce si sa se faramiteze.

Pentru inceput, trebuie sa stii ca painea are doi inamici: mucegaiul si invechirea. Pentru a-si face aparitia, mucegaiul are nevoie de caldura si umiditate, iar daca ai obiceiul de a depozita painea in pungi de plastic, care capteaza umezeala sau o pastrezi intr-un loc cald, nu faci altceva decat sa ii dai sansa mucegaiului de a creste necontrolat.

In privinta invechirii, atunci cand devine tare si uscata, avem de-a face cu un proces de modificare a amidonului, explica Harold McGee, in cartea „On Food and Cooking„. In timpul coacerii, granulele de amidon din paine absorb umiditatea glutenului din jur, iar cand incepe sa se invecheasca, acea apa migreaza inapoi in gluten si se recristalizeaza.

Trebuie sa stii ca, intr-un final, toata painea se invecheste, dar daca urmezi sfaturile de mai jos vei reusi sa sa pastrezi painea proaspata mai mult timp. Iata ce ai de facut:
Dupa cum spuneam si mai sus, evita depozitarea painii in pungi de plastic. Nu numai ca plasticul incurajeaza cresterea mucegaiului, dar o face si gumoasa. De asemenea,nu se recomanda depozitarea acesteia in frigider deoarece accelereaza procesul de invechire mult mai rapid, declara brutarul Éric Kayser, proprietarul Maison Kaysers si autor al cartii „The Larousse Book of Bread: Recipes to Make at Home„.
Kayser afirma ca cel mai bun mod de a pastra painea este acela de a o inveli intr-un prosop de bucatarie sau intr-o punga de hartie, apoi sa o depozitezi intr-un loc uscat. De exemplu, o bagheta ar trebui mancata rapid, in aproximativ 8 ore de cand a fost scoasa din cuptor, insa anumiti clienti spun ca o pot pastra si 10 zile invetita in prosop.

Tot Kayser afirma faptul ca o paine poate avea termen de garantie si 2-3 zile, insa tot cea proaspata, abia scoasa din cuptor, va avea cel mai bun gust.

Un alt truc util si eficient pentru atunci cand iti ramane paine si vrei sa o consumi in urmatoarea zi este sa o incalzesti (nu o praji) intr-un cuptor la 250 grade, timp de 10-15 minute si aceasta va deveni crocanta din nou.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

You may also like...