14.7 C
București
miercuri, aprilie 10, 2024

O proteina gasita in lapte este extrem de eficienta in lupta cu coronavirusul si alte virusuri grave

Medicul nutritionist Mihaela Bilic a vorbit despre importanta unei proteine usor de gasit si foarte la indemana pentru toata lumea. Aceasta proteina a fost descoperita ca fiind chiar mai puternica decat vitamina C in lupta impotriva virusurilor grave, inclusiv coronavirus.

Lactoferina este o proteina naturala care se gaseste in lapte si in fluidele corporale. Este un puternic antimicrobian si modulator al sistemului imunitar. Ca supliment, lactoferina poate imbunatati deficienta de fier, sanatatea pielii, imunitatea si multe altele.

Ce este lactoferina?

”Are efect imunostimulator, fura fierul agentilor patogeni care nu se mai pot multiplica. Desi lactoferina a fost descoperita in anii 60, a aparut in prim-plan pentru ca s-au facut studii care arata ca ajuta pacientii infectati cu noul coronavirus. Si s-au facut studii pe ambele tulpini, stiindu-se de acest efect antiviral al ei. Are efect antiviral pe toate virusurile grele. Pe HIV, hepatita”, a afirmat Mihaela Bilic, scrie doctorulzilei.ro.

Lactoferina (cunoscuta si sub numele de lactotransferina sau LF) este un tip de glicoproteina care leaga fierul si este secretata in mare parte din fluidele corporale, inclusiv lapte, saliva, lacrimi, lichide vaginale, material seminal, secretii din plamani si nas, bila, sucuri digestive si urina.

Ofera activitate antibacteriana si de sustinere a imunitatii la sugarii umani. LF este o componenta a sistemului imunitar responsabil pentru apararea la nivelul mucoasei, datorita activitatii sale antimicrobiene ridicate.

Lactoferina este cruciala pentru cresterea functiilor imune la sugarii alaptati. Se crede, de asemenea, ca este foarte important pentru mentinerea functiilor imune in continuare in copilarie.

Lactoferina se gaseste si in granulele secundare de neutrofile, sange si lichid amniotic. De asemenea, se leaga de ADN si de alte molecule din lapte, cum ar fi IgA, cazeina, albumina, etc. Ajuta la dezvoltarea sistemului gastrointestinal si imunitar la nou-nascuti. Forma legata de fier a lactoferinei se numeste holo-lactoferina, in timp ce lactoferina fara fier este apo-lactoferina.

Principalele functii ale lactoferrinei in organism includ legarea si transportul fierului. De asemenea, ajuta la combaterea infectiilor. Unii oameni iau suplimente de lactoferina pentru beneficiile lor antioxidante si antiinflamatorii. Desi pulberea de lactoferina provine de obicei din orez modificat genetic, poate proveni si din laptele de vaca.

Lactoferina protejeaza organismul de infectii bacteriene, virale si fungice

Lactoferina pare sa protejeze organismul de microorganisme patogene, cum ar fi cele care provoaca infectii bacteriene, virale si fungice.

Intr-un raport din 2014 publicat in Journal of Infection and Chemotherapy, cercetatorii au analizat cercetarile disponibile cu privire la proprietatile antivirale ale lactoferinei si au constatat ca aceasta poate inhiba atasarea virusilor la celulele din corp si replicarea virusului in celule. De asemenea, a constatat ca lactoferina poate creste, de asemenea, functia imuna a organismului.

H.pylori

Lactoferina poate ajuta la protejarea impotriva infectiei cu Helicobacter pylori (H. pylori) – un tip de infectie cunoscut care poate provoca ulcere.

Intr-un raport publicat in World Journal of Gastroenterology in 2014, cercetatorii au analizat studiile clinice publicate anterior privind utilizarea laptelui fermentat si a mai multor proteine ​​componente ale acestuia (inclusiv lactoferina) impotriva infectiei cu Helicobacter pylori. Rezultatele au aratat ca lactoferina provenita din laptele de vaca poate ajuta la eliminarea bacteriei si la reducerea ratelor de infectie.

Hepatita C

Exista unele dovezi ca lactoferina poate inhiba infectia cu hepatita C. Mai multe studii au investigat relatia.

Intr-un studiu din 2013 efectuat de Hepatology Research oamenii de stiinta au descoperit ca tratamentul cu lactoferina poate contribui la cresterea nivelului de interleukina-18, o proteina a sistemului imunitar care joaca un rol cheie in combaterea hepatitei C. Studiul de un an a implicat 63 persoanele cu virusul.

Alte studii au confirmat beneficiile lactoferinei in anumite etape ale dezvoltarii hepatitei C in corpul uman. De exemplu, studiile in vitro si studiile clinice au demonstrat ca lactoferina poate inhiba replicarea virusului la nivel intracelular. .

Laptele de camila se pare ca este cel mai bogat in lactoferina. Laptele de camila are un continut scazut de lactoza in comparatie cu laptele de vaca. Are un continut ridicat de grasimi, proteine, magneziu, calciu, potasiu, fosfor, fier, sodiu si cupru. Lactoferina si lizozomul sunt agentii antimicrobieni care se gasesc in laptele de camila.

Ar putea fi digerat de persoanele care nu tolereaza bine lactoza. Copiii alergici la alt lapte ar putea bea lapte de camila. Are de trei ori mai multa vitamina C in comparatie cu laptele de vaca.

A fost utilizat pentru tratamentul diferitelor afectiuni de sanatate de generatii. Este mai scump de cincizeci de ori decat laptele de vaca. Nu este disponibil peste tot, dar ar putea fi gasit in Africa de Nord si Orientul Mijlociu. Laptele de camila este cel mai apropiat de laptele uman, cu mai multe beneficii decat cele care se gasesc in substituentii obisnuiti. Compozitia laptelui de camila este mai aproape de laptele uman. Are o concentratie mare de vitamina C, fier, proteine ​​si continut scazut de grasimi. Valoarea pH-ului laptelui proaspat de camila este intre 6,5-6,7. Este usor de digerat si potoleste foamea.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole