28.4 C
București
luni, aprilie 1, 2024

Muguri si ace de pin. Cele mai bune remedii pentru afectiunile respiratorii

Primavara este perioada optima pentru a ne incarca bateriile si, cum fiecare specie de arbore, arbust sau planta medicinala poarta in seva, mugurii si mladite substante vindecatoare si energii nebanuite, e musai sa le incercam. In articolul de astazi, iti vom explica de ce e indicat sa apelezi la muguri si ace de pin atunci cand te confrunti cu afectiuni respiratorii.

Mugurii de pin au in compozitia lor uleiuri volatile (cu proprietati expectorante, antiinflamatorii si antiseptice), tanin (are rolul de a reduce durerea si iritatiile), alcooli si rasini (au efect balsamic, utili in tuse, bronsite etc.), flavonoizi, vitamina C, acid ascorbic, pinitol si pinipicrozida, o substanta amara. Totodata, acele de pin au si ele puternice proprietati antiseptice, intaritoare si vindecatoare.

De regula, preparatele din muguri de pin sunt recomandate in afectiunile respiratorii (tuse, bronsite acute, astm bronsic, gripa, guturai, raguseala, faringita, traheita, amigdalita, sinuzita), dar si in bolile pulmonare (congestie pulmonara, pneumonie) si cele ale sistemului nervos (nervozitate, nevroze astenice, stari de stres, insomnii, nevralgii, nevroze cardiace).

Remedii cu muguri de pin pentru afectiunile respiratorii

-Infuzie din muguri de pin: bronsita cronica si laringita

La o cana cu apa clocotita, se adauga o lingura cu muguri maruntiti de pin si se lasa la infuzat 15 minute. Apoi, se strecoara, se indulceste cu miere si se beau cate 2-4 ceaiuri calde pe zi. Aceasta infuzie este excelenta in cazul in care te confrunti cu inflamatii ale cailor respiratorii (bronsite, tuse, laringite, traheite), dar si in boli ale aparatului urinar (cistita, pielita, uretrita) sau anemie.

-Sirop din muguri de pin pentru tusea convulsiva si iritatiile tractului respirator

2 cani cu muguri de pin, 1 lamaie, 1 kg de zahar si 1 litru de apa. Intr-un vas incapator, se pun mugurii de pin si apa, apoi se adauga lamaia, taiata felii. Se amesteca pana fierbe, apoi se lasa la foc mic pentru 30 de minute. Se lasa la racit pentru 8 ore. Apoi, se stoarce si se strecoara. Se adauga zaharul in lichidul obtinut si se mai fierbe o data. Acest sirop este un bun remediu in tratarea tusei convulsive si a iritatiilor tractului respirator. Se administreaza cate o lingura, de 3 ori pe zi, intre mese.

-Inhalatii cu infuzie in cazul sinuzitei

La 500 ml apa clocotita, se adauga o mana cu muguri de pin. Se lasa la infuzat 10-15 minute, apoi se fac inhalatii timp de 10 minute, cu capul aplecat deasupra vasului si acoperit cu un prosop.

Vezi si: Mugurii de mesteacan. Calitati terapeutice si remedii

Remedii cu ace de pin pentru afectiunile respiratorii

-Tincturi din ace de pin:

  • Ai nevoie de: 100 g ace de pin, 50 g boabe de ienupar, 30 g flori de lavanda, 20 g flori de arnica si 1 l alcool 70 grade. Pentru inceput, se maruntesc plantele, apoi se introduc intr-o sticla si se toarna peste ele alcoolul. Se inchide bine, apoi se lasa la macerat 2-3 saptamani, agitand zilnic. La final, se strecoara tinctura si se pot administra cate 5-10 picaturi intr-un pahar cu apa. Acest preparat ajuta la calmarea tusei, dezinfectarea cavitatii bucale, a nasului si faringelui, dar este util si in caz de cistite si uretrite.
  • Ingrediente necesare: o parte ace de pin proaspete si zdrobite si 10 parti alcool de 70 grade. Se pun ingredientele la ma­cerat, intr-un vas astu­pat, timp de 2 saptamani. La final, se strecoara si se administreaza cate 5-10 picaturi la un pahar cu apa. Acest preparat este eficient in caz de bronsite si alte afectiuni respiratorii.

-Infuzie din ace de pin

La o cana cu apa clocotita, se adauga 2 linguri cu ace de pin proaspete si zdrobite. Se lasa la infuzat 10-15 minute, apoi se strecoara si se indulceste cu miere. Se bea cate o cana zilnic. Acest ceai ajuta foarte mult la prevenirea/tratarea afectiunilor respiratorii, este un bun expectorant, ajutand la eliminarea mucusului in exces din tractul respirator si neutralizeaza patogenii si bacteriile din sinusuri. In plus, este indicat si pentru calmarea inflamatiilor tractului respirator, fiind un real ajutor pentru tratarea tusei, a durerii in gat si a astmului.

Vezi si: Mugurii de plop, „propolisul vegetal” al sanatatii tale

Vezi si: Aninul negru. Ce indicatii terapeutice au frunzele, mugurii si scoarta

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole