Mugurii de plop, „propolisul vegetal” al sanatatii tale

Plopul nu este doar un arbore ornamental, ci acesta are si puteri tamaduitoare pentru om. Nu multi stiu, insa mugurii de plop sunt utilizati de sute de ani în scopuri medicinale. Acestia in­cep sa se dezvolte inca din lu­nile ge­roase de iarna si nu degeaba sunt numiti si „pro­polis ve­getal”, fiind atat ma­teria prima din care albi­nele extrag acest produs al stu­pu­lui, dar si datorita pro­prietatilor medi­cinale si­mi­lare cu cele ale propolisului.

S-a constatat ca mugurii au proprietati antiseptice, antimicotice, astringente, cicatrizante, epitelizante, antiinflamatoare, calmante, analgezice, expectorante, diuretice, tonice, diaforetice.

Mugurii de plop pot fi utilizati sub forma de tinctura, infuzie, pulbere ori unguent, insa cea mai eficienta forma de adminis­tra­re este tinctura.

Efect garantat in afectiunile respiratorii

Cele mai bune efecte ale mugurilor de plop s-au constatat, de-a lungul timpului, in afectiunile respiratorii, constituind un real ajutor pentru bolnavii de bronsita, astm bronsic, laringita, dureri de gat si gripa.

Mugurii de plop negru sunt recomandati in caz de cistita si infectii renale

Tinctura de muguri de plop elimina infectia, reduce senzatia de arsura sau usturime la urinare si favorizeaza cicatrizarea tesuturilor lezate si inflamate. Pentru un efect si mai puternic, se poate combina cu tinctura de ienupar si se administreaza diluata in apa.

Un bun adjuvant in toxiinfectii alimentare

Tinctura de muguri de plop are efect antiinfectios puternic, reduce febra si intareste imunitatea. Se administreaza cate 50 de picaturi de tinctura pe o felie de paine uscata, de 5-6 ori pe zi. Tratamentul trebuie urmat timp de 2 saptamani.

Efecte remarcabile in caz de reumatism si spondiloza

Mugurii de plop actioneaza ca un sedativ puternic si antiinflamator, datorita continutului de salicina. Se administreaza cate 50 picaturi de 4 ori pe zi, pe stomacul gol, intr-o cura de 2-3 luni.

Trateaza afectiunile digestive

Tratamentele cu muguri de plop sunt eficiente in ulcerul gastric, diaree, colite de fermentatie si de putrefactie, helmintiaza (infestare cu Giardia) si anorexie (lipsa poftei de mancare). Se administreaza cate 50-100 picaturi de tinctura, cu care se imbiba bucatele de paine. De asemenea, la fel de eficienta este si cura de 3 saptamani cu pulbere din muguri uscati, cate 3–4 lingurite pe zi, pe stomacul gol.

Iata mai jos cum se prepara tinctura din muguri de plop:

Mugurii proas­pat culesi, se lasa la uscat, in casa, timp de o saptamana, dupa care se macina cu rasnita de ca­fea pana se obtine o pulbere fina. Intr-un borcan se adauga 15 lin­guri de pul­bere, peste care se ada­uga 200 ml de alcool ali­men­tar de 90 de grade. Se inchide bor­canul er­me­tic si se lasa la ma­ce­rat pentru 2 saptamani, agitandu-se zilnic, de mai multe ori pe zi. La final, produsul se filtreaza, iar tinctura obtinuta se va adauga in sti­clute mici, in­chise la cu­loare.

Se ad­mi­nis­­trea­za de 4 ori pe zi, cate 50 de picaturi puse pe pu­tina paine us­c­ata sau in mie­re. Tinctura din muguri de plop este recomandata pentru in­ta­rirea imuni­tatii, com­ba­te­rea durerilor de gat si eli­mi­na­rea in­fec­tiilor de pe traiectul di­ges­tiv. De asemenea, se poate aplica si extren, pentru tra­ta­rea arsu­rilor si cicatrizarea este­tica a ranilor.

Ce poti face cu mugurii de brad. 5 retete la care ii putem folosi

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...