2 C
București
luni, martie 10, 2025

Morcovii si sucul de morcovi: 10 beneficii surprinzatoare pentru sanatatea ta

Morcovii (Daucus carota subsp. sativus) sunt considerati a fi una dintre cele mai importante culturi de legume cultivate din istorie si cea mai populara leguma radacinoasa la nivel mondial.  Ei sunt o sursa excelenta de nutrienti esentiali pentru sanatatea organismului, fiind bogati in beta-caroten, fibre, vitamine si minerale care contribuie la buna functionare a corpului. Consumul regulat de morcovi si suc de morcovi aduce numeroase beneficii pentru sanatate.

Morcovii capata culoarea portocalie din antioxidantii numiti carotenoizi, iar unul dintre ei este beta-carotenul, un precursor al vitaminei A active, responsabil pentru multe dintre beneficiile acestei legume. De exemplu, multe studii au aratat ca beta-carotenul este crucial pentru imbunatatirea imunitatii in organism, pentru protejarea sanatatii pielii si a ochilor si pentru combaterea daunelor radicalilor liberi care pot provoca diferite forme de boli cronice, cum ar fi cancerul (studiile arata ca morcovi pot lupta impotriva celulelor leucemice si pot juca un rol in reducerea riscului de cancer, inclusiv cancerul de prostata, cancerul ovarian si cancerul de san) si bolile de inima.

Morcovii au o bogatie nutritionala valoroasa, iar sub forma de suc reusesti sa primesti o doza concentrata din puterea lor de vindecare.

Date nutritionale

Potrivit USDA, 130 g de morcov crud contine aproximativ:

  • Calorii: 52,5
  • Carbohidrati totali: 12,3 g
  • Fibre: 3,6 g
  • Zahar: 6,1 g
  • Grasimi totale: 0,3 g
  • Grasimi saturate: 0,04 g
  • Grasimi polinesaturate: 0,1 g
  • Grasimi mononesaturate: 0,02 g
  • Grasimi trans: 0 g
  • Proteine: 1,2 g
  • Sodiu: 88,2 mg (4% *Doza Zilnica Recomandata)
  • Vitamina A: 1.070 mcg (119%)
  • Vitamina K: 16,9 mcg (14%)
  • Vitamina B6: 0,2 mg (12%)
  • Potasiu: 410 mg (9%)
  • Tiamina: 0,1 mg (8%)
  • Niacina: 1,3 mg (8%)

Potrivit USDA, o cana cu suc de morcovi (aproximativ 230 ml) ofera aproximativ:

  • Calorii: 94,4
  • Carbohidrati totali: 21,9 g
  • Fibre: 1,9 g
  • Zahar: 9,2 g
  • Grasimi totale: 0,4 g
  • Grasimi saturate: 0,1 g
  • Grasimi polinesaturate: 0,2 g
  • Grasimi mononesaturate: 0,02 g
  • Grasimi trans: 0 g
  • Proteine: 2,2 g
  • Sodiu: 156 mg (7% DV)
  • Vitamina A: 2.260 mcg (251% *Doza Zilnica Recomandata)
  • Vitamina K: 36,6 mcg (31%)
  • Vitamina B6: 0,5 mg (29%)
  • Vitamina C: 20,1 mg (22%)
  • Potasiu: 689 mg (15%)

Iata cele mai importante 10 moduri prin care acesti legume pot imbunatati starea generala de bine.

1. Imbunatatesc sanatatea ochilor

Morcovii sunt renumiti pentru continutul lor ridicat de beta-caroten, care este transformat de organism in vitamina A. Aceasta ajuta la prevenirea problemelor de vedere, cum ar fi orbirea nocturna si degenerescenta maculara.

Se pare ca doar o ceasca de morcovi maruntiti asigura peste 100% din necesarul de vitamina A!

2. Sustin sanatatea pielii

Vitamina A si antioxidantii din morcovi contribuie la mentinerea unei pieli sanatoase si stralucitoare. Sucul de morcovi poate ajuta la combaterea acneei si a ridurilor, prevenind imbatranirea prematura.

3. Intaresc sistemul imunitar

Carotenoizii, acesti antioxidanti puternici, pot ajuta la reducerea riscului de aparitie a diferitelor forme de boli temporare si boli cronice grave. De exemplu, consumul de morcovi, cat si sucul de morcovi ajuta la intarirea sistemului imunitar, aparand astfel organismului de deteriorarea radicalilor liberi, bacterii daunatoare, virusi si inflamatii. Antioxidantii responsabili includ vitamina C, beta-carotenul, licopenul, luteina, zeaxantina si polifenolii

4. Contribuie la sanatatea inimii

Fibrele si antioxidantii din morcovi ajuta la reducerea nivelului de colesterol rau (LDL), prevenind astfel bolile cardiovasculare. De asemenea, cercetarile indica faptul ca un consum regulat de suc de morcovi aduce beneficii sanatatii inimii prin scaderea stresului oxidativ si imbunatateste apararea organismului impotriva diferitelor forme de boli cardiovasculare.

5. Ajuta digestia

Datorita continutului ridicat de fibre, morcovii imbunatatesc tranzitul intestinal, prevenind constipatia si promovand o digestie sanatoasa.

6. Regleaza nivelul zaharului din sange

Morcovii au un indice glicemic scazut si contin fibre care ajuta la reglarea glicemiei, fiind benefici pentru persoanele cu diabet sau rezistenta la insulina. In plus, unele dovezi sugereaza chiar ca morcovii pot reduce riscul de diabet, probabil datorita continutului lor de vitamina A si beta-caroten.

7. Contribuie la sanatatea oaselor

Vitamina K si calciul din morcovi sunt esentiale pentru mentinerea densitatii osoase si prevenirea osteoporozei.

8. Detoxifica organismul

Sucul de morcovi ajuta la eliminarea toxinelor din organism, sprijinind functia ficatului si rinichilor. De asemenea, contribuie la un ten mai curat si mai luminos.

9. Stimuleaza sanatatea creierului

Consumul regulat de morcovi poate imbunatati functia cognitiva si reduce riscul de boli neurodegenerative, datorita continutului ridicat de antioxidanti.

10. Sustin pierderea in greutate

Morcovii sunt saraci in calorii si bogati in fibre, oferind o senzatie de satietate mai indelungata. Sucul de morcovi este o optiune sanatoasa pentru cei care doresc sa slabeasca fara a face compromisuri in ceea ce priveste nutrientii esentiali.

Prin urmare, consumul regulat de morcovi si suc de morcovi are un impact pozitiv asupra sanatatii generale.

Vezi si:

Vezi si: Vitamina A: Secretul pentru ochi sanatosi, piele stralucitoare si oase puternice

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole