Multi oameni isi doresc sa se vindece cu ajutorul uleiurilor esentiale, dar foarte putini cunosc metodele de folosire ale acestora. Este important sa le folosim cum trebuie, sa cumparam produse de calitate si sa ne bucuram de efectele lor terapeutice. Iata metode de folosire a uleiurilor esentiale pentru rezultate bune.
Metode de folosire a uleiurilor esentiale pentru cazuri de urgenta
Puneti apa fiarta intr-un vas mic, adaugati 2-6 picaturi de ulei esential. Asezati vasul intr-un loc cald, de exemplu langa sau pe calorifer. Inchideti apoi geamurile si usile, pentru a lasa aroma sa invadeze camera.
Presarati cateva picaturi de ulei esential pe o batista sau pe un servetel de hartie si inspirati adanc de cateva ori. Aceasta metoda face minuni pentru ameliorarea rapida a congestiilor nazale si pentru combaterea eficienta a atacurilor de panica. Puneti apoi batista sau servetelul in buzunar, pentru a va bucura intreaga zi de aroma. Simplu si eficient.
Intr-o situatie de criza, cand nu aveti prea mult timp de reactie, puneti o picatura de ulei esential in podul palmei, frecati mainile bine si apropiati-le de nas, raspirati adanc. Avitati zona ochilor si tineti-i neaparat inchisi. Nu este o idee buna sa inhalati direct din sticla cu ulei esential. Deschiderile frecvente sau lasarea sticlei fara capac mai mult timp accelereaza procesul de evaporare si duc la pierderea proprietatilor terapeutice.
Spary-uri de camera sau vaporizatoare, rapid si eficient
Alte metode de folosire a uleiurilor esentiale. Faceti-va rapid un spray de camera, care poate fi luat si la locul de munca pentru purificarea atmosferei. Turnati 250 de ml de apa intr-o sticla care are pulverizator, apoi adaugati 15-20 de picaturi de ulei esential. Agitati sticla bine, apoi pulverizati in casa. Puteti pulveriza pe covoare, pe perdele, dar nu si pe suprafete lustruite. Ele se folosesc si pentru a calma iritatiile de la boli ale pielii, precum zona zoster, arsuri si alte boli infectioase.
Vaporizatoarele electrice de ulei sau difuzorele electrice care nu folosesc caldura sunt alte alternative folosite deseori in clinici si spitale. Totusi, acestea pot fi destul de scumpe. Pentru acasa, varianta mai ieftina poate fi o lampa odorizanta din argila, incalzita la o flacara de veghe sau o lumanare mica, plata. Puneti o cantitate mica de apa in vasul de deasupra, apoi adaugati 6 picaturi de ulei esential. Aprindeti lumanarea si lasati vaporii de ulei sa va inunde narile.
Picurati uleiuri esentiale pe perna sau intr-o lumanare pentru efecte terapeutice imediate
Printre metode de folosire a uleiurilor esentiale, exista si variante ieftine si simple. Puneti cateva picaturi de ulei esential pe perna sau pe lenjeria de noapte, pentru a scapa rapid de insomnie si pentru a avea o respiratie mai usoara si mai profunda. De asemenea, puteti presara 3-6 picaturi pe un disc demachiant sau pe o bucata de vata, pe care sa o asezati langa perne.
Pe timp de iarna, o metoda eficienta este sa turnati 2-6 picaturi de ulei esential in recipientul de ceramica cu apa de pe calorifer. Sau, umeziti o bucata de vata, picurati ulei esential si lasati-o pe calorifer. Caldura degajata de calorifer va evapora uleiul si-l va dispersa prin camera.
Daca va plac lumanarile, puteti adauga ulei esential in ceara calda de la lumanari, insa cu mare grija trebuie sa evitati fitilul, deoarece uleiurile esentiale sunt inflamabile.
Masajul este unul dintre cele mai eficiente si benefice tehnici de tratament. Chiar si fara uleiuri esentiale, acesta este excelent. Imaginati-va ce poate face masajul combinat cu puterea terapeutica a uleiurilor. Rasfatati-va cu metode de folosire a uleiurilor esentiale preferate si la indemana.
Masajul, o metoda excelenta pentru tratamentul cu uleiuri esentiale
Constituentii uleiurilor de masaj trec prin piele, ajung in sange si sunt purtati catre toate celulele din organism. Uleiurile esentiale nu se aplica nediluate direct pe piele, decat in cazuri exceptionale, precum arsuri, intepaturi, taieturi.
Cand se amesteca ulei vegetal cu ulei esential, de obicei continutul uleiului essential este de 1-3%. La un masaj este bine sa se foloseasca 10-20 de ml de ulei vegetal. Deci, pentru un tratament aveti nevoie de 2 sau 4 lingurite de ulei de baza, avand in vedere ca o lingurita are 5 ml.
Iata ce cantitati sa folositi pentru masaj:
- 3 picaturi de ulei esential la 10 ml ulei de baza
- 4-5 picaturi de ulei esential la 15 ml ulei de baza
- 6 picaturi de ulei esential la 20 de ml ulei de baza
- 15 picaturi de ulei esential la 50 de ml ulei de baza
- 30 de picaturi de ulein esential la 100 ml ulei de baza.
Important: daca faceti o cantitate mai mare, nu uitati sa adaugati ulei de germeni de grau, pentru a prelungi valabilitatea amestecului. Uleiurile amestecate trebuie pastrate la fel ca uleiurile esentiale pure.
!!!Nu adaugati ulei esential mai mult, nu este nici mai eficient, nici mai sanatos, pot aparea alergii sau reactii adverse neplacute.
!!!Nu amestecati mai mult de 5 uleiuri esentiale intr-un amestec, in general 2 sau 3 uleiuri sunt suficiente pentru a crea efectele terapeutice dorite.
Vezi si:
Unguent cu germeni de grau si uleiuri esentiale pentru dureri de spate si muschi. Reteta
Cum previi imbatranirea cu grau incoltit
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: