Meiul, cu denumirea stiintifica Panicum miliaceum, un membru al familiei Poaceae, este o specie de cereale cultivata in clima calda la nivel global. Panicum miliaceum este o planta anuala care are radacina superficiala, fibroasa si plana. Floarea hermafrodita infloreste la sfarsitul verii sau la inceputul toamnei.
Meiul este originar din Asia. Este lipsit de gluten si are numeroase cantitati de acizi grasi si carbohidrati. De asemenea, contine minerale, cum ar fi magneziu, mangan, fosfor, etc. Este util pentru femeile aflate in post-menopauza. Previne hipertensiunea arteriala si asigura zinc adecvat, vitamina B6 si fier pentru functionarea zilnica. Este digerat cu usurinta, deoarece formeaza non-acid. Este bogat in fibre, care ajuta la umplerea stomacului pentru o perioada lunga de timp si previne supraalimentarea.
In Asia, este foarte apreciat si folosit la prepararea mancarurilor, iar in Occident este foarte cautat de persoanele cu intoleranta la gluten. Este apreciat de nutritionisti, deoarece furnizeaza un numar aproape dublu de proteine, comparativ cu orezul.
Nu se cunoaste exact stramosul salbatic al meiului si nici locul unde a fost cultivat pentru prima data, dar a aparut ca planta de cultura in Transcaucazia si China acum 7.000 de ani. Este cultivat inca in Rusia, Romania, Orientul Mijlociu, Turcia si SUA. In Occident, a inceput sa fie comercializat pe post de aliment dietetic, fiind la mare cautare in magazinele cu produse bio, iar aceasta, deoarece este unul dintre cele mai sanatoase si complete alimente din cate se gasesc pe Pamant.
Este considerat unul dintre cele 12 super-alimente naturale pentru intarirea sanatatii, alaturi de germeni, quinoa, stevie, lucerna, floarea-soarelui, algele salbatice verzi si cele albastre, orzul verde, patrunjelul.
Iata cateva dintre beneficiile pe care le aduce meiul pentru sanatate
Inima sanatoasa
Meiul este bogat in magneziu care ajuta la scaderea tensiunii arteriale si, de asemenea, scade sansele de accidente vasculare cerebrale, atacuri de cord si ateroscleroza. Este o sursa buna de potasiu care ajuta la mentinerea tensiunii arteriale scazute, deoarece actioneaza ca un vasodilatator. Acesta ajuta la optimizarea sistemului circulator, care ajuta la protejarea sanatatii cardiovasculare.
Echilibreaza nivelul de colesterol
Echilibrul nivelului colesterolului este asociat direct cu sanatatea inimii. Cantitatea mare de fibre gasite in mei ajuta la scaderea colesterolului. Fibrele dietetice ajuta la eradicarea colesterolului rau din organism si promoveaza nivelul bun al colesterolului.
Previne diabetul
Majoritatea oamenilor sufera de diabet astazi. Meiul este utilizat ca aliment de baza in tarile in curs de dezvoltare. Contribuie la reducerea riscului de diabet de tip 2, deoarece are o cantitate adecvata de magneziu. Magneziul este mineralul vital care ajuta la cresterea eficientei receptorilor de glucoza si insulina din organism si previne aparitia acestei boli.
Ajuta digestia
Alimentele bogate in fibre ajuta la imbunatatirea sanatatii gastrointestinale si la eradicarea durerilor bolilor ca exces de gaz, constipatie, crampe si balonare. Reglarea procesului de digestie ajuta la promovarea retentiei de nutrienti si scade sansele unor probleme gastrointestinale, cum ar fi cancerul de colon si ulceratiile gastrice. Eliminarea deseurilor si digestia ajuta la imbunatatirea sanatatii ficatului, rinichilor si imunitatii, deoarece este strans asociata cu activitatile metabolice.
Previne cancerul
Cercetarile arata ca fibra este cel mai simplu mod de a preveni aparitia cancerului de san la femei. Femeile care consuma mei, au un risc redus cu 50% de a face cancer de san. Cancerul de san a devenit boala comuna a femeilor.
Detoxifiere
Meiul contine antioxidanti care ajuta la neutralizarea radicalilor liberi care pot duce la cancer si, de asemenea, curata toxinele de la ficat si rinichi. Curcumina, Quercetina, acidul elagic si catechinele ajuta sistemul sa elimine toxinele si agentii straini prin imbunatatirea excretiei si neutralizarea activitatii enzimatice din organe.
Sanatate respiratorie
Cercetarile arata ca meiul ajuta la imbunatatirea astmului si, de asemenea, la prevenirea acestuia. Dovezile arata ca ajuta la scaderea atacurilor de astm si a suierarii cu un aport mare de mei. Graul este alergenul care este legat de respiratie suieratoare si astm, dar aceasta cereala nu are efect negativ si aceleasi componente.
Proprietati anti-imbatranire
Este bogat in antioxidanti care ajuta la eradicarea radicalilor liberi din organism. In corp sunt produsi radicali liberi care dauneaza celulelor si dau senzatia de oboseala. Acestea au ca rezultat riduri, pierderea stralucirii tenului etc. Aportul zilnic de mei incetineste procesul de imbatranire.
Consolideaza oasele
Meiul este o sursa excelenta de calciu care ajuta la intretinerea si cresterea oaselor. Ajuta copiii mici care sunt in perioada de crestere si necesita o cantitate adecvata de calciu.
Utilizari traditionale ale meiului
- Semintele gatite sunt folosite ca pansament pentru ulcere, abcese etc.
- Sucul de seminte se aplica pentru ranile copiilor.
- Semintele prajite se amesteca cu ulei si se foloseste ca si cataplasma, care ajuta la vindecarea raniilor fara cicatrice.
- Radacina decoctului este folosita ca antidot pentru otravire de catre Momordica spp.
- Este folosit pentru a vindeca hematuria la femei si este folosit si ca baie pentru tratarea eruptiilor pielii.
Precautii
- Desi meiul nu contine gluten, are goitrogeni care suprima activitatea tiroidiana, pentru ca inhiba o enzima cu rol important in producerea hormonilor tiroidali.
- Persoanele cu probleme tiroidiene nu trebuie sa consume o cantitate excesiva de gustari pe baza de mei sau paine de mei.
- Unele persoane pot avea reactii alergice.
Terciul de mei: 200 g mei, 600 ml supa de legume, se fierbe scurt apoi se lasa 40-60 min sa se umfle si sa se inmoaie bine. Mai puteti adauga lichid daca e nevoie. Se serveste cu legume preparate la alegere. Alternativ ca desert se pune la fiert cu lapte apoi se serveste cu fructe, indulcit sau scortisoara. Proportiile si timpul de umflare pot varia in functie de mei.
Clatite cu faina de amarant. Reteta fara gluten, super delicioasa si sanatoasa
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Meiul, un super-aliment excelent pentru cei cu intoleranta la gluten […]
[…] Prin urmare, amarantul nu este doar o sursa excelenta de proteine pentru vegetarieni si vegani, ci pentru toata lumea. Amarantul, spre deosebire de multe alte seminte si boabe, are cantitati foarte mari de lizina si, prin urmare, poate foarte bine sa compenseze deficitul de lizina observat uneori in dietele vegane. Vezi si: Meiul, un super-aliment excelent pentru cei cu intoleranta la gluten […]
[…] Meiul (Panicum miliaceum L.) este o planta ierboasa si una dintre cele mai vechi cereale, originara Asia si din epoca de piatra. Timp de mii de ani, meiul era unul dintre cele mai importante alimente ale oamenilor obisnuiti. In prezent, acesta se foloseste mai mult ca hrana pentru papagali si nu ii sunt cunoscute beneficiile. […]
[…] Meiul […]