23 C
București
marți, aprilie 16, 2024

Lucrari de gradina in septembrie. Ce culegem si ce plantam

Prima luna a toamnei se apropie si ne pregatim pentru multitudinea de lucrari de sezon, inainte ca gradina sa intre in adormierea din sezonul rece. Iata o serie de lucrari de gradina in septembrie pentru care trebuie sa va rezervati timp in urmatoarele weekenduri.

Cules

In luna septembrie, este timpul pentru a culege roadele: se recolteaza cartofii, morcovii, patrunjelul, dovleceii.

In livada este timpul pentru mere, pere. Culesul merelor si al perelor, este foarte important. In functie de perioada in care le recoltam, momentul ales este decisiv: nu trebuie culese nici prea devreme, nici prea tarziu. Daca le culegem prea devreme, fructele se decoloreaza, se zbarcesc si pierd foarte multa apa. Daca le culegem prea tarziu, fructele vor devein fainoase si vor putrezi. Cel mai bun moment pentru cules este acela in care semintele fructelor capata o culoare bruna, fructele care sunt verzi capata o culoare verde-deschis, iar cele galbene primesc o culoare rosie-aurie.

O atentie deosebita trebuie acordata parului, pentru a nu rani mugurii care vor da roade anul viitor. De asemenea, o mare atentie trebuie acordata stratului de ceara protector care se aflta pe ramuri, pentru a nu fi distrus. Este bine ca atunci cand se incepe culesul fructelor, sa se utilizeze manusi de protectie.

Lucrari in gradina in septembrie. Legume

Odata cu incheierea diferitelor culturi de plante suntem obligati sa eliberam terenul ramas liber de resturi vegetale si sa-l sapam cu cazmaua.

Vremea buna de la inceputul lunii este un mediu propice pentru semanarea spanacului. Pana ca iarna sa isi intre deplin in drepturi, cultura de spanac va fi gata. Este bine de stiut, totusi, ca aceasta planta este si toleranta fata de temperaturile scazute, putand trece cu bine peste anotimpul rece cu o rozeta de circa 6-8 frunze.

Tot la inceputul lunii se seamana ridichile. Recomandarea specialistilor este sa optam pentru plicuri cu seminte de diferite soiuri si sa le semanam intr-o zona care beneficiaza de razele soarelui. Recoltarea va fi posibila dupa 30-35 de zile, dar nu mai tarziu, din cauza ca isi vor pierde fragezimea si calitatile organoleptice.

Lucrari de gradina in septembrie. Flori

Toamna se planteaza florile de primavara, cu bulbi, incepand din septembrie.

Iata cateva idei de baza de care ar trebui sa tinem cont in momentul in care facem pregatirile pentru primavara:

    • Locul in care se sadesc bulbii, este bine sa fie marcat, pentru ca pe parcurs, se poate uita foarte usor locul unde vor creste plantele.
    • Trebuie sa tinem cont de perioada de inflorire, pentru a distribui cat mai bine speciile de plante.
    • Nu trebuie sa uitam de lalea. Ea arata foarte bine si este aproape obligatorie in orice gradina cu flori.
    • Nici zambila nu trebuie pierduta din vedere. Are nevoie de multa lumina si este recomandata sadirea ei in grupuri de culori combinate, pentru obtinerea unui efect coloristic frumos.
    • Plantele mici de inaltime este recomandat sa se sadeasca in fata, iar cele mai inalte mai in spate, deoarece se vor vedea si de acolo.
    • Cumpararea bulbilor trebuie facuta cu atentie. Cu cat bulbul este mai mare, cu atat va face mai multe flori. Coaja exterioara a bulbului trebuie sa fioe neteda, iar bulbul sa fie tare la atingere. Dupa cumparare, este bine sa ii sadim imediat. Adancimea de sadire difera de la specie la specie, si de obicei este indicata pe ambalaj.

Ce poti face cu frunzele de toamna cazute. Sfaturi utile pentru gospodari

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Sursa: casepractice.ro

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole