21.2 C
București
miercuri, aprilie 3, 2024

Ce poti face cu frunzele de toamna cazute. Sfaturi utile pentru gospodari

Odata cu sosirea friglui, frunzele copacilor incep sa se adune in straturi, iar pamantul se acopera cu frunze colorate, formand un covor spectaculos. De regula, oamenii au tendinta de a arunca frunzele uscate sau de a le arde, nestiind ca acestea pot fi valorificate.

Cei care au gradini, ar putea economisii bani cu ajutorul acestor frunze, deoarece nu vor mai fi nevoiti sa cheltuiasca pe fertilizatori pentru gazon sau gradina, mulci si compost. Asadar, frunzele de toamna nu sunt doar niste reziduuri incomode care trebuie indepartate din gradinile noastre, ci sunt chiar utile.

Pamantul de frunze, obtinut in urma descompunerii frunzelor de toamna cazute este bogat in elemente hranitoare usor asimilabile de catre plante.

Iata ce poti face cu frunzele de toamna cazute:

-Prin descompunere, frunzele uscate au beneficii minunate pentru sol. Acestea ajuta la cresterea faunei microbiene, elibereaza potasiu si sodiu, dar si alti nutrienti importanti si sporesc capacitatea solului de a retine apa.

-Totodata, atat frunzele uscate, cat si iarba taiata se pot folosi si pe post de fertilizator natural pentru gazon. Iarba elibereaza azot in sol, iar frunzele carbon. Folosind aceasta compozitie, pe viitor nu va mai fi nevoie sa adaugarea fertilizatorilor comerciali.

-Mucegaiul frunzelor reprezinta o sursa buna de fibre care ajuta solul sa retina umezeala si sa imbunatateasca scurgerea. Practic, frunzele mucegaite care se descompun se transforma intr-un ameliorator de sol pe care se pot cultiva bulbi de flori, plante de padure si plante alpine. Pentru acest procedeu, se face o gramada din frunze intr-un loc unde nu vor fi imprastiate de vant sau se poate folosi ideea din imaginea de mai jos, apoi se uda pentru a va asigura ca vor mucegai, iar peste iarna se intorc de cateva ori pentru a accelera procesul de transformare.

-Frunzele uscate se pot folosi pentru a proteja plantele (bulbii de flori, rasadurile de legume) de gerul iernii. Tot ce trebuie facut este sa se imprejmuiasca plantele cu o plasa pusa in forma de cerc. Apoi, se pun frunzele uscate in acest cerc, presandu-le usor intr-un strat subtire, asigurand in acest fel un pic de caldura plantei.

-Frunzele uscate pot fi folosite si pentru pastrarea legumelor in pivnita. Este suficient sa le acoperiti cu frunze uscate si vor trece cu bine de iarna. Se adauga frunzele in straturi, deasupra rasadurilor de legume. Frunzele se pot pune atat intregi, cat si tocate marunt, astfel incat pana la primavara sa se descompuna complet. Pentru maruntire, se poate folosi un trimmer pentru tuns iarba si un tomberon/butoi. Se pun frunzele in butoi se trece cu trimmerul prin ele pana se obtin dimensiunile dorite.

Dupa cum spuneam, un invelis de frunze uscate mentine caldura si izolarea, protejandu-le de temperaturile reci, insa nu trebuie uitat ca primavara sa fie indepartate, pentru a le permite plantelor sa beneficieze de suficient oxigen si lumina.

Cum pregatesti compostul din frunzeuscate pentru anul viitor:

Pentru ca frunzele sa nu fie luate de vant, se realizeaza straturi de amestec. Se asterne un strat de aproximativ 20 cm inaltime pe o portiune de pamant, apoi se asterne un strat de pamant de gradina de 20 de cm. Se repeta procedeul pana cand gramada a ajuns in jurul inaltimii de 1 – 1,5 m. Finalizeaza amestecul cu un strat de pamant, deoarece frunzele de suprafata pot fi luate de vant. La final, se niveleaza straturile foarte bine. De asemenea, in cazul in care se foloseste si iarba de gazon impreuna cu frunze uscate, atunci se amesteca bine, pentru a realiza un strat omogen, iar vara se poate prepara ingrasamant doar din iarba de gazon si pamant, respectand aceleasi proportii.

Dezavantaje: Este important ca gramada de frunze sa se faca intr-un loc departe de casa, deoarece se pot forma cuiburi de insecte, pasari, dar si sobolani, broaste sau serpi.

Frunzele uscate – Sfaturi utile de luat in seama:

Specialistii sunt de parere ca cel mai bun pamant, substrat, se obtine din frunzele de mesteacan sau de artar, dar la fel de bune sunt si cele de carpen, fag, paltin, arin, tei, alun, scorus, soc si plop. Ele sunt tare potrivite pe post de mulci peste bulbii din gradina, pentru musuroirea din jurul trandafirilor, pe sub pomii si arbustii fructiferi, tocmai pentru ca sunt mai rezistente. Atentie! Se pare ca la polul opus se afla frunzele de salcie, castan si stejar din cauza concentratiei de tanin.

Este bine sa se tina seama de o conditie: ce frunze se descompun mai repede. Astfel:

-pomii cu frunze cazatoare (mesteacan, artar, scorus, soc, carpen, fag, alun, paducel si altele) dureaza intre 0,5–1 an sa se descompuna;

-frunzele de stejar si plop dureaza peste 2 ani;

-de asemenea, o perioada lunga o au si frunzele de nuc, castan si salcie, care dureaza 3 ani;

-frunzele de la speciile cu frunzisul vesnic verde si coniferele au nevoie de 2,5-3 ani ca sa treaca in randul materiei folositoare.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

2 COMENTARII

  1. […] Inginer Marius Roman, un alt specialist in domeniu, recomanda si el tot plantarea pomilor toamna: “Plantarea trebuie facuta toamna, mai ales in cazul speciilor samburoase, in caz contrar, cel tarziu sa se faca plantarea primavara foarte devreme, mai ales atunci cand avem ierni usoare in sudul tarii, incepand cu luna februarie, dupa 20-25. In zona de sud, plantarea de dupa 15-20 martie duce la un procent scazut la prinderea pomilor, iar cei care se prind se dezvolta mult mai greu, sunt cresteri anemice”. Vezi si: Ce poti face cu frunzele de toamna cazute. Sfaturi utile pentru gospodari […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole