17.5 C
București
marți, aprilie 30, 2024

Limba mării. O planta medicinala insuficient cercetata este pe cale de disparitie

Limba marii (Iberis amara) este o planta asemanatoare unui arbust, foarte cunoscuta in sud-vestul si centrul Europei datorita proprietatilor sale farmaceutice. In trecut, planta era utilizata ca remediu impotriva gutei, a problemelor digestive si a bolilor de inima.

Frunzele plantei sunt alungite si zimtate la margini, florile sunt adunate in ciorchini si foarte parfumate, dar cu un gust foarte amar.

In scop terapeutic, de la aceasta planta se utilizeaza semintele mature, precum si partea aeriana inflorita, partial trecuta la fructificare.

Limba marii contine glucosinolati (concentratia maxima existand in seminte), cucurbitacine (care da gustul amar), flavonoide (kaempferol si quercetin), amine si ulei gras.

In Europa Centrala si de Sud, aceasta planta creste pe campuri, insa in Germania este pe cale de disparitie si, prin urmare, este o planta protejata ce nu poate fi colectata.

Limba marii, o planta medicinala cu efecte benefice asupra problemelor digestive

In cele mai recente studii s-a dovedit ca aceasta planta poate sa scada disconfortul ulcerului gastric. Extractele amare din aceasta planta reusesc sa reduca eliberarea acidului gastric si au efecte antiinflamatorii, fiind eficiente in problemele gastro-intestinale.

Specialistii recomanda ca limba marii (Iberis amara) sa se ia in combinatie cu alte plante, cu efecte similare, ca de exemplu: angelica (radacina), roinita, chimen, menta si musetel.

In prezent, extractele de Iberis amara intra in compozitia unor formule complexe, cum ar fi preparatul Iberogast®, folosit in cazul tulburarilor tractului gastrointestinal (balonare, crampe stomacale, arsuri la stomac).

Datorita substantelor pe care le contine, limba marii are un efect de reglare asupra producerii de acid gastric in stomac. Cei care sufera de sindromul intestinului iritabil pot utiliza Iberogast®, datorita efectului sau asupra musculaturii intestinale (ajuta la tinifierea muschilor, te scapa de durerile provocate de sindromul colonului iritabil, angina, greata, gastrita, indigestie, inflamatie,  stimuleaza digestia, trezeste apetitul, reduce flatulenta, are efect anti-inflamator, antispastic si antioxidant. Ca remediu pentru acceste afectiuni, se recomanda tinctura, deoarece sub forma de ceai nu este eficienta.

Limba marii (Iberis amara) – Precautii

Cucurbitacinele continute in planta stimuleaza productia de suc gastric, iar administrat in cantitati mari sunt toxice. Proportia de cucurbitacine depinde foarte mult de gradul de maturitate al plantei (planta matura contine mai multe substante amare). Pana in prezent, nu sunt cunoscute efecte secundare.

Femeile insarcinate sau cele care alapteaza trebuie sa evite planta.

Consumul de sardine duce la disparitia ridurilor, netezirea pielii si ameliorarea memoriei

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole