Jujuba. Ce beneficii au „curmalele chinezesti”

Jujuba. Ce beneficii au "curmalele chinezesti"

Jujuba (Ziziphus zizyphus) sau curmalul chinezesc, cum mai este cunoscut, este un arbore de 6-8 m inaltime, care creste in regiunea mediteraneana. Acesta are trunchiul acoperit cu o scoarta maronie, ramuri spinoase, frunzele alungite, flori de culoare verde-galbui si fructele (jujubele) sunt bace care contin cate o singura samanta.

De la acest arbore de folosesc fructele care, datorita gustului lor dulce si a texturii masticabile, sunt adesea uscate si folosite in bomboane si deserturi in anumite zone din Asia.

Fructele de jujuba se recolteaza in lunile septembrie si octombrie, imediat dupa ce primesc o tenta maronie. Apoi, ele sunt uscate, iar semintele se indeparteaza. Pulpa uscata a fructului se mai foloseste si la prepararea decocturilor si a unei faini care se poate transforma apoi in pasta.

Jujuba – Proprietati

Pulpa frctului de jujuba este bogata in mucilagii, flavonoide, oligoglicozide triterpenice, saponine, vitamina A, B, si C.

In traditia populara chineza, aceste fructe se foloseau pentru tonifierea organismului slabit. Acum, sunt utilizate pe scara larga pentru a imbunatati somnul si a scadea anxietatea.

Jujuba – Actiuni terapeutice

  • Consumul acestor fructe ajuta in toate cazurile de oboseala cronica. Mucilagiile din fruct sunt foarte utile in special cu nalba pentru proprietatile calmante si emoliente;
  • Acestea se afla in topul fructelor socotite pectorale, foarte eficiente in tratarea afectiunilor respiratorii. Jujubele ajuta la recapatarea vocii si in toate afectiunile laringelui avand si efect mic de antibiotic;
  • Lipta impotriva bacteriilor si inflamatiilor;
  • Fructele sunt utile chiar si in diabet (ajutand in special la complicatiile diabetului) si alergii;
  • Ajuta la intarirea sistemului imunitar.

Jujuba – Indicatii terapeutice

Fructele se pot folosi in cazul urmatoarelor afectiuni:

  • Afectiuni respiratorii: se consuma in functie de afectiunea respectiva pana la 1 litru de decoct pe zi ajutand atat pentru efectul emolient, cat si bactericid la vindecarea foarte multor afectiuni din sfera respiratorie. Se poate combina si cu alte plante.
  • Alergii, febra, imunitate scazuta si inflamatii: jujubele sunt considerate a fi un bun remediu in caz de alergie. De exemplu, in 1997, cercetatorii japonezi au demonstrat ca oligoglicozidele triterpenice izolate din aceste fructe previn eliminarea de histamina (care este un mediator inflamator). Se foloseste decoctul in functie de toleranta individuala.
  • Convalescenta: fructul uscat sau sub forma de decoct se poate folosi in toate cazurile in care se doreste tonifierea organismului.
  • Diaree: fructele au efecte astringente, fiind benefice in cazul diareei. Se foloseste decoct pana la ameliorare.
  • Insomnie
  • Laringita
  • Oboseala cronica
  • Nervozitate
  • Pierderea vocii
  • Raguseala
  • Transpiratie excesiva

Preparare si administrare:

-Decoct de jujube: 30-50 g fructe maruntite se pun la 1 litru de apa. Se fierbe 30 minute, apoi se strecoara. Se bea cat este necesar.

-Uz extern: se tamponeaza zonele afectate, in special la transpiratii excesive sau la diferite rani sau afectiuni dermatologice.

Precautii si contraindicatii:

Atentie! Femeile insarcinate sau care alapteaza nu trebuie sa foloseasca jujuba ca medicament.

Vezi si: Coarnele, fructele de toamna care coloreaza padurile si au efecte terapeutice nebanuite

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...