3.3 C
București
marți, martie 19, 2024

Nalba. O floare pe cat de frumoasa, pe atat de sanatoasa

Nalba este o floare minunata, dar si o planta ale carei proprietati terapeutice au fost folosite inca din cele mai vechi timpuri, in special pentru curatarea bronhiilor si protejarea mucoaselor.

Sub denumirea de nalba se cunosc mai multe plante care se deosebesc intre ele ca port, insa contin principii active asemanatoare si se intrebuinteaza in aceleasi scopuri. Este vorba de Althaea Officinalis (Fam. Malvaceae) numita popular nalba mare, nalba alba, de la care se folosesc florile, frunzele si radacinile; Althea rosea numita popular nalba de gradina, nalba rosie, rujalina, trandafiri negri, de la care se utilizeaza florile; Malva glabra – nalba de cultura; Malva silvestris -nalba de padure, colaceii babei, malaga, de la care se folosesc florile si frunzele; Malva neglecta Wallroth, numita popular casul popii, cas, nalba marunta, nalba mica, ce la care se intrebuinteaza numai frunzele.

Toate partile acestor plante contin cantitati mari de mucilagii, datorita carora au proprietati emoliente.

Nalba, un bun remediu contra afectiunilor respiratorii, infectiilor urinare si afectiunile stomacului

Sub forma de ceai se folosesc in inflamatiile cailor respiratorii (tuse, bronsita, laringita), cailor urinare, renale si in tulburari gastro-intestinale.

Decoctul se poate prepara prin amestecarea a 300 ml de apa rece cu 3 linguri frunze, flori maruntite. Preparatul se pune la foc, dupa ce clocoteste se pastreaza la foc mic pentru 10 minute. La final, se strecoara.

Proprietatile antiinflamatoare, decongestionante si calmate sunt foarte eficienta in cazul afectiunilor respiratorii, deoarece substantele active actioneaza eficient la nivelul arborelui bronsic, favorizeazand expectoratia si imbunatatind respiratia.  De asemenea, uleriurile volatile din compozitia nalbelor ajuta la dezinfectarea vezicii urinare, favorizand eliminarea bacteriilor care determina instalarea infectiilor, iar compusii activi din plante actioneaza ca stimulatori ai sucurilor gastrice facilitand procesul de digestie, avand si o actiune antiinflamatorare si emolienta asupra mucoasei gastrice.

 Cum se prepara ceaiul de nalba

Ceaiul se prepara la rece. In acest caz, planta se spala, apoi se pune la macerat in apa, in care s-a dizolvat un varf de cutit de bicarbonat de sodiu. Dupa o jumatate de ora se strecoara lichidul, se indulceste si apoi se bea treptat in cursul unei zile. Ceaiul se poate prepara si prin infuzie.

Nalba trateaza furuncrurile, abcesele dentare si amigdalita

Frunzele plantei oparite cu apa se folosesc sub forma de cataplasme emoliente si calmante, pentru a grabi coacerea furunculelor. Asociate cu flori de musetel si cu capsule de mac dau o buna gargara pentru amigdalite si abcese dentare.

Sub forma de clisma, nalba se folosesc in colite si hemoroizi

Preparatele teraputice au un efect astringent si emolient la nivelul formatiunilor hemoridale, oferind elasticitate crescuta vaselor sangvine si impiedicand formarea de dilatatii venoase noi. Se fac bai terapeutice cu macerat de nalba, preparat dupa metoda descrisa mai sus, urmand apoi tra­tamentul local cu unguente si supozitoare prescrise de medicul specialist.

Frumusete cu ajutorul nalbei

Pentru tenul uscat si cu riduri, se folosesc comprese care se tin pe fata timp de 10-15 minute. Pentru obtinerea acestei solutii, se fierb timp de o jumatate de ora 30 gr. radacina cu 500 ml apa, se lasa in repaus o jumatate de ora, apoi se strecoara. Daca la un pahar de lichid se adauga o lingurita de miere se obtine un produs cosmetic care poate fi folosit pentru orice ten, relateaza farm. Corneliu Constantinescu in cartea “Plante medicinale in apararea sanatatii„.

nalba

Florile de nalba de cultura intra in formula ceaiului pectoral, iar frunzele de nalba mare in compozitia ceaiului pectoral, pentru gargara si a produselor cosmetice.

 Radacina de nalba

radacina de nalba

Sfat: dupa recoltarea plantei, trebuie avut grija la radacina. Aceasta nu se spala, deoarece apa dizolva mucigaiurile. Radacinile trebuie sa fie decorticate, dupa care se taie bucati mici si se usuca la temperaturi de maxim 40 de grade.

Contraindicatii:

Preparatele cu aceasta planta nu sunt indicate femeilor insarcinate si nici celor care alapteaza. Excesul de preparate cu planta pot avea efecte neplacute, maifestate prin diaree.

3 retete cu nalba pentru uz extern. Ajuta in 8 afectiuni suparatoare

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole