20.1 C
București
joi, martie 28, 2024

Coarnele, fructele de toamna care coloreaza padurile si au efecte terapeutice nebanuite

Coarnele (Cornus mas) sunt acele fructe mici si ovale, asemanatoare cu macesele, de culoare rosie, ce apar toamna, in tufe, pe la marginea padurilor sau in zonele deluroase. Coarnele au un gust dulce-acrisor si au efecte antidiarice, cicatrizante, dezinfectante si astringente.

Studiile arata ca aceste fructe de padure contin mai multa vi­tamina C decat lamaia, vitamina P, calciu, fier, magneziu, acizi organici, zaharuri, taninuri si ule­iuri esentiale.

Pe vremuri, oamenii consumau aceste fructe ca atare sau sub forma de marmelada, sirop si peltea. Coarnele se culeg toamna si se usuca la soare sau in cuptor, la fel ca si prunele. Coarnele uscate, pastreaza proprietatile benefice, toate mineralele, vitaminele si alte elemente active, o perioada indelungata de timp. Totodata, gustul lor este mai dulce dupa ce au stat la uscat, astfel pot fi consumate cu placere si de copii.

Dupa cum spuneam, coarnele se pot consuma si in stare proaspata, avand un efect tonic si energizant, insa din cauza gustului astringent, acestea se prepara sub forma dulceata, sirop, suc, compot, lichior sau pasta, fiind recomandate in diferite afectiuni.

Coarnele au efecte terapeutice nebanuite, mai ales in ceea ce priveste afectiunile hepatice si digestive.

Ce efecte terapeutice au coarnele:

-Coarnele sunt eficiente in caz de diaree, enterite, enterocolite

Pentru a scapa de aceste afectiuni, se prepara urmatorul remediu: peste doua linguri de coarne uscate se toarna o cana de apa clo­cotita. Se pun la fiert, la foc po­trivit, timp de 30 de minute, apoi se stre­coara. Se beau cate 100 de mililitri, de trei ori pe zi, pe sto­macul gol, timp de 3 zile. Un preparat foarte eficient este si cel preparat in felul urmator: se ia o mana de fructe, se zdro­besc bine, se adauga un galbenua de ou crud si o lingura de miere. Se mixeaza totul si se ad­minis­treaza cate o lingurita, dimi­neata, pe stomacul gol, timp de 3 zile.

-Coarnele ajuta la cresterea imunitatii

Peste doua linguri de coarne proas­pete sau uscate se toarna o cana cu apa. Se fierbe timp de 5 minute si apoi se lasa la infuzat pt o perioada de 8 ore. La final, se scot fructele, se inlatura samburii si se zdro­besc bine, adaugand pulpa inapoi, in apa in care au stat. Se administreaza de doua ori pe zi, cate 50 de ml, in care se dizolva cate o lingu­rita de miere. Tra­tamentul dureaza 2 sap­tamani, cu pauza de 10 zile, dupa care se reia.

-Coarnele sunt recomandate in colecistita (inflamatia vezicii biliare)

Intr-un vas emailat se adauga 400 ml apa si 50 g coarne. Reci­pientul se pune pe foc mic si se fierbe timp de 15-20 de minute. Dupa racire, se strecoara lichidul si se beau cate 100 ml, de 4 ori pe zi, inainte de mesele principale, timp de 1 luna.

-Coarnele ajuta la tratarea hemoroizilor

In acest caz, se recomanda consumarea fructelor proaspete. Se scot sâmburii si fruc­tele se maruntesc. Se administreaza dimineata, cate o lingura, cu o jumatate de ora inainte de masa; la pranz se iau 2 linguri, iar seara, 1 lingura, tot pe stomacul gol.

-Coarnele sunt recomandate in diabet, deoarece ajuta la reducerea nivelului de zahar din sange. Fructele se spala si se scot samburii, apoi se dau prin storcatorul de fructe. Se consumă di­mineata, cu o jumatate de ora inainte de a manca, incepand cu 50 ml si crescand doza, treptat, pana se ajunge la un pahar. Tratamentul dureaza 2 luni.

Preparate din coarne

-Ceaiul din coarne de padure:

-intr-un vas cu 250 ml apa clocotita se dauga 7 g de fructe uscate. Se fierbe tipm de 3 minute, apoi se strecoara si se bea. Ceaiul se poate indulci cu miere. Ceaiul de coarne este eficient in tratamentul afectiunilor respiratorii, gripa, bronsita, raceala, dar si pentru uz extern, pentru bolile de piele. Totodata, ceaiul de coarne este eficient si in anemie, in tratamentul bolilor gastro-intestinale, a bolilor de pancreas si ficat si a tulburarilor digestive.

-Decoctul de coarne:

-intr-o cana cu apa rece se adauga o lingura de fructe si se lasa la inmuiat pentru 3 ore. La final, se strecoara, iar peste fructele ramase in cana se toarna o cana cu apa si se pune la fiert 5 minute. Dupa ce s-a racit, se strecoara si se combina cu lichidul strecurat prima data. Ceaiul astfel obtinut se bea cu inghitituri mici pe parcursul unei zile, intr-o cura de 10 zile, cu o pauza de 2 luni. Decoctul este recomandat in urmatoarele afectiuni: diaree, enterita, entercolita, hipotiroidie, dermatoza si hemoragii nazale.

-Tinctura de coarne:

-se poate comanda din magazinele naturiste sau se poate prepara si acasa, in felul urmator: Intr-o sticla sau borcan, se adauga 20 g de scoarta, frunze si fructe de corn si 200 ml de alcool de 60 de grade. Se inchide recipientul, se agita bine si se lasa la macerat 10 zile. La final, se strecoara si se poate administra cate 30 de picaturi de tinctura, de 3 ori pe zi, diluate cu 30 ml de apa, inainte de masa, timp de 7 zile, cu pauza de 3 luni. Tinctura ajuta la inchiderea ranilor ulceroase de la nivelul stomacului.

-Sirop de coarne:

-intr-un vas emailat, se adauga 1 kg fructe mai carnoase (fara samburi). Cu ajutorul unei lingure de lemn se zdrobesc fructele. Vasul se acopera si se lasa fructele la macerat 24 de ore. A doua zi se adauga 2 kg zahar si 8 pahare cu apa. Se pune vasul la fiert, la foc potrivit, pana ce fructele sunt bine fierte. Siropul obti­nut se toarna cat e cald in sticle preincalzite in cuptor. Se lasa pana a doua zi, cand sticlele se inchid ermetic. Se conserva in locuri intunecoase si racoroase.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole