20 C
București
miercuri, aprilie 24, 2024

Hipertensiunea arteriala te poate face sa te simti ametit? Ce spun specialistii

Hipertensiunea arteriala (HTA), este o afectiune caracterizata prin cresterea tensiunii arteriale peste nivelul normal. Totodata, hipertensiunea arteriala este numita si „ucigasul tacut”, deoarece poate avea consecinte majore asupra sanatatii tale, dar in cea mai mare parte, nu este insotita de niciun semn de avertizare.

Aceasta afectiune poate avea mai multe simptome, inclusiv senzatia de ameteli sau vertij. Hipertensiunea arteriala poate duce la ameteli prin afectarea fluxului de sange catre creier. Dar hai sa vedem ce parere au specialistii din domeniul sanatatii despre acest aspect.

Hipertensiunea arteriala te poate face sa te simti ametit? Ce spun specialistii

Unii specialisti sunt de parere ca aceasta afectiune poate avea mai multe simptome, inclusiv senzatia de ameteli sau vertij. Hipertensiunea arteriala poate duce la ameteli prin afectarea fluxului de sange catre creier.

Hipertensiunea arteriala poate afecta vasele de sange din intregul corp, inclusiv cele care furnizeaza sange catre creier. Cresterea tensiunii arteriale poate face ca aceste vase sa devina mai rigide si sa se ingusteze, ceea ce poate duce la o reducere a fluxului de sange catre creier. Acest lucru poate determina simptome precum ameteli, vertij, senzatia de lesin sau chiar pierderea cunostintei.

Totusi, este important de subliniat ca hipertensiunea arteriala nu este intotdeauna responsabila de senzatia de ameteli sau vertij. Alte cauze ale acestor simptome pot include tulburari de echilibru, anxietate, anemie, diabet sau probleme ale urechii interne.

Pe de alta parte, Luke Laffin, un medic cardiolog, ne explica modul in care el crede ca ametelile pot fi legate de tensiunea arteriala si ce se intampla mai exact:

„Uneori, se crede ca ametelile sunt un simptom al hipertensiunii arteriale, dar de obicei nu este cazul”, spune acesta.

Hipertensiunea arteriala nu este de fapt asociata cu senzatia de ameteala, spune dr. Laffin. Dar pentru a incerca sa-ti dati seama care este baza problemei, este important sa-ti dai seama mai intai ce fel de ameteli ai. De exemplu, medicii pun acest simptom in doua categorii diferite.

-Vertijul (un fel de ameteala in care simti ca totul se invarte in jurul tau) probabil nu este o problema de tensiune arteriala, ci mai degraba poate fi cauzat de o varietate de afectiuni, inclusiv infectii ale urechii interne, leziuni ale capului si multe altele, dar nu hipertensiunea arteriala.

-Ameteala (atunci cand te simti ametit sau instabil in picioare, ca si cum iti vine sa lesini). Adeseori, acest lucru nu este cauzat de hipertensiunea arteriala, ci de modificarile tensiunii arteriale, explica dr. Laffin. Trecerea de la o tensiune arteriala crescuta la o tensiune arteriala scazuta poate duce cu siguranta la ameteli, senzatie de instabilitate si uneori chiar sincopa sincera sau lesin.

De regula, acest tip de schimbare brusca a tensiunii arteriale se poate intampla atunci cand schimbi pozitiile, cum ar fi daca te ridici repede dupa ce ai stat intins o vreme sau ai ingenuncheat in gradina ta. In mod obisnuit, corpurile noastre se pot adapta rapid la aceste schimbari de pozitie, trimitand suficient flux de sange catre creier pentru a se adapta schimbarilor de pozitie. Alteori, corpului nostru ii ia ceva timp pentru a se adapta, ceea ce provoaca temporar mai putin flux de sange catre creier si atunci apare ameteala.

Prin urmare, atat vertijul, cat si ameteala pot fi de fapt semne ale tensiunii arteriale scazute, nu ale tensiunii arteriale crescute. Tensiunea arteriala scazuta este mai frecventa la adultii in varsta si la persoanele cu afectiuni de sanatate sau la cei care iau anumite medicamente.

Cum sa faci fata senzatiei de ameteala

Este normal sa ai o ameteala ocazionala atunci cand te ridici, dar asta nu inseamna ca exista o problema majora, noteaza dr. Laffin, iar cea mai buna modalitate de a o evita este sa te asiguri ca esti hidratat.

-Tensiunea arteriala poate scadea atunci cand nu exista suficient lichid in organism, asa ca este esential sa ramai hidratat;

-De asemenea, pentru a preveni ametelile, incearca sa nu stai in aceeasi pozitie mai mult timp si nu face miscari bruste;

-Medicamentele pe care le iei ar putea avea un impact asupra tensiunii tale arteriale. Dar daca te simti adesea ametit sau daca lesini cand schimbi pozitiile, este timpul sa consulti un medic.

!!! Daca suferi de hipertensiune arteriala si experimentezi senzatii de ameteli sau vertij, ar trebui sa discuti cu medicul tau. Acesta iti va evalua simptomele si iti va indica testele necesare pentru a identifica cauzele acestora. De obicei, pentru a controla tensiunea arteriala si a reduce simptomele de ameteli, medicul iti va poate recomanda o combinatie de modificari ale stilului de viata (cum ar fi reducerea consumului de sare sau cresterea activitatii fizice) si medicamente pentru a reduce tensiunea arteriala. In cazurile severe, medicul iti va recomanda tratamente suplimentare pentru a preveni complicatiile legate de hipertensiunea arteriala sau analize de sange, pentru a identifica eventualele alte cauze ale simptomelor.

Vezi si: Exista o legatura intre hipertensiunea arteriala si durerile de cap? Ce spun specialistii

Vezi si: Radacina de valeriana, un bun remediu pentru insomnie, anxietate si hipertensiune

Vezi si: Ulei de negrilica – ajuta la tratarea astmului, previne infectiile si trateaza tensiunea arteriala crescuta

Vezi si: Ce sa mananci si sa bei daca ai tensiune mica?

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole