5.7 C
București
luni, martie 25, 2024

Exista o legatura intre hipertensiunea arteriala si durerile de cap? Ce spun specialistii

Hipertensiunea arteriala (HTA) este o afectiune caracterizata prin cresterea tensiunii arteriale peste nivelul normal. Aceasta afectiune poate avea mai multe simptome, inclusiv dureri de cap. Cu toate acestea, nu toti cei care sufera de hipertensiune arteriala experimenteaza dureri de cap si nici toate durerile de cap sunt cauzate de HTA.

De ce ma doare capul?

Cresterea tensiunii arteriale poate afecta vasele de sange din intregul corp, inclusiv cele din creier. Hipertensiunea arteriala poate determina ca aceste vase sa se contracte sau sa se dilate in mod anormal, ceea ce poate afecta fluxul de sange si poate cauza dureri de cap. Aceste dureri de cap pot fi localizate in partea din spate a capului sau in zona tamplelor, iar intensitatea lor poate varia.

Vezi si: 7 tipuri de dureri de cap si cauzele lor surprinzatoare

Cu toate acestea, este important de subliniat ca nu toate durerile de cap sunt cauzate de hipertensiunea arteriala. Alte cauze ale durerilor de cap pot include stresul, oboseala, deshidratarea, alergiile sau afectiunile sinusale. De asemenea, exista si alte afectiuni medicale care pot cauza dureri de cap, cum ar fi migrenele sau tumorile cerebrale.

!!! Daca ai o durere de cap brusca, intensa, care este semnificativ mai grava decat de obicei si tensiunea arteriala este crescuta, ar trebui sa apelezi la un medic specialist. Este important sa acorzi o atentie deosebita oricaror cresteri ale tensiunii arteriale, deoarece ar putea fi un semn al unei probleme mai mari, cum ar fi un accident vascular cerebral.

Vezi si: Valori tensiune normala in functie de varsta. Care sunt simptomele hipertensiunii

Hipertensiunea arteriala si durerile de cap – Pareri pro si contra

Potrivit unui studiu publicat in Jurnalul Iranian de Neurologie, durerile de cap cauzate de hipertensiunea arteriala apar de obicei pe ambele parti ale capului si incep sa se intensifice odata cu activitatea fizica.

Prin urmare, potrivit unor cercetatori, hipertensiunea arteriala poate provoca dureri de cap, deoarece afecteaza bariera hemato-encefalica.

De asemenea, in cazuri severe, cand tensiunea arteriala este extrem de ridicata, hipertensiunea poate duce la o presiune excesiva asupra creierului, care poate provoca scurgerea sangelui din vasele de sange din acest organ.

Aceasta scurgere provoaca edem (umflare), ceea ce este problematic deoarece creierul se afla in interiorul craniului si nu are spatiu pentru a se extinde. Prin urmare, umflarea care exercita o presiune suplimentara asupra creierului provoaca simptome care includ dureri de cap, ameteli, greata, confuzie, slabiciune, convulsii si vedere incetosata.

La polul opus, exista si sceptici care spun ca oamenii nu au de obicei dureri de cap atunci cand tensiunea arteriala este ridicata, decat daca aceasta depaseste o valoare de 180/120 milimetri de mercur (mm Hg). In acest moment, devine o criza hipertensiva, care este o urgenta medicala.

In plus, cercetatorii au analizat, de asemenea, daca durerile de cap regulate ar putea afecta sanatatea generala a inimii unei persoane. De exemplu, un studiu din American Journal of Hypertension a urmarit 1.914 de persoane cu hipertensiune arteriala timp de 30 de ani si le-a monitorizat durerile de cap. Rezultatele nu au aratat nicio legatura intre aparitia regulata a durerilor de cap si probabilitatea de mortalitate cardiovasculara.

Prin urmare, nu exista niciun indiciu ca persoanele cu hipertensiune arteriala care au dureri de cap regulate vor avea probleme cardiace. Cu toate acestea, cercetatorii propun ca durerile de cap ar putea semnala nevoia de tratament si ar putea face oamenii mai predispusi sa ia medicamente antihipertensive acolo unde este necesar.

Cum se simte o durere de cap cauzata de cresterea tensiunii arteriale?

Nu exista cercetari care sa ne arate ca exista diferente intre o durere de cap cauzata de tensiune sau o durere de cap obisnuita. De fapt, nici nu se stie cu exactitate care este prima cauza: hipertensiunea cauzeaza durerile de cap sau durerile de cap provoaca o crestere a tensiunii arteriale?

In functie de modul in care cresterea tensiunii arteriale afecteaza corpul, este posibil sa ne confruntam si cu alte simptome impreuna cu o durere de cap, inclusiv: dureri in piept, vedere incetosata, greata, dificultati de respiratie.

Sfaturi pentru tratarea durerii de cap:

Daca ai hipertensiune arteriala, trebuie sa stii ce tratamente sa alegi, mai ales daca urmezi deja un tratament medicamentos pentru hipertensiune arteriala.

De asemenea, trebuie sa stii ca dieta joaca un rol important in durerile de cap. Dar lista potentialilor vinovati – de la indulcitori artificiali la alcool – este lunga. Cel mai bine este sa tii un jurnal alimentar pentru a afla ce alimente iti declanseaza durerea de cap.

!!! Daca aveti hipertensiune arteriala si experimentati dureri de cap, ar trebui sa discutati cu medicul dumneavoastra. Medicul dumneavoastra va va evalua simptomele si va va indica testele necesare pentru a identifica cauzele acestora. De obicei, pentru a controla tensiunea arteriala si a reduce durerile de cap, medicul dumneavoastra va va recomanda o combinatie de modificari ale stilului de viata (cum ar fi reducerea consumului de sare sau cresterea activitatii fizice) si medicamente pentru a reduce tensiunea arteriala. In cazurile severe, medicul va va recomanda tratamente suplimentare pentru a preveni complicatiile legate de hipertensiunea arteriala.

Vezi si: Cefaleea. Remedii eficiente care te ajuta sa scapi de durerea de cap

Vezi si: Ceaiul de hibiscus este bun pentru starile de anxietate si pentru scaderea hipertensiunii

Vezi si: Radacina de valeriana, un bun remediu pentru insomnie, anxietate si hipertensiune

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole