4 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Hemoragia. De cate tipuri este si cum o poti opri cu ajutorul plantelor medicinale

Hemoragia este scurgerea abundenta de sange, interna sau externa, in urma ruperii sau taierii peretelui unui vas sangvin.

Hemoragia este cauzata de lezarea integritatii vasului, provocata de o trauma, liza purulenta a peretelui vascular, dereglarea chimizmului sangvin.

Exista mai multe tipuri de hemoragii:

  • Hemoragie externa- sangele curge in exteriorul organismului.
  • Hemoragie interna-sangele ramane in cavitati si tesuturile organismului si apare, de regula, in urma unor accidente, infectii, intoxicatii, boli hemarogipare, etc.
  • Hemoragia arteriala- sangele tasneste rosu deschis in jeturi variabile in ritmul contractiilor cardiace. Se poate face compresie intre inima si locul hemoragiei.
  • Hemoragia capilara- sangele musteste, dar prin tamponare dispare pentru a aparea iar. Se aplica hemostatice locale.
  • Hemoragie venoasa- (comprimarea se face intre vena si periferie) sa nu dureze peste 30 minute, caci se poate ajunge la cangrena- se ridica compresa din cand in cand.

Cele mai frecvente forme de hemoragii sunt: hemoragiile nazale, stomatologice, gingivale, expectoratia cu sange, varsatura cu sange, hemoragie digestiva in care sangele se elimina prin scaun si hemoragie la nivelul aparatului urinar, in care sangele se elimina prin urina.

Iata mai jos care sunt cele mai folosite plante medicinale in caz de hemoragie:

Aglica

– Se folosesc 2 lingurite de planta maruntita care se vor pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera 15 minute si apoi se strecoara. Se consuma 2-3 cani intern in cazul hemoragiilor interne sau se poate pune praf de planta pe hemoragiile externe comprimand cu un pansament steril.

Urzica

– Aceasta contina foarte multa vitamina K  si ajuta la coagularea sangelui. Poate fi administrata pentru oprirea hemoragiilor provocate de rani, cele nazale sau pe cele menstruale. Pe langa cele cateva modalitati de preparare a urzicilor se pot face si infuzii din care se pot bea 2-3 ceaiuri pe zi.

Angelica

– 2 lingurite de planta maruntita se vor pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera 15 minute, apoi se strecoara. Intern se pot consuma 2-3 cani pe zi cu inghitituri mici. Extern se poate aplica si praf apoi se panseaza cu o fasa sterila care se leaga mai strans pentru a opri hemoragia.

Anin

– 2 lingurite de praf de coaja se poate pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera 15 minute si apoi se strecoara. Intern se poate consuma 2-3 cani cu inghitituri mici. Extern se poate aplica si praf apoi se panseaza cu o fasa sterila care se leaga mai strans pentru a opri hemoragia.

Cerentel

– 1 lingurita de rizom macinat se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Intern se pot consuma 2-3 cani de ceai cu inghitituri mici mai reci. Extern se poate aplica si praf apoi se panseaza cu o fasa sterila care se leaga mai strans pentru a opri hemoragia.

Merisor de munte (frunze)

– 1 lingurita de planta maruntita se vor pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma intern 2-3 cani cu inghitituri mici. Extern se poate aplica si praf apoi se panseaza cu o fasa sterila care se leaga mai strans pentru a opri hemoragia. Se foloseste pentru actiunea stringenta si hemostatica.

Cimbrisor

– 1 lingurita de planta maruntita se vor pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma intern 2-3 cani cu inghitituri mici. Extern se poate aplica si praf apoi se panseaza cu o fasa sterila care se leaga mai strans pentru a opri hemoragia.

Coada racului

– 1 lingurita de planta maruntita se vor pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma intern 2-3 cani cu inghitituri mici. Extern se poate aplica si praf apoi se panseaza cu o fasa sterila care se leaga mai strans pentru a opri hemoragia. Are puternica actiune hemostatica.

Coada soricelului 

– 1 lingurita de planta maruntita se vor pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma intern 2-3 cani cu inghitituri mici. Extern se poate aplica si praf apoi se panseaza cu o fasa sterila care se leaga mai strans pentru a opri hemoragia. Se foloseste mai mult floarea si fiarta mai ales pentru actiunea dezinfectanta si antibiotica si planta (frunzele) pentru actiunea hemostatica.

Cretisoara

– 1 lingurita de planta maruntita se vor pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Aceasta este folosita in special de femei, pentru tratarea tulburarilor menstruale. Pentru reducerea sangerarilor uterine se consuma cate 2-3 cani cu ceai, cu inghitituri mici. Extern se poate aplica si praf apoi se panseaza cu o fasa sterila care se leaga mai strans pentru a opri hemoragia.

Traista ciobanului

– 1 lingurita de planta maruntita se vor pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma intern 2-3 cani cu inghitituri mici. Extern se poate aplica si praf apoi se panseaza cu o fasa sterila care se leaga mai strans pentru a opri hemoragia. Planta este foarte utila in timpul ciclului mentrual, insa poate fi folosita in toate tipurile de hemoragii.

Lamai

– Se foloseste sucul de lamaie pentru actiunea stringenta si datorita faptului ca are multa vitamina C care ajuta la coagulare. Se poate folosi in diferite dilutii cu apa cu care se umezeste o compresa sterila si se panseaza mai strans local pentru oprirea hemoragiei si intern se pune suc de lamaie in toate ceaiurile.

Patlagina

– 1 lingurita de planta maruntita se vor pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma intern 2-3 cani cu inghitituri mici. Se poate folosi si radacina si chiar semintele, care toate au puternice efecte de cicatrizare, dezinfectante si hemostatice, mult folosite in popor de sute de ani. Extern se poate aplica si praf apoi se panseaza cu o fasa sterila care se leaga mai strans pentru a opri hemoragia.

Matreata bradului

– 1 lingurita de planta maruntita se vor pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma intern 2-3 cani cu inghitituri mici. Extern se poate aplica si praf apoi se panseaza cu o fasa sterila care se leaga mai strans pentru a opri hemoragia. Se foloseste pentru actiunea stringenta, hemostatica, dar si antibiotica.

Naprasnic

– 1 lingurita de planta maruntita se vor pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma intern 2-3 cani cu inghitituri mici. Extern se poate aplica si praf apoi se panseaza cu o fasa sterila care se leaga mai strans pentru a opri hemoragia. Se foloseste pentru actiunea stringenta, hemostatica, dar si antibiotica.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole