Ghimbirul este un ingredient comun in bucataria asiatica si indiana, fiind folosit de secole pentru proprietatile sale vindecatoare. Se pare ca acest condiment are o lunga istorie a beneficiilor pentru sanatate, inclusiv probleme legate de greata, probleme digestive si durere.
In urma studiilor de specialitate, s-a observat ca extractele de ghimbir stimuleaza centrii vasomotori si respiratori, actionand asupra intregului organism, stimuland sanatatea, vitalitatea si intensificand imunitatea.
Ghimbirul – Actiuni terapeutice interne
-Ghimbirul amelioreaza problemele digestive. Compusii fenolici din ghimbir au demonstrat ca ajuta la ameliorarea iritatiei in tractul gastro-intestinal, stabilizeaza stomacul, calmeaza indigestia, are efecte relaxante asupra intestinului, calmeaza durerile datorate diareei si previne flatulenta. Intr-un studiu efectuat pe 24 de persoane sanatoase, administrarea a 1,2 g pulbere de ghimbir inainte de masa a accelerat golirea stomacului, reducand indigestia cu 50%. Ghimbirul se poate combina cu gentiana si revent pentru usurarea digestiei si pentru constipatie.
-Ghimbirul este indicat in tratarea gripei, deoarece favorizeaza transpiratia si eliminarea toxinelor din intregul organism. De asemenea are actiune antitusiva, antiinflamatoare, expectoranta, antiseptica si stimulatoare a circulatiei periferice.
-Ghimbirul previne raul de miscare, greturi, voma, favorizeaza secretia bilei, are actiune benefica asupra activitatii gastrice, dureri de cap, stimuleaza intregul organism. Acesta este eficient si in caz de infertilitate, deoarece relaxeaza spasmele uterine si este recomandat pentru revigorarea aparatului genital. De asemenea, s-a descoperit ca ghimbirul reduce durerea in timpul ciclurilor menstruale.
-Ghimbirul poate scadea nivelul colesterolului. Un studiu de 45 de zile care a implicat 85 de persoane cu colesterol ridicat a concluzionat ca 3 grame de pulbere de ghimbir in fiecare zi au cauzat reduceri semnificative ale nivelului de colesterol. Cercetztorii considera ca ghimbirul poate ajuta la scaderea nivelului de colesterol si la reducerea riscului de boli de inima.
-Este de asemenea recomandat in intoxicatiile alimentare precum toxiinfectia alimentara.
Ghimbirul – Actiuni terapeutice externe
-Extern, ghimbirul poate fi folosit in caz de contuzii. Se folosesc cataplasme cu ghimbir ras si incalzit pe aburi; se infasoara intr-un pansament subtire si se aplica pe piele. Caldura cataplasmei se intretine cu o sticla cu apa calda. Este cel mai bun mijloc de a dispersa sangele.
-Ghimbirul ajuta la imbunatatirea circulatiei sanguine si la stimularea intregului organism. Se face masaj cu ulei volatil de ghimbir (se gaseste in plafare).
-Ghimbirul te scapa de durerile de dinti. Se fac cataplasma din radacina proaspata de ghimbir sau o lingura de radacina pulverizata uscata si umezita, pusa intr-un pansament sau o panza curat. Se aplica pe zona dintelui dureros; sau dintr-o solutie formata din 10 picaturi de tinctura diluata in jumatate pahar cu apa calda, solutie in care se introduce un pansament steril care se aplica pe zona afectata.
-Ghimbirul este recomandat cu succes in caz de degeraturi. Se fac bai cu decoct concentrat de ghimbir.
Contraindicatii si precautii ghimbir
Ghimbirul nu se recomanda persoanelor care sufera de gastrita, ulcer gastric sau duodenal, datorita uleiului volatil care irita mucoasa intestinala. In cazul femeilor insarcinate se vor utiliza doze mici de radacina uscata, maximum 1 g pe zi, pentru greata matinala.
Vezi si:
Bautura cu ghimbir si turmeric pentru curatarea ficatului si invingerea oboselii
Reteta de ghimbir cu miere, cel mai bun remediu pentru sanatatea ta
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: