22.1 C
București
sâmbătă, aprilie 6, 2024

Ghid complet de nutritie pentru o viata sanatoasa in timpul sarcinii

O alimentatie sanatoasa si echilibrata joaca un rol crucial in sustinerea sanatatii mamei si a dezvoltarii copilului in timpul sarcinii. O dieta bine echilibrata este de obicei suficienta pentru a satisface nevoile nutritionale in timpul sarcinii. Cu toate acestea, unele alimente contin concentratii mai mari de anumiti nutrienti care sunt recomandate in mod special in timpul sarcinii. Iata, asadar, un ghid complet de nutritie pentru o viata sanatoasa in timpul acestei perioade speciale:

Consuma o varietate de alimente:

Asigura-te ca ai o alimentatie echilibrata, bogata intr-o varietate de alimente sanatoase. Include in dieta ta legume si fructe proaspete, cereale integrale, proteine ​​slabe (carne slaba, peste, oua, leguminoase) si produse lactate cu continut scazut de grasimi. Aceste alimente furnizeaza nutrienti esentiali necesari pentru cresterea si dezvoltarea sanatoasa a fatului.

Vezi si: Excesul de greutate iti poate afecta sansele de a ramane insarcinata? Ce spun specialistii

Consuma suficiente proteine:

Proteinele sunt esentiale in timpul sarcinii, deoarece ajuta la construirea tesuturilor si organelor bebelusului. Include surse de proteine ​​de calitate in dieta ta, cum ar fi carne slaba, peste, oua, lactate si leguminoase.

Consuma grasimi sanatoase:

Grasimile sanatoase, precum cele gasite in uleiurile vegetale nesaturate, nuci, seminte si peste gras (cum ar fi somonul sau sardinele), sunt importante pentru dezvoltarea creierului si a sistemului nervos al bebelusului. Evita grasimile saturate si grasimile trans, care pot avea un impact negativ asupra sanatatii tale si a copilului.

Ia in considerare aportul de calciu:

Calciul este crucial pentru dezvoltarea oaselor si a dintilor bebelusului. Totodata, calciul sustine functionarea sanatoasa a sistemului circulator, muscular si nervos.

Asigura-te ca consumi alimente bogate in calciu, cum ar fi lactatele cu continut scazut de grasimi, tofu, cereale, spanac, broccoli si peste cu oase mici, cum ar fi sardinele. De asemenea, poti apela si la suplimente cu calciu: 1.000 de miligrame (mg) pe zi; adolescentele insarcinate au nevoie de 1.300 de miligrame pe zi.

Suplimenteaza cu acid folic:

Acidul folic este un nutrient esential pentru prevenirea malformatiilor tubului neural la copil. Asigura-te ca iei suficient acid folic din alimente precum legume cu frunze verzi, citrice, fasole, sparanghel, arahide si cereale fortificate. De asemenea, poti apela si la suplimente cu acid folic: 400 micrograme (mcg) pe zi de acid folic sau inainte de conceptie poti lua si 600 pana la 1.000 de micrograme de acid folic.

*Pe langa alegerea alimentara sanatoasa, administrarea zilnica a unei vitamine prenatale – in mod ideal, incepand cu cel putin trei luni inainte de conceptie – te poate ajuta sa te asiguri ca primesti suficient acest nutrient esential. Oricine doreste ramana insarcinata ar trebui sa ia zilnic un supliment de vitamine care contine acid folic.

Nu uita de Vitamina D

Vitamina D lucreaza cu calciul pentru a ajuta la construirea oaselor si a dintilor bebelusului.

Asigura-te ca iei suficienta vitamina D din alimente precum peste (somon fiert), lapte degresat, suc de portocale si oua fierte. De asemenea, poti apela si la suplimente cu vitamina D: 600 de unitati internationale (UI) pe zi.

Mananca alimente bogate in fier:

Nevoile de fier cresc in timpul sarcinii pentru a sustine productia de sange si pentru a preveni anemia. Consuma alimente bogate in fier, cum ar fi carnea rosie slaba, ficatul, spanacul, leguminoasele si cerealele integrale. In cazul suplimentelor, ai nevoie de 27 miligrame pe zi.

*Fierul din produsele de origine animala, cum ar fi carnea, este cel mai usor absorbit. Pentru a spori absorbtia fierului din surse vegetale si suplimente, combina-le cu un aliment sau bautura bogata in vitamina C, cum ar fi sucul de portocale, sucul de rosii sau capsunile. 

Evita alimentele nesigure:

In timpul sarcinii, este important sa eviti alimentele care pot fi asociate cu riscul de contaminare. Prin urmare, este indicat sa eviti consumul urmatoarelor alimente:

  • Lapte nepasteurizat si alimente preparate cu lapte nepasteurizat (branzeturi moi, inclusiv feta, queso blanco si fresca, Camembert, branzeturi brie sau cu branza albastra – cu exceptia cazului in care sunt etichetate „fabricate cu lapte pasteurizat”)
  • Hot-dogs si carne (cu exceptia cazului in care sunt incalzite pana cand devin fierbinti inainte de servire)
  • Fructe de mare crude si putin gatite, oua si carne. Nu manca sushi facut cu peste crud (sushi gatit este sigur)
  • Fructe de mare afumate la frigider

Vezi si: Care este cea mai buna varsta pentru a ramane insarcinata? Ce spun specialistii

Vezi si: Ceaiuri permise in sarcina si alaptare

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole