8.9 C
București
duminică, aprilie 21, 2024

Care este cea mai buna varsta pentru a ramane insarcinata? Ce spun specialistii

Daca vrei sa fii o mamica tanara, s-ar putea sa te ingrijoreze judecata celor din jur spunand ca nu esti inca pregatita. Pe de alta parte, pe masura ce imbatranesti, s-ar putea sa fii ingrijorata de modul in care varsta ta poate afecta capacitatea de a concepe. Asadar, care este cea mai buna varsta pentru a ramane insarcinata?

Specialistii spun ca nu exista neaparat o varsta ideala pentru a ramane insarcinata, ci exista niste factori legati de varsta care iti pot afecta capacitatea de a concepe.

De exemplu, unii specialisti spun ca din punct de vedere biologic, adolescentele sunt desemnate ca fiind cele mai fertile. Totusi, din punct de vedere societal, acesta nu este neaparat momentul ideal pentru a ramane insarcinata.

Totodata, dr. Stephen B. Mooney, specialist in medicina reproductiva si infertilitate, spune:

„Varsta influenteaza fertilitatea, asa ca, in limitele ratiunii, cu cat mai devreme, cu atat mai bine. Pe masura ce inaintezi in varsta, fertilitatea scade si s-ar putea sa nu fie la fel de usor sa ramai insarcinata.”

Prin urmare, cea mai buna varsta pentru a ramane insarcinata poate varia de la persoana la persoana, deoarece exista o serie de factori care trebuie luati in considerare. Cu toate acestea, in general, expertii recomanda ca femeile sa planifice sa ramana insarcinate in jurul varstei de 20-35 de ani, daca este posibil.

Exista mai multe motive pentru aceasta recomandare. In primul rand, o femeie este cea mai fertila in jurul varstei de 20-25 de ani, deoarece la aceasta varsta ovulele sunt cele mai sanatoase si de calitate mai buna. Pe masura ce o femeie imbatraneste, numarul si calitatea ovulelor ei scad, ceea ce poate face conceptia mai dificila.

In plus, o femeie tanara are un risc mai mic de a dezvolta anumite probleme de sanatate care pot afecta sarcina, cum ar fi hipertensiunea arteriala si diabetul gestational. De asemenea, femeile mai tinere au un risc mai mic de a suferi de avort spontan si de a da nastere la copii cu probleme de sanatate.

Cu toate acestea, exista si avantaje pentru a astepta pana la varsta de 35 de ani pentru a ramane insarcinata. La aceasta varsta, multe femei si-au stabilit deja cariera si au resurse financiare mai mari pentru a-si creste copiii. De asemenea, femeile care asteapta pana la varsta de 35 de ani au un risc mai mic de a suferi de depresie postpartum.

Dar cum se schimba fertilitatea odata cu inaintarea in varsta?

Te-ai nascut cu toate ovulele pe care le vei avea pe parcursul intregii vieti de reproducere – iar calitatea acestora scade in timp. Din punct de vedere biologic, nu ne putem astepta ca aceste ovule sa fie la fel de calitative precum erau cu ani in urma, iar acelasi lucru este valabil si pentru numarul de spermatozoizi, persoanele cu organe reproducatoare masculine nu se confrunta de obicei cu o calitate scazuta decat mai tarziu in viata – la mijlocul anilor 40 sau 50 de ani.

Totusi, daca vrei sa incerci sa ramai insarcinata la varsta de 35 sau 40 de ani, trebuie sa iei in considerarea „inghetarea” ovulelor la o Banca Personala pentru Ovule, cunoscut si sub numele de „Crioconservarea ovocitelor” – un mijloc proactiv pentru femei de a pastra fertilitatea lor pe viitor. Deci, o femeie ar putea ingheta ovulele la varsta de 32 si sa aleaga sa le utilizeze cativa ani mai tarziu pentru a realiza sarcina.

O varsta de peste 35 de ani este prea mare pentru a ramane insarcinata?

Termenul care este adesea folosit pentru sarcina la o persoana de 35 de ani si peste este „sarcina geriatrica”, care poate aduce cu ea cateva dezavantaje. Dar fii sigura ca doar pentru ca imbatranesti nu inseamna ca nu vei putea ramane insarcinata.

Nu exista nimic magic la varsta exacta de 35 de ani, dar riscurile cresc pe masura ce imbatranesti. De exemplu, pentru multe femei devine mai dificil sa ajunga la sarcina, iar ratele avorturilor spontane cresc.

Iata care sunt riscurile posibile pentru sanatatea:

  • Travaliu dificil si/sau necesitatea unei cezariene la nastere
  • Diabetul gestational
  • Tensiune arteriala crescuta
  • Avortul spontan

Iata care sunt riscurile pentru copil:

  • Defecte congenitale
  • Anomalii cromozomiale, inclusiv sindromul Down
  • Greutate mica la nastere
  • Nastere prematura

In ciuda riscurilor, daca ai un stil de viata sanatos, s-ar putea foarte bine sa ai copii la sfarsitul varstei de 30 de ani sau inceputul varstei de 40 de ani.

Cum sa te pregatesti pentru sarcina daca ai o afectiune medicala

Daca ai o afectiune medicala cunoscuta care iti poate afecta capacitatea de a ramane insarcinata sau iti poate afecta sarcina, discuta cu medicul tau despre aceasta problema. Acele conversatii pot si ar trebui sa aiba loc de indata ce te gandesti sa incerci sa ramai insarcinata.

Astfel de conditii includ, dar nu se limiteaza la:

  • Diabet
  • Endometrioza
  • Tensiune arteriala crescuta
  • Tulburari de ovulatie
  • Insuficienta ovariana primara
  • Boala tiroidiana
  • Fibroame uterine

!!! La final, este important de mentionat ca, indiferent de varsta, sarcina poate fi o experienta sanatoasa si fericita pentru multe femei. Este important sa discuti cu medicul tau despre planificarea sarcinii si sa iei in considerare starea ta de sanatate generala, precum si istoricul familial si medical.

Vezi si: Cele mai importante vitamine si minerale recomandate in sarcina si dupa nastere

Vezi si: Ceaiuri permise in sarcina si alaptare

Vezi si: Mituri despre sarcina, nastere, alaptare si bebelusi

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole