Fierul este un mineral care joaca un rol semnificativ in sanatatea organismului nostru, deoarece multe procese complexe indispensabile vieții implica acest mineral.
Chiar daca se poate procura dintr-o varietate mare de alimente, fierul este in prezent mineralul care determina cele mai frecvente carente.
Fierul – Ce rol are pentru organismul nostru
-Fierul este cunoscut mai ales ca antianemic; reprezinta intr-adevar un constituent primordial al hemoglobinei.
-Fierul este esential pentru producerea de energie, mentinerea tonusului muscular si functionarea optima a organelor.
-De asemenea, fierul ajuta respiratia, sanatatea oaselor, cresterea, sistemul imun. Este implicat si in sanatatea pielii si parului, precum si in sinteza ADN.
Efectele excesului si deficitului de fier
Se stie ca deficitul de fier poate duce organismul spre diferite forme ale anemiei feriprive. Totusi, trebuie sa stii ca nici excesul nu este tocmai sanatos, deoarece se depune in organe si in alte parti ale organismului.
Pe langa anemie, deficitul acestui mineral pare sa duca si la aparitia cancerelor. Totodata, niveluri scazute de fier au impact asupra mobilitatii, digestiei si apetitului, concentrarii, rezistentei impotriva bacteriilor si virusurilor sau starii de spirit. Alte semne sunt: insomnia, ametelile, unghiile casante, durerile de cap, probleme digestive, depresia si problemele menstruale.
Fierul poate avea si efecte negative precum excesul acestuia care apare la persoanele care sufera de hemocromatoza. Aceasta este o boala genetica ce este caracterizata de absorbtia de fier in exces din alimente. In timp, hemocromatoza creste riscul de artrita, cancer, probleme hepatice, diabet si de insuficienta cardiaca. Totodata, excesul de fier se poate depune in organe (ficat, inima si pancreas), ceea ce poate duce la afectiuni precum ciroza, insuficienta cardiaca si diabet.
Surse de fier:
- Fructe, seminte: migdale, alune, castane, capsuni, seminte de dovleac, pepene
- Legume: morcov, spanac, ceapa, varza, patrunjel, fasole verde, fasole boabe, linte, broccoli
- Cereale: grau, ovaz, secara
- Produse apicole: polen
- Produse de origine animala: ficatul si organele animalelor, crustacee, stridii, carnea slaba de vita
- Daca este necesar, medicul poate recomanda si suplimente orale cu fier
Care este necesarul zilnic recomandat
- Copii 1-3 ani: 15 mg/zi
- Copii 4-10 ani: 10mg/zi
- Baieti/Fete: 11-18 ani: 18 mg/zi
- Barbati/Femei adulte: 10mg/zi
Sfat!
Pentru a avea o cantitate suficienta de fier in organism, este nevoie si de niveluri normale de vitamine din grupul vitaminelor B, zinc, cupru si vitamina C.
Vezi si: Anemia – 4 ceaiuri care ajuta la absorbtia fierului in organism
Vezi si: Importanta fierului in alimentatia bebelusului
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: