In unele parti ale lumii, feniculul este considerat ca specie invaziva, deoarece se raspandeste rapid si elimina plantele native. Feniculul este o planta multifunctionala. Romanii antici il foloseau pentru a preveni obezitatea. Grecii antici il foloseau ca remediu. Europenii l-au folosit pentru a fabrica bautura alcoolica numita „sack”, un fel de vin, care era populara pe vremea shakespeariana. Feniculul are inca numeroase aplicatii, dar este cultivat mai ales ca sursa de hrana.
Feniculul este considerat a fi originar din regiunea mediteraneana si s-a naturalizat pe scara larga, fiind cultivat la nivel mondial. Este cultivat pe scara larga pentru fructele si frunzele sale, in principal in zona mediteraneana, Europa de Vest si Centrala, Asia de Sud si de Est, Noua Zeelanda, Etiopia, Africa de Sud si America. Datorita aromei sale de lemn dulce si a numeroaselor beneficii pe care le ofera pentru sanatate, este cultivat in intreaga lume.
Tratamente si utilizari ale feniculului
- Semintele, frunzele si radacinile sunt utilizate in scopuri medicinale, dar semintele sunt cele mai active din punct de vedere medical si sunt partea utilizata in mod obisnuit.
- Feniculul este un remediu excelent pentru stomac si intestin, care amelioreaza flatulenta si colicile, incurajand in acelasi timp digestia si apetitul.
- Apa de fenicul este data in caz de colici si flatulenta la copiii din India.
- Infuzia fierbinte din fruct este benefica in amenoree si in cazurile in care laptele matern nu curge din abundenta sau deloc.
- Uleiul este util in flatulenta.
- Sucul de fructe de fenicul a fost folosit pentru a creste vederea si o pasta de seminte este utilizata intr-o bautura racoritoare in caz de febra si urinare dureroasa.
- Extractele din seminte de fenicul s-au dovedit a avea o utilizare probabila in tratamentul glaucomului.
- Semintele de fenicul sunt utilizate in bolile venerice din Madras.
- Decoctul semintelor de fenicul este folosit ca galactagog in Mexic, sunt utilizate ca stimulent in Antile.
- Are efect calmant asupra bronsitei si tusei.
- Este folosit pentru aromatizarea remediilor pentru tuse.
- Ajuta la cresterea fluxului de lapte la mamele care alapteaza.
- Extern, uleiul amelioreaza durerile musculare si reumatice.
- Infuzia poate fi utilizata ca spalare pentru ochi sau compresa pentru tratarea conjunctivitei si inflamatiei pleoapelor.
- Semintele zdrobite sunt inhalate pentru lesin.
- Feniculul este utilizat pe scara larga in medicina traditionala egipteana pentru estrogen, lactagog, diuretic, antioxidant, rapel imunitar si utilitatea sa in dispepsie.
- Feniculul este folosit ca stimulent digestiv in societatile traditionale libaneze.
- Este o planta si un condiment vechi, cunoscut de vechii egipteni si greci, folosit in mod traditional pentru efectul carminativ, diuretic slab si stimulant al lactatiei.
- Feniculul si anasonul sunt folosite pentru a creste secretia de lapte, a incuraja menstruatia, a facilita nasterea, a usura simptomele climactericului masculin si a creste libidoul.
- Frunzele sunt, de asemenea, raportate ca fiind diuretice, crescand secretia de urina si transpiratie si lastarii plantei tinere sunt folositi pentru efectele carminative si respiratorii.
- Radacinile sunt utilizate ca aperativ si purgativ si utilizate pentru tratarea tulburarilor urinare.
- O infuzie de radacini este data pentru durerea de dinti si pentru ameliorarea durerilor dupa nastere in India.
- Un ulei esential obtinut din seminte este utilizat in aromoterapie.
- Uleiul esential este bactericid, carminativ si stimulant, dar nu trebuie administrat femeilor insarcinate.
- O infuzie este utilizata in tratamentul indigestiei, colicilor, distensiei abdominale, crampelor stomacale.
- Infuzia este utilizata in tratamentul pietrelor la rinichi si, combinata cu alt dezinfectant urinar, face un tratament eficient pentru cistita.
- Poate fi folosit ca gargara pentru durerile de gat si ca spalare de ochi pentru durerile de ochi si conjunctivita.
- Feniculul este folosit in produsele cosmetice de infrumusetare pentru casa, adesea cu lapte de unt si miere, ca lotiune de curatare si odorizant pentru piele si in pasta de dinti.
- O infuzie de seminte macinate este folosita ca baie de aburi faciala.
- Feniculul impreuna cu alte ingrediente este folosit ca ulei de masaj anticelulitic.
- Feniculul este baza retetelor de slabit.
- Ceaiul facut din seminte de fenicul macinat ar trebui sa fie bun pentru muscaturile de sarpe, muscaturile de insecte, otravirea alimentara si calmarea durerii in gat.
- Oamenii din India si Pakistan mesteca seminte de fenicul acoperite cu zahar dupa masa pentru a usura digestia si a elimina respiratia urat mirositoare.
Vezi si: Utilizari mai putin stiute ale feniculului
Ulei de anason si fenicul, un bun remediu extern contra gazelor intestinale
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] de fenicul se prepara din seminte de fenicul maturate, zdrobite sau chiar macinate. Aceste tipuri de seminte sunt abundente cu compusi esentiali […]
[…] Celulele canceroase, pe de alta parte, devin rezistente la apoptoza. Obezitatea este legata de cancer, deoarece tinde sa promoveze proliferarea si sa suprime apoptoza, prin cresterea nivelului factorilor de crestere din sange. Dupa cum sugereaza numele lor, factorii de crestere stimuleaza proliferarea celulara. Daca se stimuleaza cresterea unei celule sanatoase, acest lucru este benefic, dar daca este stimulata o celula cu mutatii cauzatoare de cancer, se poate dezvolta o tumoare. Vezi si: Fenicul, o planta medicinala extraordinara pentru probleme digestive, balonare si obezitate […]
[…] Feniculul este foarte popular in bucataria italiana, fiind folosit ca ingredient in retete si planta medicinala. Efectele terapeutice al acestei plante sunt cunoscute de mii de ani, iar utilizarea lui in medicina a fost larg raspandita in multe parti ale lumii, chiar si in medicina chineza veche, utilizand aceasta planta impotriva multor boli. […]