Fagul (Fagus sylvaticus) este un arbore usor de recunoscut, dupa scoarta neteda, de culoare gri-argintie, coroana mare si frunzele de forma eliptica-lunguiata, de un verde deschis, acoperite cu perisori. Florile fagului cresc in manunchiuri, iar la maturitate se deschid si isi descopera fructul (jirul).
Fagul este un arbore foarte cunoscut in Romania, fiind folosit foarte des in industria lemnului, dar si in fitoterapie, fiind un excelent remediu impotriva a numeroase afectiuni.
„Fag” vine din grecescul „phagein” care inseamna „a manca”, cu referire la fruct (jirul), care este comestibil. In scop terapeutic, pe langa jir se mai consuma si scoarta, mugurii, frunzele si ramurile tinere.
Iata ce compozitie chimica are fagul:
-Jirul are valoare nutritiva si este un bun intaritor mai ales pentru animale. La tara, miezul lui se mananca precum alunele. Din jir se extrage, prin presare, un ulei foarte gustos. Prajit, are un gust bun si poate fi adaugat in salate. Totusi, consumat in cantitate mare, poate produce dureri de cap.
-Frunzele: compusi de natura flavonica, acid elagic, acid cafeic, acid cumaric, cvercetina, tanin, substante minerale.
-Lemnul: celuloza, lignina, ceruri, grasimi, substante minerale. Gudronul obtinut din lemn: crezoli, giacol, etc.
-Scoarta: celuloza, pentozani, lignina, substante tanante, substante minerale.
Fagul – Proprietati terapeutice:
- Lemnul, gudronul extras din lemn, este folosit in foarte multe afectiuni dermatologice, dar si pentru afectiunile aparatului respirator.
- Cenusa de lemn, lesia obtinuta prin fierberea ei cu apa, trateaza negii si verucile.
- Mugurii sunt recomandati in litiaza urinara.
- Scoarta este febrifuga, antidiareica si tonic amara.
Vezi si: Artarul, un arbore cu efecte terapeutice
Preparare si administrare:
-In farmacii se gaseste gudronul dermatologic, care este folosit foarte mult in afectiunile dermatologice.
-Decoct: dintr-o lingurita de scoarta sau frunze la 250 ml apa se va fierbe timp de 10 minute, apoi se strecoara. Se beau 2 cani. Extern, se va folosi un ceai dublu ca si concentratie.
-Infuzie: la o cana cu apa clocotita se adauga o lingurita de frunze maruntite. Se lasa 10 minute la infuzat , apoi se strecoara. Se pot consuma cate 2-3 cani pe zi din acest ceai.
Vezi si: Castanul comestibil. Ce beneficii au fructele arborelui cu o longevitate de peste 1000 de ani
In ce afectiuni se poate folosi fagul:
Fagul este indicat in afectiuni dermatologice, afectiuni pulmonare cronice, boli reumatice, dizenterie, diaree, dureri reumatice, febra, guta, litiaza urinara, malarie, paraziti intestinali, negi, veruci, rani greu vindecabile (se pune praf de planta pe locul afectat).
- In cazul ranilor, se aplica pulbere de frunze uscate, apoi se leaga un pansament sterilizat. Se mai poate prepara si o pasta de cenusa de lemn de fag, ulei de sunatoare si ceai de nalba.
- In caz de urcior, se fac cataplasme cu infuzie, aplicate pe pleoapa.
In reumatism, se fac bai de 15 minute cu fiertura de ramuri tinere si frunze de fag. - In caz de diaree, dizenterie, se foloseste decoctul din scoarta de fag, cate 2 cani pe zi.
- In caz de litiaza urinara, se recomanda infuzie din muguri (2 lingurite la o cana cu apa clocotita, infuzate 15 minute, cate 2 cani pe zi).
- In caz de febra, se recomanda decoctul (o lingurita scoarta maruntita si 2 linguri de scoarta proaspata, la o cana de apa. Se fierbe pana da in clocot, apoi se strecoara si se bea intreaga cantitate, cu inghitituri mici).
Vezi si: Ulmul, unul dintre cei mai utili arbori din punct de vedere medical
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: