9.8 C
București
luni, martie 25, 2024

Castanul comestibil. Ce beneficii au fructele arborelui cu o longevitate de peste 1000 de ani

Castanul comestibil (Castanea sativa) este un arbore cu o tulpina inalta pana la 30 m, cu o coroana blobuloasa, cu ramuri puternice, frunze mari, flori ce apar in iunie-iulie si fructifica prima data la circa 20 ani. Fructele, achene globuloase (castane) brun intunecate, mari, comestibile grupate intr-o cupa acoperita cu tepi desi, provenita din involucru spinos.

Un arbore produce in medie 60-65 kg de castane, iar longevitate lui este de peste 1000 ani.

In scop alimentar si terapeutic se folosesc fructele – castanele dulci. Acestea se culeg de la sfarsitul lui septembrie si pana la inceputul lui noiembrie.

Castanele au in compozitia lor apa 52%, ulei 2,6%, protide 4%, hidrati de carbon 40%, vitamine (B1, B2, C), lecitina, minerale (potasiu, fier, fosfor, magneziu, mangan, cupru, zinc, calciu si un continut mic de sulf). Valoarea energetica 213 cal/100 g.

Intern, se folosesc fructele proaspete, iar pentru uz extern, sunt foarte eficiente si castanele uscate.

Pe vremuri, castanele erau considerate foarte hranitoare si li se ofereau convalescentilor, datorita bogatiei lor in minerale si vitamine (greu degradabile in procesul prepararii), fiind un excelent sprijin pentru o vindecare rapida. Totodata, acestea erau recomandate si de Hipocrate si Galen in retetele lor stravechi, castana fiind inclusa si pe lista celor peste 600 de plante si fructe cu puteri vindecatoare a grecului Dioscoride.

Castane comestibile – Ce actiuni terapeutice au:

-Fructele coapte, fara coaja, sunt un bun antiseptic pentru tubul digestiv, antianemic, energetic, remineralizant, tonic nervos si muscular.

-Continutul in sulf este mic, insa acest lucru ajuta la dezinfectie si la refacerea oaselor. Totodata, magneziul pe care-l contine ajuta si el foarte mult atat la sistemul osos, cat si intregului organism.

-Potasiul ajuta inima si vasele de sange. Actiunea acestui fruct este foarte cunoscuta mai ales in cazul celor cu afectiuni venoase (varice, etc.).

-Castanele comestibile sunt de un real ajutor sportivilor si convalescentilor.

-Fierul pe carel contine ajuta si la refacerea sangelui.

Castanul comestibil – Indicatii terapeutice:

  • Afectiuni coronariene
  • Afectiuni venoase sau arteriale
  • Astenie fizica si psihica
  • Batranete
  • Convalescenta
  • Crestere
  • Decalcifiere
  • Depresie
  • Flebite
  • Hemoroizi
  • Osteoporoza
  • Stomatita
  • Tromboflebita
  • Varice

-In cazul hemoroizilor, varicelor si tromboflebitei, se consuma cate o farfurie de piure de castane, indulcit cu miere, inainte de micul dejun si de cina. Se face o cura de cateva saptamani. Acest remediu stimuleaza tranzitul intestinal, are efecte antiinflamatoare si tonice vasculare.

-In cazul bolilor cronice de rinichi, castanele au efecte stimulente asupra activitatii renale si impiedica formarea calculilor. Se consuma cate o farfurie de piure de castane inainte de fiecare masa, in cure de minimum 2 saptamani.

-In caz de indigestie, diaree, se recomanda urmatorul remediu: 30 de castane comestibile (proaspete sau uscate) se piseaza si se pun sa fiarba la foc mic, in 3 cani de apa, pana cand scad la o treime. Zeama foarte concentrata rezultata se bea intr-o doza unica.

-In caz de convalescenta sau in perioada de crestere la copii, se consuma o combinatie de piure de castane si branza de vaci (in proportii egale), indulcite cu miere.

-In caz de degeraturi sau dureri reumatice care se agraveaza la frig, se recurge la urmatorul remediu: se iau 5 maini de castane si se fierb cu 3 litri de apa pana cand scade la jumatate. Apoi, se filtreaza decoctul rezultat, cu care se fac spalaturi cat mai calde posibil pe locurile afectate. Aplicatia dureaza 10-15 minute si se repeta zilnic, pana la vindecare.

Iata cum se prepara piureul de castane:

Acest preparat este unul dintre putinele produse prelucrate termic care pastreaza, in mare parte, vitaminele fructului proaspat.

Pentru inceput, se spala bine castanele cu tot cu coaja, dupa care se pun in apa clocotita, unde se lasa sa fiarba la foc mediu, timp de 40-45 de minute. Apoi, se scot castanele din apa clocotita si se cojesc cat sunt calde, dupa care se piseaza.

Vezi si: Castanul salbatic. Metode de preparare si indicatii terapeutice

Castanul comestibil – Precautii si contraindicatii:

Castanele sunt contraindicate in diabet si obezitate.

Vezi si: Retete cu castane. Delicii calde pe vreme rece

Vezi si: Preparate terapeutice cu castane: unguentul, uleiul si tinctura

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole