3.4 C
București
sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Efectele miraculoase ale ceaiului de brusture. De ce este bine sa bei aceasta licoare

Brusturul, cunoscut si sub numele de lipan sau de lapuc in Banat, este o planta comuna, care creste pe locuri necultivate. Specialistii in fitoterapie spun ca ceaiul de brusture are proprietati detoxifiante, hipoglicemiante si antibacteriene de exceptie.

De la brusture se foloseste radacina proaspata, care se recolteaza fie inainte de inflorire, primavara sau toamna la plantele de un an, deoarece peste vara radacina este seaca. Aceasta contine inulina, saruri de potasiu, un ulei volatil si o substanta cu actiune antimicrobiana.

Din radacina se prepara un ceai care are proprietatea de a stimula functiile renale si cutanate, fiind bun diuretic si sudorific. Influenteaza in bine acneea, furunculoza, diferite eczeme si alte boli ale pielii. In acelasi timp, ceaiul de brusture mai are insusirea de a scadea zaharul din sange, fapt pentru care se recomanda celor care sufera de diabet, declara farm. Corneliu Constantinescu in lucrarea „Plante medicinale in apararea sanatatii”. Unii autori recomanda ceaiul de brusture in boli de ficat avand proprietatea de a reduce calculii biliari.

In general, medicii fitoterapeuti recomanda persoanelor cu diabet o cura cu 2 cani de ceai din radacina de brusture zilnic, timp de 2 saptamani pe luna. Diabeticii pot urma o cura anuala de 3 saptamani si cu tinctura de brusture. Se ia cate o lingurita de tinctura, de 4 ori pe zi, dupa masa.

Radacina de brusture este considerata una dintre cele mai sigure plante pentru sanatate, intrucat pana in prezent, nu s-au descoperit efecte secundare ale acesteia in organism.

Ceaiul se prepara, punand doua pana la patru linguri de radacina maruntita intr-un litru de apa clocotita. Dupa un sfert de ora, se strecoara lichidul si se bea indulcit in cursul unei zile. Pentru diabet, ceaiul se indulceste cu zaharina.

Un alt efect miraculor al ceaiului de brusture este acela ca ajuta bila si ficatul. Brusturele este considerat unul dintre cele mai eficiente remedii pentru eliminarea toxinelor din organism, inclusiv a celor de la nivelul ficatului, protejandu-l de acriunea unor substanre nocive. De altfel, ceaiul din brusture este recomandat pentru stimularea funcriei hepato-biliare. Se bea cate o cana de ceai, in decursul unei zile, timp de 2 saptamani.

Extern, fiertura de radacina de brusture, singura sau combinata cu radacina de urzica si frunze de mesteacan, ajuta la cresterea parului. O data pe saptamana, dupa spalarea si clatirea parului se frictioneaza pielea capului cu aceasta fiertura, in care se adauga si o lingura de otet.

Datorita efectului puternic antimicrobian, ceaiul de brusture se poate folosi si sub forma de comprese, aplicandu-se pe tenurile seboreice (grase), in acnee si eczema uscata. De asemenea, mai contine si arctiozida, o substanta care ajuta la tratarea celor mai frecvente infectii ale pielii: acnee, furunculoza, cuperoza etc. Este util atat consumat intern, sub forma de ceai, cat si extern, sub forma de cataplasme, direct pe locul afectat.

Citeste si: Ce afectiuni poti trata cu brusture. Planta fara efecte secundare

Top 10 cele mai cunoscute tipuri de ceai si beneficiile lor. Ce sa bei in functie de afectiune

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole