2.8 C
București
vineri, noiembrie 15, 2024

Dudul alb – intre industrie si medicina. Ce beneficii au coaja, frunzele si fructele sale

Dudul alb (Morus alba) este cunoscut si folosit din cele mai vechi timpuri si ofera multe beneficii de care unii oameni ar putea sa nu fie constienti. De exemplu, unele studii au descoperit ca dudul alb poate fi asociat cu mai multe beneficii pentru sanatate, precum blocarea cresterii celulelor canceroase, scaderea nivelului zaharului din sange si al colesterolului.

Originar din China de Nord, dudul alb este renumit pentru frunzele sale, care sunt o sursa de nutrienti pentru viermii de matase, care servesc ca o industrie majora in acea zona a lumii. Cu toate acestea, in medicina traditionala, frunzele, fructele si coaja sunt folosite in diferite forme, datorita continutului lor ridicat de substante active (flavonoide, vitamina C, calciu, proteine, fier, luteolina, acid cafeic, acid galic, resveratrol si moracina).

Industria dudului alb

Dupa cum spuneam si mai sus, dudul alb este cultivat pe scara larga pentru a hrani viermii de matase angajati in productia comerciala de matase. Totodata, frunzele dudului reprezinta si hrana animalelor (bovine, caprine etc.) in zonele in care anotimpurile secetoase limiteaza disponibilitatea vegetatiei de la sol.

Ce beneficii are dudul alb pentru sanatate

-Are efect antiinflamator

Datorita bogatiei de substante active, fructele dudului alb confera proprietati antiinflamatorii, ajutand astfel pacientii cu artrita, precum si cei care sufera de inflamatie cronica, guta, migrene sau sindrom de intestin iritabil.

-Are grija de sanatatea inimii

Cercetarile au descoperit ca consumul de dude albe poate ajuta la scaderea nivelului total de colesterol, in timp ce creste nivelul HDL (colesterol bun), reducand astfel riscul de ateroscleroza, atac de cord, accident vascular cerebral si boli coronariene, printre altele.

Vezi si:

-Are proprietati anticancerigene

In studiile pe animale, s-a observat ca antocianinele prezente in dud ar putea fi utile in prevenirea formarii carcinoamelor gastrice. Totodata, potrivit unui studiu pe animale, compusii specifici izolati din dud alb au redus cresterea celulelor canceroase de sani. Alte studii au descoperit ca extractul de dud alb poate fi eficient impotriva cancerului de colon si de col uterin.

De asemenea, o alta cercetare a sugerat ca antioxidantii din planta sunt capabili sa induca apoptoza. Potentialul sau ca agent anticancerigen ar putea fi benefic si impotriva carcinomului hepatocelular, o forma de cancer la ficat.

Totusi, trebuie sa avem in vedere ca sunt necesare mai multe cercetari pentru a determina modul in care dudul poate afecta cresterea celulelor canceroase la oameni atunci cand este utilizat.

-Este util bolnavilor de diabet

Mai multe studii au descoperit ca dudul alb si componentele sale pot ajuta la imbunatatirea gestionarii zaharului din sange. De exemplu, potrivit unui studiu din 2008 efectuat pe animale, se pare ca o doza de extract de frunze de dud (600 mg/kg greutate corporala) are un impact pozitiv asupra sobolanilor indusi de diabet. Poate ajuta la restabilirea celulelor beta care produc insulina, un hormon care ajuta la controlul nivelului de glucoza din sange. Totodata, un studiu mic efectuat pe un numar de 24 de persoane cu diabet zaharat de tip 2 a aratat ca un consum de 1.000 mg de extract de frunze de dud, de 3 ori pe zi, timp de 3 luni, a redus semnificativ nivelul zaharului din sange dupa mese, in comparatie cu un grup de control. In plus, s-a imbunatatit nivelurile de hemoglobina A1C.

-Are proprietati antidepresive

Ceaiul din scoarta dudului alb are calitati antidepresive, echilibrand sistemul nervos, iar raspunsul la stres poate ajuta la inflamatia cronica si schimbarile de dispozitie. In plus, daca te confrunti cu o oboseala cronica, sau pur si simplu vrei mai multa energie, o ceasca de ceai poate stimula atat nivelul fizic, cat si cel mental.

Vezi si: Ceaiul din frunze de dud trateaza durerile de cap, racelile, durerea de gat si febra

-Imbunatateste memoria

Extractul din frunze a fost studiat pe larg pentru impactul lor asupra memoriei si functionarii creierului. Astfel,  cercetarile arata ca utilizarea lui poate stimula activitatea neuronala, ceea ce ar putea ajuta in tratamentul bolnavilor cu Alzheimer.

Vezi si: Dudele albe si dudele negre. Ce beneficii au fiecare

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole