5.6 C
București
marți, decembrie 3, 2024

Dieta fara DIETA

Paleo, Dukan, Montignac sau cu mese gata preparate? Decat sa sarim de la o dieta la alta, in functie de moda, mai bine luam in considerare „dieta fara dieta“, adica, in principiu, un set de reguli de alimentatie care sa ne ajute sa pierdem in greutate si sa ne mentinem.

„Alimentatia non-dieta este pentru toti aceia care isi propun ca, de luni, sa treaca pe regim“, afirma dieteticianul Brooke Alpert si autoarea volumului „Detoxificarea de diete: de ce acestea ne ingrasa si ce putem face in aceasta privinta“, citata de cnn.com. Este vorba in esenta de schimbarea stilului de viata si adoptarea unei alimentatii sanatoase.

Ce este in neregula cu dietele

Potrivit lui Alpert, problema cu cele mai multe diete este ca acestea au o „data de expirare“. „Fie ca este vorba despre o zi, zece zile sau 45, au o data la care se incheie si cand trebuie sa te pregatesti pentru esec si pentru nesfarsitul efect de yo-yo care urmeaza“.

De exemplu, mai spune aceasta, atunci cand te-ai abtinut sa mananci paine foarte multa vreme, chiar si o bucata veche de paine arata nemaipomenit. Si, o data ce ai fost privat de mancarurile preferate, esti foarte vulnerabil la excese si la recastigarea kilogramelor pierdute cu atata truda, ba chiar a unora in plus.

„Atunci cand ridicam mancarea pe un piedestal si ne focusam doar pe evitarea alimentelor preferate cream o relatie nesanatoasa cu mancarea si suntem mai predispusi la supraalimentatie.“

Ceea ce este cel mai important pentru a avea succes este sa evitam regulile extrem de stricte continute in cele mai multe tipuri de diete.

„Un plan alimentar echilibrat si nerestrictiv este mai usor de urmat pe termen lung“, completeaza dieteticianul Kelly Pritchett, purtatorul de cuvant al Academiei de nutritie si dietetica. „In plus, cele mai multe diete care limiteaza sau elimina anumite tipuri de alimente lipsesc organismul de nutrienti importanti, fapt care duce la deficit.“

Incearca dieta fara dieta

De vreme ce privarea este strans leaga de esecul dietei, unul dintre cele mai importante aspecte ale dietei fara dieta sunt indulgentele intentionate – adica abaterile planificate, neinsotite de sentimentul de vina.

Aceste sentiment de vina este cel care ne face grasi, este de parere Alpert. Simtindu-ne vinovati referitor la mancarea aleasa vom face alegeri alimentare tot mai proaste si vom intra intr-un cerc vicios greu de spart. „Exista un moment si pentru cartofi prajiti si pentru o pizza si pentru o prajitura.“

Cheia este planificarea dinainte. De exemplu, daca iesim in oras sa mancam si stim ca la restaurantul respectiv se serveste o prajitura uimitoare cu ciocolata, atunci ne putem permite sa-i facem loc taind din aportul de amidon al acelei zile. Ideea este sa mancam intentionat si ne bucuram pe deplin de ceea ce mancam fara a ne simti vinovati.

Proteine si fibre la fiecare masa

Ingaduindu-ne mici placeri, chiar si zilnic, poate fi un obicei util in gestionarea propriei greutati, potrivit lui Pritchett. „Totul este sa-ti dai seama ce functioneaza pentru tine.“

In materie de alegeri alimentare, unul din principiile cele mai importante ale unei diete fara dieta este includerea proteinelor si a fibrelor la fiecare masa si a gustarii cu nutrienti, mai spune Alpert.

Dieta bogata in proteine ne mentine satui mai multa vreme, astfel ca mancam mai putine calorii, in timp ce fibrele incetinesc absorbtia zaharului in sange, controland mai bine senzatia de foame.

Alpert recomanda pentru micul dejun omleta cu spanac si branza Cheddar; o salata din legume maruntite – castraveti, broccoli – cu carne de pui la masa de pranz si paste cu creveti cu sos marinara la cina.

Mai putin amidon

Limitarea amidonului rafinat este un alt principiu al dietei fara dieta, deoarece aceasta substanta poate fi transformata usor in depozite de grasime. Doua portii pe zi sunt suficiente. O portie inseamna o felie de paine multicereale, doua treimi de cana de paste gatite sau patru bucati de sushi.

O masa sau gustare la fiecare patru ore este un alt principiu important de care trebuie sa se tina seama, deoarece permite corpului sa se simta alimentat, fara a crea dorinta de a manca prea mult. Alpert recomanda un interval de 12-14 ore intre ultima masa a unei zile si micul dejun al zilei urmatoare pentru crearea unui interval de post intermitent care sa ajute la pierderea in greutate.

Marimea portiilor conteaza si ele la slabit, dar mai mult conteaza calitatea alimentelor. Cred ca ceea ce mananci conteaza mai mult decat cantitatea de mancare. Si cand mananci alimentele potrivite in momentele potrivite, mananci automat si in cantitatile potrivite. Iar daca ne este in continuare foame, nu e nimic in neregula sa mancam mai multe proteine si fibre, mai spune Alpert.

Sursa: adevarul.ro

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

2 COMENTARII

  1. […] 2 – In ziua de legume nu mananci mai mult de un cartof pe zi. A doua zi de dieta este ziua in care poti manca cate legume vrei, fierte, crude, salate sau cum iti place mai mult. Regula de baza este ca daca vrei sa mananci si cartof, nu ai voie mai mult de unul pe zi, eventual de dimineata, cu putin unt deasupra si atat. Ca sa nu fie fade, adauga condimente, precum oregano sau busuioc, la legumele preparate. Vezi si Dieta fara DIETA […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole