19.5 C
București
sâmbătă, aprilie 27, 2024

Dieta alcalina – Este sau nu sigura pentru sanatate?

In ultimii ani, dieta alcalina a castigat popularitate in randul celor interesati de imbunatatirea sanatatii si pierderea in greutate. Aceasta dieta se axeaza pe consumul de alimente care au un efect alcalin asupra organismului, sustinand astfel echilibrul pH-ului sau. In acest articol, vom explora ce presupune dieta alcalina, beneficiile pe care sustinatorii sai le aduc in discutie si posibilele riscuri pentru sanatate.

Ce este dieta alcalina?

Dieta alcalina se bazeaza pe ideea ca alimentele consumate pot influenta nivelul de aciditate sau alcalinitate al sangelui.

Este posibil sa fiti familiarizati cu pH-ul – o masura a cat de acida sau bazica (alcalina) este o solutie. Acesta este punctat pe o scara de la 0 la 14:

  • Un pH de la 0 la 6 este acid
  • Un pH de 7 este neutru
  • Un pH de 8 sau mai mare este bazic sau alcalin

Prin urmare, dieta alcalina se bazeaza pe notiunea ca exista beneficii pentru sanatate care pot fi obtinute prin mutarea chimiei corpului pe partea alcalina a scalei. Sustinatorii dietei spun ca, consumand alimente alcaline, in loc de acide sau neutre, veti evita afectiunile cronice precum osteoporoza si cancerul, veti creste energia si veti slabi.

Alimentele considerate alcaline includ fructe, legume, nuci, seminte, leguminoase si anumite tipuri de apa. Pe de alta parte, alimentele considerate acide includ carne, produse lactate, zahar, cafea si unele cereale.

Beneficiile presupuse ale dietei alcaline

  • Sustinerea echilibrului pH-ului: Dieta alcalina promoveaza consumul de alimente care, atunci cand sunt metabolizate, produc substante bazice, sustinand astfel un mediu intern mai alcalin. Aceasta ar putea avea un impact pozitiv asupra sanatatii si starii generale de bine.
  • Imbunatatirea digestiei: Alimentele alcaline, in special fructele si legumele, sunt bogate in fibre, ceea ce poate imbunatati digestia si promova o functie intestinala sanatoasa.
  • Controlul greutatii: Multi sustinatori ai dietei alcaline cred ca aceasta poate ajuta la pierderea in greutate si mentinerea unei mase corporale sanatoase, deoarece alimentele alcaline sunt adesea mai sarace in calorii si grasimi.

Riscuri posibile pentru sanatate

  • Lipsa de dovezilor stiintifice: In ciuda popularitatii crescande, cercetarile privind dieta alcalina sunt inca limitate si nu exista suficiente dovezi stiintifice solide care sa sustina beneficiile sale pentru sanatate.
  • Riscul de deficiente nutritionale: Excluderea unor grupuri alimentare, cum ar fi produsele lactate si carnea, poate duce la deficiente nutritionale, cum ar fi calciul, vitamina D si vitamina B12.
  • Dificultatea de mentinere a dietei: Adoptarea si mentinerea dietei alcaline poate fi dificila pentru multi oameni, deoarece implica renuntarea la unele alimente obisnuite si necesita o planificare atenta a mesei.

Dieta alcalina este sau nu sigura pentru sanatate? Ce spun specialistii:

„Per total, dieta alcalina poate fi sigura si benefica daca este facuta corect”, spune dieteticianul Anthony DiMarino, RD. „Aceasta dieta va poate ajuta sa va mentineti sanatos, dar nu din motivele pe care le-ati putea crede.”

Dieteticianul mai spune ca: unele parti ale corpului nostru sunt acide in mod natural. Unele parti ale corpului sunt in mod natural alcaline. Si nu avem ce face pentru a schimba asta – si nici nu am vrea sa facem asta.

„Corpul tau este o masina inteligenta. Regleaza foarte bine pH-ul singur. Stomacul nostru este foarte acid, asa ca pot descompune alimentele. Pielea noastra are un pH usor acid pentru a proteja impotriva bacteriilor. Plamanii si rinichii nostri lucreaza pentru a elimina deseurile metabolice si pentru a mentine pH-ul corpului acolo unde trebuie sa fie.

Sangele nostru ramane la un nivel alcalin intre aproximativ 7,2 si 7,4. Daca pH-ul scade din acest interval, poate fi fatal. Din fericire pentru noi, totusi, nimic din ceea ce mancam nu ne va schimba pH-ul sangelui”, spune DiMarino.

Pareri pro si contra despre dieta alcalina:

Pro:

  • Alimentele alcaline sunt in general alegeri sanatoase: fructe si suc de fructe neindulcit, cereale (orezul salbatic, ovazul si quinoa), leguminoase, legume fara amidon (verdeata cu frunze, broccoli, varza si morcovii), nuci, seminte.
  • Spre deosebire de alte diete la moda, dieta alcalina este plina de alimente cu valoare nutritiva ridicata. Limiteaza zaharurile adaugate si incurajeaza evitarea alimentelor ambalate.

Contra:

  • Este posibil sa pierdeti proteine ​​si alti nutrienti.
  • Dieta alcalina este o dieta pe baza de plante. Similar cu o dieta vegana, nu permite nicio proteina animala, inclusiv carne, oua sau lactate. Cei care urmeaza o dieta vegana pot obtine suficienti nutrienti din proteine ​​​​pe baza de plante, cum ar fi: linte, boabele de soia si laptele de soia, tempeh, tofu. Totusi, cei mai stricti adepti ai dietei alcaline vor spune ca aceste alimente sunt acide sau care formeaza acid si ar trebui evitate, dar sunt si adepti care permit cantitati mici de proteine ​​vegetale, de exemplu din soia sau lintea.

Urmand o dieta alcalina rigida va ingreuna obtinerea suficientilor nutrienti precum proteine, fier si calciu. Scaderea proteinelor poate provoca pierderea masei musculare. Fierul scazut poate provoca anemie. Iar un nivel scazut de calciu poate reprezenta un risc pentru sanatatea oaselor tale”, avertizeaza DiMarino.

De asemenea, dieteticianul mai spune ca o dieta alcalina nu este in mod inerent usor de urmat. Aceasta se concentreaza aproape exclusiv pe alimente intregi, neprocesate, care pot depinde de sezon si pot fi greu de gasit uneori. In plus, aceste alimente tind sa fie mai scumpe. Asadar, daca vreti sa urmati o dieta alcalina trebuie sa fiti capabili sa o planificati cu atentie si sa va asigurati ca va satisfaceti nevoile nutritionale.

Vezi si: Tine la distanta bolile si kilogramele in plus cu aceasta dieta. Cele mai alcaline alimente

Vezi si: Poate o dieta alcalina sa previna cancerul? Ce spun specialistii

Vezi si: E-uri periculoase din alimente pe care trebuie sa le eviti pentru o dieta sanatoasa

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole