16.4 C
București
miercuri, aprilie 17, 2024

Poate o dieta alcalina sa previna cancerul? Ce spun specialistii

Dieta alcalina se bazeaza pe teoria conform careia consumul anumitor alimente poate modifica nivelul de acid al organismului, numit si niveluri de pH. Unii specialisti considera ca modificarea nivelului pH-ului organismului poate imbunatati sanatatea si poate ajuta chiar la prevenirea cancerului.

Desi aceasta dieta are beneficii neindoielnice pentru sanatate, nu exista inca dovezi stiintifice care sa le si ateste ca poate preveni sau vindeca cancerul.

Dieta alcalina si cancerul

Ce trebuie sa stii despre dieta alcalina

Este adevarat ca nutritia joaca un rol fundamental in starea noastra de sanatate si mai este adevarat ca dieta moderna este adesea bogata in alimente acide, precum carnea, ouale, cafeaua si produsele lactate care cresc secretia de cortizol si rezistenta la insulina, creand un mediu care favorizeaza inflamatia si dezvoltarea bolilor cardiovasculare, osteoporozei si cancerului. De aceea, Joana André, consultant in nutritie si sanatate la SHA Wellness Clinic spune ca adoptarea unei diete mai alcaline duce la un consum crescut de alimente pe baza de plante si la un aport caloric zilnic mai mic, oferind mai multe beneficii pentru sanatate, cum ar fi un control mai eficient al greutatii si o imbunatatire a sanatatii cardiovasculare si a rinichilor. Totusi, alimentele pe care le consumam nu pot modifica nivelul pH-ului din sange, ci doar pH-ul salivei sau al urinei, deoarece acestea sunt produse reziduale.

Vezi si: Un alt mod de a „privi” cancerul. Parerile dr. Calin Marginean

Ce spun specialistii

Trebuie sa stii ca studiile care au constatat ca celulele canceroase se dezvolta intr-un mediu acid au fost efectuate intr-un cadru de laborator. Corpul nostru este foarte bun la mentinerea nivelului pH-ului, fara influenta alimentara. Ar fi aproape imposibil sa modificam mediul celular pentru a crea un mediu mai putin acid in corpurile noastre. De exemplu, stomacul este foarte acid pentru o digestie corecta, asa ca nu l-am dori mai alcalin.

Totodata, trebuie sa mai stim ca echilibrul nostru acido-bazic este bine reglat – pH-ul sangelui este strans controlat in mod normal de organism intre 7,35 si 7,45. Daca nivelul pH-ului devine prea acid sau alcalin, acesta ar putea pune viata in pericol si este de obicei un indiciu al unei probleme grave de sanatate, desi nu este cauza de baza. De fapt, este cgiar greu sa poti schimba nivelul pH-ului din sange, deoarece corpul lucreaza din greu pentru a regla si mentine aceste niveluri. Alte zone ale corpului contin diferite niveluri de aciditate, stomacul fiind mai acid pentru a putea descompune orice aliment pe care il consumi. Deci, desi s-ar putea sa urmezi o dieta alcalina stricta, s-ar putea ca rezultatul sa nu fie ceea ce te astepti. Totusi, datorita accentului pus pe fructe si legume si pe evitarea alimentelor procesate, poti preveni multe boli.

Pe de alta parte, Dr. Hiromi Wada relateaza in scientia.global ca exista dovezi din studiile efectuate pe animale si pe oameni care arata ca micromediul extern acid (mediul local) al celulelor asociate cu tumori joaca un rol semnificativ in progresia si migrarea cancerelor. De exemplu, intr-un model de sobolan, tamponarea sistemica care reduce nivelurile de pH acid reduce, de asemenea, atat progresia cancerului, cat si rezistenta la medicamente. Dr. Hiromi Wada de la Societatea Japoneza de Inflamatie si Metabolism in Cancer si colaboratorii sai investigheaza efectul unei diete alcaline asupra micromediului tumoral si potentialul acesteia de a spori eficacitatea tratamentelor anti-cancer.

Vezi si: Metoda lui Ernst Günter – o dieta pentru toate formele de cancer, dar si pentru vindecarea de alte boli grave

Chiar daca in prezent nu exista suficiente dovezi clinice solide care sa demonstreze o relatie intre dieta si dezvoltarea si progresia cancerului, putinele studii efectuate pana acum au sugerat cateva asocieri interesante:

-Cancer pulmonar

Pentru a intelege mai bine relatia dintre o dieta alcalina si cancer, dr. Hiromi Wada a efectuat o evaluare retrospectiva a unsprezece pacienti diagnosticati fie cu cancer pulmonar in stadiu avansat, fie cu cancer pulmonar recurent cu un receptor al factorului de crestere epidermic (EGFR – mutatie – adica o mutatie ADN-ului in genele care codifica aceasta proteina, care este importanta in diviziunea si supravietuirea celulara). Pacientii au fost tratati cu inhibitor de tirozin kinaza (TKI), o proteina care vizeaza receptorul EGF mutant si, de asemenea, au fost sfatuiti sa consume o dieta bogata in alimente alcaline.

Conformitatea pacientilor cu o dieta alcalina a fost confirmata prin analiza pH-ului urinei. Echipa a descoperit ca, in unele cazuri, tratamentul cu TKI a fost redus la aproape jumatate din doza standard de tratament. In comparatie cu studii similare, supravietuirea fara progresie (PFS; definita ca durata de timp in timpul si dupa tratament in care un pacient are inca boala, dar fara a se agrava) a crescut de la 13 luni la 19 luni. In plus, supravietuirea globala a crescut de la 22,8 luni la 28,5 luni.

In timp ce dr. Wada si colaboratorii sai recunosc ca nu a existat un grup de comparatie direct in acest studiu, rezultatele, luate in considerare cu literatura existenta, sustin propunerea lor importanta conform careia combinarea unei dieta alcalina cu o doza mai mica de tratament cu EGFR-TKI poate reduce efectele secundare toxice a tratamentului.

-Cancerul pancreatic metastatic sau recurent in stadiul IV

Cancerul pancreatic este extrem de agresiv si asociat cu rezultate extrem de slabe chiar si atunci cand este tratat cu scheme de chimioterapie combinata. Intr-un alt studiu clinic, Dr. Wada si colegii sai au completat tratamentul cu chimioterapie al cancerelor pancreatice avansate prin prescrierea unei dieta alcalina, constand dintr-un minim de 400 g/zi de fructe si legume, impreuna cu o excludere totala a carnii si lactatelor si consumul zilnic de o solutie orala de bicarbonat de sodiu. Rezultatele studiului, masurate la 28 de pacienti participanti, au fost pH-ul urinei si mortalitatea.

In urma terapiei de alcalinizare, pH-ul mediu al urinei a fost semnificativ mai mare decat la initierea studiului, iar echipa de cercetare a descoperit ca pacientii cu pH mai mare al urinei (adica, fiind mai alcalini) au avut o rata de supravietuire globala mai mare decat cei cu un pH mai mic ( mai acid) pH-ul urinei. Acesti pacienti au avut o rata de supravietuire globala de 16,1 luni, comparativ cu doar 4,7 luni pentru pacientii cu urina mai acida. In mod similar, pacientii care au avut o diferenta mai mare in pH-ul urinei (>1) de la terapia pre- si post-alcalinizare au avut, de asemenea, un o rata de supravietuire mai mare.

-Alcalinizarea si efectul asupra imunoterapiilor pentru cancer

Pe langa chimioterapii, terapiile cu anticorpi sunt, de asemenea, utilizate ca terapii in unele tratamente pentru cancer. Un tratament pentru adenocarcinomul jonctiunii esofagogastrice, Nivolumab, a fost utilizat impreuna cu alcalinizarea la un pacient in varsta. Dr. Wada si colegii au raportat rezultate pozitive in acest studiu de caz, in care pacientul a consumat o dieta alcalina in combinatie cu bicarbonat de sodiu oral. Ei au aratat ca markerii tumorali au revenit la niveluri normale de la valori extrem de ridicate inainte de tratament si, in plus, o tomografie computerizata la 12 luni dupa tratament a identificat contractia tumorii jonctiunii esofagogastrice si a metastazelor hepatice.

-Rezistenta la chimioterapie si dieta

Se stie ca pH-ul intern al majoritatii cancerelor este alcalin, iar unii cercetatori au aratat ca acesta este un aspect central al rezistentei la chimioterapie. Mai exact, in medii alcaline, unele medicamente pentru chimioterapie sunt prezente in celulele tumorale la concentratii mai mici in conditii alcaline decat in ​​conditii acide (pH mai scazut). Aceasta inseamna ca atunci cand NHE1 este activ si pH-ul intercelular creste, tratamentele chimioterapice sunt substantial mai putin eficiente, iar celulele tumorale devin rezistente la actiunile medicamentelor. Deoarece toate celulele canceroase nu sunt ucise de tratament – frecvent in majoritatea situatiilor – pH-ul intern al celulelor ramase creste si mai mult, iar celulele devin mai rezistente la medicamente. Medicamentele nu pot induce apoptoza si tumora avanseaza.

Dr. Wada si colegii sustin ca rezultatele benefice pe care le-au observat la pacientii cu cancere agresive, in stadiu avansat, care devin frecvent rezistente la chimioterapie, sustin ideea ca alcalinizarea micromediului tumoral prin manipularea dietei si consumul de solutie orala de bicarbonat de sodiu duce la o pH redus in mediul celular intern. In cele din urma, aceasta manipulare a pH-ului in mediul local tumoral poate creste sensibilitatea celulelor tumorale la agentii chimioterapeutici.

Vezi si: Sucul Breuss, un bun remediu pentru cancere incipiente

Vezi si: Ceaiul Essiac este cu adevarat un ceai „miracol” care ar putea trata cancerul? Ce spun studiile

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole