5.7 C
București
joi, ianuarie 30, 2025

De ce merele sunt considerate „fructele longevității”?

Merele sunt unele dintre cele mai populare si consumate fructe la nivel mondial, fiind apreciate atat pentru gustul lor placut, cat si pentru beneficiile impresionante pe care le aduc sanatatii. Aceste fructe sunt considerate simboluri ale longevitatii datorita compozitiei lor bogate in nutrienti esentiali si a efectelor pozitive asupra organismului.

Cu o cantitate diversa de fitonutrienti, inclusiv polifenoli si carotenoizi, prezenti in pulpa si coaja marului, studiile au asociat consumul acestora cu un risc redus de aparitie a multor afectiuni.

Fiind unul dintre cele mai bune alimente bogate in fibre, in special tipul numit pectina, ele pot ajuta la imbunatatirea digestiei si iti pot oferi satietate. De asemenea, ofera o cantitate surprinzatoare de antioxidanti.

Date nutritionale:

Potrivit USDA, un mar mediu de aproximativ 200 de grame contine aproximativ:

Calorii: 104
Carbohidrati totale: 27,6 g
Fibre: 4,8 g
Zahar: 20,8 g
Grasimi totale: 0,3 g
Grasimi saturate: 0,1 g
Grasimi polinesaturate: 0,1 g
Grasimi mononesaturate: 0,01 g
Grasimi trans: 0 g
Proteine: 0,5 g
Sodiu: 2 mg (0,1% Doza Zilnica Recomandata*)
Vitamina C: 9,2 mg (10%)
Vitamina B6: 0,1 mg (6%)
Potasiu: 214 mg (5%)
Vitamina K: 4,4 mcg (4%)

Totodata, nutritia cu mere ofera si putina vitamina A, vitamina E, niacina, acid folic, acid pantotenic, colina, betaina, calciu, fier, magneziu si fosfor.

Merele – Secretul naturii pentru o viata lunga si sanatoasa

1. Efecte asupra longevitatii

Studiile sugereaza ca persoanele care consuma mere in mod regulat au un risc mai scazut de mortalitate prematura. Acest lucru se datoreaza impactului benefic al merelor asupra sanatatii cardiovasculare, metabolice si cognitive.

2. Continutul ridicat de antioxidanti

Merele sunt o sursa excelenta de antioxidanti, precum flavonoidele si polifenolii, care combat stresul oxidativ si protejeaza celulele impotriva imbatranirii premature. Antioxidantii contribuie la reducerea riscului de boli cronice, cum ar fi afectiunile cardiovasculare si cancerul (inclusiv cancerul de prostata si cancerul de san, datorita continutului cu quercetina).

*Cercetatorii au studiat capacitatea antioxidanta a perelor si a merelor si au descoperit ca dietele care includeau cojile de fructe aveau un nivel semnificativ mai mare de acizi grasi sanatosi si activitate antioxidanta decat dietele care aruncau cojile si mancau doar pulpa fructului. 

3. Sprijin pentru sanatatea inimii

Consumul regulat de mere a fost asociat cu un risc redus de boli de inima. Fibrele solubile, in special pectina, ajuta la scaderea colesterolului „rau” (LDL) si la mentinerea sanatatii arterelor. De exemplu, cercetarile sugereaza ca interactiunile dintre fibre si polifenoli din mere joaca impreuna un rol important in markerii sanatatii inimii si il fac unul dintre cele mai importante alimente care scad colesterolul.

De asemenea, flavonoidele din mere au efect antiinflamator si contribuie la reglarea tensiunii arteriale.

4. Reglarea digestiei si mentinerea greutatii

Merele contin fibre dietetice esentiale pentru sanatatea digestiva. Acestea stimuleaza activitatea intestinala, prevenind constipatia si favorizand dezvoltarea bacteriilor benefice din intestin. In plus, datorita continutului ridicat de apa si fibre, merele ofera senzatia de satietate si contribuie la controlul greutatii corporale.

5. Beneficii pentru sanatatea creierului

Compusii bioactivi din mere au fost asociati cu reducerea riscului de boli neurodegenerative, precum Alzheimer si Parkinson. Quercetina, un flavonoid prezent in mere, ajuta la protejarea celulelor nervoase impotriva deteriorarii cauzate de radicalii liberi.

Cum sa integrezi merele in dieta zilnica

Pentru a beneficia la maximum de proprietatile merelor, este recomandat sa le consumi proaspete, cu coaja, deoarece aceasta contine cea mai mare concentratie de antioxidanti si fibre. Merele pot fi adaugate in salate, smoothie-uri, deserturi sanatoase sau pot fi consumate ca gustare intre mese.

Asadar, includerea acestui fruct in alimentatia zilnica este o alegere simpla, dar extrem de eficienta pentru un stil de viata sanatos si longeviv.

Vezi si: Studiu: Femeile pot creste longevitatea cu jumatate din exercitiile fizice necesare barbatilor

Vezi si: Secretele longevitatii: Alimente care incetinesc procesul de imbatranire, conform Dr. Ovidiu Bojor

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole