17.7 C
București
vineri, aprilie 12, 2024

De ce mananci si nu te saturi?

Satisfacerea foamei este un proces complex care implica interactiuni intre corpul nostru si factorii psihologici. Cu toate acestea, exista momente in care, in ciuda consumului de alimente, senzatia de satietate pare sa nu apara. In acest articol, vom explora mai in detaliu acest fenomen si vom intelege de ce uneori mancam si totusi nu simtim ca ne-am saturat.

In cele mai multe cazuri, scopul consumului de alimente este acela de a nu mai simti foame – sau, in mod ideal, sa nu ne mai fie foame deloc – dupa ce am terminat de mancat. Insa, pentru multi oameni, acest lucru nu se intamplal. De exemplu, este posibil sa ai o masa bogata, plina de alimente care ar trebui sa te umple si, pana la sfarsit, sa simti ca ai putea sa mai ai o alta masa.

Daca te-ai simtit vreodata asa, hai sa vedem care ar putea sa fie cauza si ce poti face in acest sens.

De ce mananci si nu te saturi?

-Factori fiziologici:

Unul dintre motivele pentru care nu ne simtim intotdeauna satui dupa masa este legat de modul in care corpul regleaza senzatia de foame si satietate. Hormonii precum grelina si leptina joaca un rol crucial in acest proces. Grelina este cunoscuta drept „hormonul foamei” si este eliberata in stomac pentru a semnala creierului ca este timpul sa mancam. Pe de alta parte, leptina este un hormon care trimite semnale de satietate catre creier.

Probleme in reglarea acestor hormoni sau rezistenta la acestia pot duce la incapacitatea de a experimenta in mod corespunzator senzatia de satietate, chiar si dupa consumul unei cantitati adecvate de alimente.

-Factori medicali

Foamea frecventa poate fi si un simptom al unei boli.

  • In primul rand, senzatia de foame continua este un semn clasic al diabetului. Apare ca urmare a nivelurilor extrem de ridicate ale zaharului din sange si este de obicei insotita de alte simptome, inclusiv sete excesiva, pierdere in greutate si oboseala.
  • Hipertiroidismul, o afectiune caracterizata printr-o tiroida hiperactiva, este, de asemenea, asociata cu o foame crescuta. Acest lucru se intampla din cauza faptului ca provoaca productia in exces de hormoni tiroidieni, despre care se stie ca promoveaza apetitul.
  • Hipoglicemia sau nivelurile scazute ale zaharului din sange pot creste, de asemenea, nivelul foamei. Nivelul zaharului din sange poate scadea daca nu ai mancat o perioada, un efect care poate fi exacerbat de o dieta bogata in carbohidrati rafinati si zahar, arata studiile. Cu toate acestea, hipoglicemia este asociata si cu afectiuni medicale, cum ar fi diabetul de tip 2, hipertiroidismul si insuficienta renala, printre altele.

-Factori psihologici:

Stresul, anxietatea, insomnia si starile emotionale pot influenta semnificativ modul in care percepem senzatia de satietate. Uneori, mancatul devine o modalitate de a face fata emotiilor negative sau de a gestiona stresul, iar acest comportament poate interfera cu capacitatea noastra de a experimenta satietatea. De exemplu, intr-un studiu, 59 de femei care au fost expuse la stres au consumat mai multe calorii pe parcursul zilei si au mancat alimente semnificativ mai dulci decat femeile care nu erau stresate.

De asemenea, mediul in care mancam si obiceiurile noastre alimentare pot afecta modul in care ne simtim dupa masa. Consumul rapid, lipsa atentiei la alimente si prezenta distragerilor (cum ar fi televizorul sau telefonul) pot determina oamenii sa ignore semnalele de satietate, arata studiile.

-Calitatea alimentelor consumate:

Alimentele bogate in calorii goale, precum cele procesate si bogate in zahar, pot sa nu ofere o senzatie de satietate sustenabila. Astfel de alimente pot duce la cresteri rapide ale glicemiei, urmate de scaderi bruste, determinand senzatia de foame chiar si dupa o masa consistenta, spun studiile.

In plus, consumul de carbohidrati rafinati poate duce la cresteri rapide ale zaharului din sange. Acest lucru duce la cresterea nivelului de insulina, un hormon responsabil cu transportul zaharului in celulele tale.

Cand o cantitate mare de insulina este eliberata deodata, ca raspuns la cresterea zaharului din sange, ea elimina rapid zaharul din sange, ceea ce poate duce la o scadere brusca a nivelului de zahar din sange, o afectiune cunoscuta sub numele de hipoglicemie.

Prin urmare, nivelurile scazute de zahar din sange semnaleaza organismului ca are nevoie de mai multa hrana, acesta fiind un alt motiv pentru care s-ar putea sa simti adesea foame daca carbohidratii rafinati sunt o parte regulata a dietei tale.

-Mananci prea repede

Exista mai multe studii care spun ca cei care mananca prea repede au un apetit mai mare si au tendinta de a manca in exces la mese, in comparatie cu cei care mananca lent.

De exemplu, un studiu a comparat efectele ratelor de alimentatie la cei cu diabet, iar cei care au mancat incet s-au saturat mai repede si au raportat mai putina foame la 30 de minute dupa masa, in comparatie cu cei care mananca repede.

Aceste efecte sunt cauzate partial lipsei de mestecare si constientizarii reduse care apar atunci cand mananci prea repede, ambele fiind necesare pentru a atenua senzatia de foame.

In plus, mancatul lent si mestecatul temeinic ofera corpului si creierului mai mult timp pentru a elibera hormoni anti-foame si pentru a transmite semnale de satietate.

!!! Este important sa fim constienti de modul in care ne hranim corpul si sa fim atenti la semnalele sale pentru a promova o relatie sanatoasa cu alimentatia. In cazul in care persista preocuparile legate de alimentatie, este recomandat sa consultam un specialist in nutritie sau medicul pentru a obtine sfaturi personalizate.

Vezi si: Postul intermitent. Beneficii si riscuri

Vezi si: Reguli de baza pentru o alimentatie echilibrata

Vezi si: Profilul genetic, cheia combaterii obezitatii

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole