14.7 C
București
miercuri, aprilie 10, 2024

De ce apare infectia urinara mai des la femei si cum afecteaza?

Infectia urinara. Una din cinci femei va experimenta cel putin o infectie a tractului urinar in viata ei. Nu este deloc distractiv sa suferiti de senzatie de arsura, dorinta persistenta de a merge si urinare dureroasa atunci cand va duceti la baie. Daca sunteti una dintre femeile care au suferit de aceasta afectiune, stiti ca simptomele IU pot fi o nenorocire.

Dar de ce apar IU si de ce femeile sunt mult mai predispuse sa le aiba decat barbatii? Mai important, cum le tratezi si ce poti face pentru a le preveni?

Ce cauzeaza infectia urinara?

Tractul urinar consta din rinichi, uretere, vezica si uretra. Urina se face in rinichi si se deplaseaza pe tuburi numite uretere catre vezica, unde se varsa din corp printr-un tub numit uretra. O infectie a tractului urinar, cunoscuta si sub numele de infectie a vezicii urinare, este cauzata de bacterii care fac o calatorie inversa in uretra si de acolo se deplaseaza catre vezica.

Lasate netratate, bacteriile se pot agata de mucoasa vezicii urinare si o pot inflama, provocand o afectiune cunoscuta sub numele de cistita. De asemenea, bacteriile se pot deplasa de la vezica la rinichi si pot provoca o infectie si acolo.

De ce femeile au infectii urinare mai des decat barbatii?

Este o chestiune de anatomie. Uretra femeilor este mai scurta si mai dreapta decat cea a barbatilor, astfel incat bacteriile au o cale mai directa spre vezica. Deoarece tinerea vezicii pline este, de asemenea, o cauza a infectiilor urinare, este, de asemenea, posibil ca femeile sa primeasca infectiile mai frecvent din cauza obiceiului de a amana mersul la baie.

Si pentru ca viata nu este corecta, femeile sunt susceptibile la aceste infectii daca au relatii sexuale frecvente, folosesc o diafragma si un spermicid pentru controlul nasterilor sau nu se ridica si fac pipi imediat dupa ce au avut relatii sexuale.

Simptomele nu sunt deloc placute, pe langa vesnica senzatie de dorinta de a merge la baie, apar si arsuri, dar si dureri uneori insuportabile. Durerile pelviene, insotite de urina de culoare inchisa (poate fi semn de prezenta a sangelui in urina) sunt simptome destul de grave, ce pot fi insotite inclusiv de insomnii.

Somnul este unul dintre primele nevoi ale corpului nostru, care joaca un rol crucial in a ne mentine sanatosi, proaspeti si stabili pe tot parcursul zilei. A dormi suficient este ceea ce face viata sanatoasa, avand in vedere sanatatea fizica si mentala. Acest lucru imbunatateste calitatea vietii pe ansamblu.

Somnul aduce beneficii majore sanatatii noastre fizice. Este ca un moment de reumplere a organelor noastre interne si a tesuturilor de vindecare, a inimii si a vaselor de sange, facand astfel circulatia sangelui perfecta si eficienta. De asemenea, reduce sansele de boli interne ale corpului, cum ar fi tensiunea arteriala, accident vascular cerebral si diabet, printre altele.

Exista glande pineale situate in creier care secreta hormonul melatoninei, care, in esenta, are grija de mecanismul de somn si trezire. Ceasul intern al corpului este, de asemenea, cunoscut sub numele de ritm circadian care propaga informatiile necesare pentru a crea acest hormon, care are un impact direct asupra timpilor de somn. Ce este melatonina? Pe scurt, aceasta functioneaza ca un ceas intern in care creierul trezeste corpul si stie cand sa il declanseze. Melatonina, face de fapt acest lucru.

Puteti sa va vindecati singuri de infectie urinara?

Nu. Puteti ameliora simptomele cu un medicament anti-durere fara prescriptie medicala si prin consumul de multa apa pentru a ajuta la eliminarea bacteriilor. Dar singura modalitate de a vindeca o IU este sa va duceti la un medic specialist pentru un tratament infectie urinara cu antibiotice. In functie de gravitatea infectiei si de alte consideratii, cursul antibioticelor va fi de trei sau sapte zile.

Ce efecte are de sucul de afine in infectiile urinare?

Consumul de suc de afine 100% (nu cocktail de suc de afine) poate fi de ajutor in prevenirea unei infectii urinare, dar nu o poate vindeca dupa ce ati obtinut-o. Compusii activi din suc nu sunt distrusi de tractul digestiv, asa ca stau in jurul lor pentru a combate bacteriile, inclusiv E. coli. Sucul de afine este, de asemenea, un diuretic, care va ajuta sa va spalati sistemul. Asadar, in timp ce beti suc de afine nu vindecati infectia urinara, insa cu siguranta nu este rau sa beti.

Exista alte alimente sau bauturi care ajuta sau fac mai mult rau in infectiile urinare?

Exista o serie de alimente si bauturi care ar trebui evitate atunci cand va aflati in criza unei IU:

Fruct citric. Acizii din citrice va pot irita rinichii. Asta inseamna ca nu ar trebui sa conumati portocale, grapefruit, lamai, lime sau alte citrice.
Alte alimente acide. Probabil ca nu va ganditi la asta, dar rosiile sunt foarte acide. Si exista suficient acid in ananas, mere, piersici, prune, struguri si capsuni pentru a le pune pe lista, pentru a le evita atunci cand aveti o IU.

S-a dovedit ca cofeina irita vezica si agraveaza simptomele infectiilor urinare. Chiar si cafeaua decafeinizata contine niste cofeina, asa ca decafeinizati-va pe toata durata si incercati in schimb ceaiul de plante.

Lichiorul tare, vinul si berea sunt in afara listei aprobate atunci cand aveti o IU. Nu numai ca pot irita vezica, dar sunt si tabu daca luati un antibiotic.

Bauturi carbogazoase. Bauturile carbogazoase vor agrava simptomele IU, asa ca beti suc de afine sau apa simpla fara lamaie.
Mancaruri picante. Sosul iute, ardeii iuti, curry, orice va arde gura va face acelasi lucru cu tractul urinar. Renunti deja la cafeaua de dimineata si la bautura de seara, asa ca, la fel de bine, puteti renunta cateva zile si la mancaruri picante.

Apa. Acesta este singurul lucru pe care ar trebui sa-l ingerati mai mult decat faceti de obicei. S-ar putea sa simtiti ca adaugati sare pe rana, deoarece cu cat beti mai multa apa, cu atat mai mult trebuie sa mergeti la baie, dar apa va curata rinichii si vezica urinara, iar hidratarea va ajuta la livrarea antibioticului in tractul urinar.

Vezi si: Remediu cu uleiuri esentiale pentru infectii urinare

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole