20 C
București
sâmbătă, aprilie 6, 2024

De ce ai picioarele umflate. Cauze si solutii

Daca ai observat ca punerea sau scoaterea sosetelor/pantofilor este tot mai greoaie, ar putea fi un indiciu ca ceva nu este in regula. Totodata, daca descoperi ca este mai dificil decat de obicei sa-ti indoi gleznele, umflarea (edem) poate fi de vina.

Picioarele umflate pot fi dureroase si, din pacate, pot exista numeroase motive pentru care se intampla acest lucru, iar acestea pot varia de la ceva minor la ceva foarte grav, spune chirurgul vascular Francis Caputo.

De exemplu, daca apesi usor cu degetul pe laba piciorului si iti poti vedea amprenta pentru mai mult de cateva secunde, sunt sanse sa ai o acumulare de lichid in exces.

Alte semne ale picioarelor umflate mai pot include: urme ramase pe piele atunci cand iti scoti sosetele; picioarele se simt grele, amortite sau mancarimi; piele arata umflata, intinsa sau lucioasa; piele se simte stransa sau dureroasa.

De ce ai picioarele umflate – Cauze

-Inflamatie

Inflamatia este raspunsul natural al corpului la rani, iar durerea vine adesea impreuna cu umflarea. Unele cauze ale inflamatiei includ leziuni acute, cum ar fi un os rupt sau o entorsa a gleznei si anumite afectiuni de sanatate, cum ar fi artrita si alte probleme articulare.

Totodata, mai exista si alte boli care pot duce la umflarea picioarelor, ca de exemplu:

  • Guta: un atac brusc, dureros, cauzat de cristalele de acid uric in articulatii;
  •  Bursita genunchiului: inflamatie intr-o bursa, un sac umplut cu lichid care actioneaza ca o perna intre os si muschi, piele sau tendon;
  • Osteoartrita: tipul de uzura al artritei care erodeaza cartilajul;
  • Artrita reumatoida: o boala in care sistemul tau imunitar ataca tesuturile din articulatii.

Vezi si: Crema bio pentru varice si picioare dureroase. Reteta

-Retentie de lichide

Un alt motiv comun pentru umflarea picioarelor este retentia de lichide (edem periferic). Retentia de lichide poate face picioarele sa para umflate si decolorate si, de asemenea, le poate face sa se simta amortite, stranse, grele sau sa provoace mancarime. Este mai frecventa la persoanele supraponderale sau insarcinate, dar se poate intampla oricui.

Totodata, edemul periferic poate fi un simptom al unei probleme venoase, o problema a sistemului limfatic sau o problema renala. Aceste sisteme misca lichidul in corpul tau, dar anumite probleme de sanatate pot impiedica acest flux si pot cauza acumularea de sange sau alte fluide in picioare.

Solutii:

Limiteaza sarea, iar daca lucrezi mult pe scaun sau calatoresti mult, nu uita sa te ridici de mai multe ori pentru a pune sangele in miscare. Daca ai o umflare usoara si vrei sa o elimini, plimbarea si exercitiile fizice te vor ajuta. Totodata, seara este indicat sa-ti pui o perna sub picioare.

-Tromboza venoasa profunda

Aceasta apare atunci cand se formeaza un cheag de sange intr-o vena care se afla adanc in interiorul corpului, fiind frecvente in pelvis, coapse si picioare. Simptomele tipice includ: vene marite langa suprafata pielii, durere sau sensibilitate la picior, umflare la un picior si piele rosie sau calda la atingere.

Tromboza venoasa profunda este o afectiune medicala grava, deoarece cheagul se poate elibera, ajunge la inima si poate provoca o embolie pulmonara.

Solutii:

Cauta imediat un tratament pentru a reduce riscul de embolie pulmonara. Totodata, medicul specialist iti poate recomanda: ridicarea picioarelor, purtarea ciorapilor compresivi, medicamente sau tratament chirurgical.

-Sindromul May-Thurner

Sindromul May-Thurner este o afectiune in care artera iliaca dreapta se afla deasupra arterei iliace stangi si o comprima. Acest lucru poate duce la umflarea piciorului stang.

-Limfedemul

Limfedemul este un tip de umflare care este cauzata de probleme ale sistemului limfatic. Ganglionii limfatici filtreaza lichidul limfatic din corp, dar blocajele sistemului limfatic pot duce la retentia de lichide.

Limfedemul incepe adesea cu o umflare usoara, dar poate deveni mai severa in timp.

Solutii:

Medicul iti poate recomanda sosete de compresie sau dispozitive de compresie pneumatica intermitenta, drenaj limfatic (o forma de automasaj), exercitiu sau tratament chirurgical.

Vezi si: Ulei esential de chiparos pentru picioare umflate

-Insuficienta venoasa

Uneori, venele picioarelor pot deveni slabite, iar cand se intampla asta, sangele nu mai curge la fel de usor inapoi in inima. Drept urmare, poti dezvolta vene varicoase si acumularea de lichid in picioare. Insuficienta venoasa se dezvolta uneori la persoanele care au avut tromboza venoasa profunda in trecut.

Solutii:

Trebuie sa-ti schimbi stilul de viata, ca de exemplu cresterea exercitiilor fizice si pierderea in greutate. Totodata, medicul iti poate recomanda sosete de compresie sau dispozitive de compresie pneumatica intermitenta, medicamente sau tratament chirurgical.

-Boli ale inimii, rinichilor sau ficatului

Cand organele nu functioneaza asa cum ar trebui, lichidul se poate acumula in picioare. De exemplu, insuficienta cardiaca congestiva, bolile de rinichi si bolile hepatice pot provoca umflarea picioarelor.

-Sarcina

Majoritatea femeilor se confrunta cu o umflare a gleznelor si picioarelor in timpul sarcinii. Prezenta unui fat in uter determina compresia venelor din abdomen, care este destinatia finala a sangelui inainte de a ajunge la inima, iar aceasta compresie, in combinatie cu modificarile hormonale care afecteaza sistemul vascular in timpul sarcinii, poate provoca acest tip de umflatura.

Vezi si: Ceaiuri pentru picioare umflate in sarcina. Cum scapi de neplaceri cu puterea plantelor

-Medicamente

Uneori, umflarea poate fi un efect secundar nedorit al medicamentelor eliberate pe baza de reteta.

Medicamentele care pot provoca picioare umflate includ:

  • Medicamente pentru inima numite blocante ale canalelor de calciu: Amlodipina (Norvasc), Nifedipina (Adalat CC, Afeditab CR, Nifediac CC, Nifedical XL, Procardia)
  • Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi: Acid acetilsalicilic, Celecoxib (Celebrex), ibuprofen, Naproxen
  • Anumite medicamente pentru diabet, inclusiv Actos si Avandia
  • Medicamente hormonale care contin estrogen sau progesteron
  • Unele antidepresive

Adreseaza-te medicului tau daca iei oricare dintre aceste medicamente si ai picioare umflate.

Vezi si: Beneficiile mersului in picioarele goale. Pasi spre sanatate

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole