23.7 C
București
miercuri, aprilie 10, 2024

Cum sa tii tiroida sub control prin dieta

Viata umana nu este posibila fara iod. Iodul este o parte esentiala a hormonilor tiroidieni, care regleaza metabolismul. Hormonii tiroidieni afecteaza in esenta intregul corp si trebuie sa se afle in intervalul corect pentru o sanatate buna. Acelasi lucru este valabil si pentru iod – trebuie sa fie in intervalul corect pentru o sanatate buna.

Gasit in multe alimente si in sarea iodata, iodul este un mineral de care organismul are nevoie pentru a produce hormoni tiroidieni. Hormonii tiroidieni controleaza metabolismul organismului, precum si alte functii, cum ar fi dezvoltarea osoasa si a creierului in timpul sarcinii si copilariei. Deoarece organismul nu poate produce iod, oamenii trebuie sa-l obtina din dieta lor si, uneori, din suplimente.

Desi iodul se gaseste in mod natural in sol si in apa de mare, cantitatea reala de iod variaza de la locatie la locatie. Deoarece cantitatea de iod dintr-un anumit produs poate sa nu fie listata pe etichetele nutritionale, poate fi dificil sa se determine iodul real intr-un anumit aliment. La fel, atunci cand gatiti in apa alimente bogate in iod, o cantitate mare de iod poate patrunde in apa. Acest lucru este bine daca apa va fi consumata, ca intr-o supa, dar aceasta este o pierdere nefericita a unui mineral valoros atunci cand apa este aruncata.

Surse alimentare care ofera iod

Legumele de mare, precum diferitele forme de alge marine comestibile, sunt cele mai bune surse de iod. Legumele de mare brune au mai mult iod decat legumele de mare rosie. Dar exista si alte surse excelente, cum ar fi scoici si cod. Sursele foarte bune de iod includ iaurtul, crevetii, laptele de vaca, ouale si capsunile. Sardinele, somonul si tonul sunt alte surse bune. Iodul este usor disponibil ca supliment alimentar, in general sub forma de iodura de potasiu sau iodura de sodiu. Multivitaminele contin adesea iod, iar algele pot fi achizitionate ca suplimente.

Cum actioneaza iodul asupra organismului

Singura functie cunoscuta a iodului in organism este ca o componenta esentiala a hormonilor tiroidieni. Glanda tiroida indeparteaza iodul din sange si il ataseaza la proteinele care contin tirozina pentru a forma hormonii tiroidieni, tiroxina (T4) si triiodotironina (T3). Hormonii tiroidieni sunt apoi secretati in sange si sunt regulatori importanti ai activitatii si cresterii celulare, atat in ​​uter, cat si pe tot parcursul vietii. Desi afecteaza toate tesuturile, acestea sunt deosebit de importante in dezvoltarea sistemului nervos si scheletal. Vezi si:
Ingredientul care previne cancerul de san si colorectal si care ajuta in afectiunile tiroidiene

Intr-un studiu controlat randomizat, publicat in 2015 in Journal of Nutrition, cercetatorii din Zurich, Elvetia si Marrakesh, Maroc, au dorit sa afle mai multe despre efectul suplimentelor cu iod asupra tirotropinei (cunoscut si sub numele de hormonul stimulator al tiroidei) si nivelurile de colesterol seric. Iodul este necesar pentru producerea hormonilor tiroidieni.

Deficienta de iod

O deficienta de iod poate duce la niveluri ridicate de tirotropina, care, la randul sau, este un predictor al nivelurilor mai ridicate de colesterol. Studiul a fost efectuat pe 163 de femei marocane supraponderale sau obeze, cu varste cuprinse intre 20 si 50 de ani, care aveau deficit de iod. Timp de sase luni, femeile au luat zilnic un supliment de iod de 200 mcg sau un placebo. Cercetatorii au descoperit ca subiectii cu niveluri ridicate de colesterol de baza care au luat iod au experimentat o reducere de 11% a colesterolului total.

Dupa sase luni, nivelurile de tirotropina au fost cu 33% mai mici in grupul de tratament decat grupul placebo. Dar cele mai dramatice rezultate au fost la nivelurile de colesterol. Doar 21,5% dintre subiectii din grupul cu supliment de iod au continuat sa aiba niveluri crescute de colesterol. Aceasta a fost in contrast cu 34,8% din grupul placebo. Cercetatorii au comentat ca suplimentarea cu iod la persoanele cu deficiente poate reduce tulburarile tiroidiene si poate ajuta la reducerea bolilor cardiovasculare.

Femeile insarcinate cu iod adecvat ajuta la prevenirea nasterilor mortale si a afectiunilor neurocognitive, cum ar fi cretinismul la nou-nascuti. Rezulta diverse complicatii si hipertensiune gestationala in timpul copilariei. Promoveaza cresterea si miscarea adecvata a copilului cu abilitati de auz si vorbire. Mai mult, pe langa efectul sau asupra sanatatii bebelusului odata conceput, deficitul de iod ar putea face femeile infertile. Femeile gravide ar trebui sa realizeze aportul de iod pentru copii, precum si pentru ele insele, deoarece acesta trece in laptele matern si se pierde in fiecare zi. Studiile au aratat ca femeile care alapteaza si femeile insarcinate ar putea pierde zilnic mai mult decat intreaga doza necesara de iod, care ar putea duce la deficiente grave chiar si dupa sarcina sau alaptare.

Oamenii se concentreaza asupra implicatiilor glandei tiroide ale iodului, dar are si alte functii, care includ un rapel major pentru sistemul imunitar. Indeparteaza radicalii hidroxil liberi si, deopotriva, vitamina C, promoveaza activitatea antioxidanta in tot corpul pentru a oferi masuri defensive puternice impotriva bolilor precum cancerul si bolile de inima. Studiile au aratat ca protejeaza celulele creierului sobolanilor de efectele radicalilor liberi prin conectarea la acizii grasi din membranele celulare si permite sanse mai mici ca radicalii liberi sa afecteze organismul.

Hipotiroidismul

Hipotiroidismul este o afectiune subliniata de glanda tiroida subactiva si are ca rezultat incetinirea procesului corporal, pe masura ce echilibrul chimic al corpului se desprinde. Hipotiroidismul este de obicei rezultat din cauza cresterii mari in greutate, deoarece corpul nu arde caloriile pentru a le transforma in energie. Desi hipotiroidismul apare din diverse motive, nu numai deficienta de iod, dar este o idee minunata sa promovam aportul de iod si sa stimulam activitatea hormonala care, in cele din urma, ajuta la pierderea in greutate. Hipotiroidismul prezinta alte efecte, cum ar fi pielea uscata, oboseala, constipatia, concentratia tulburata, umflarea picioarelor si crampele. Daca nu este tratata, aceasta poate duce la afectiuni grave, cum ar fi coma si insuficienta cardiaca.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole