10.9 C
București
duminică, martie 3, 2024

Cum sa iti mentii inima sanatoasa, potrivit expertilor

Inima este unul din cele mai importante organe si de aceea are nevoie de o atentie speciala. Daca inima nu functioneaza cum trebuie, intreg organismul nostru are de suferit. Astfel, trebuie sa stii ca sanatatea inimii tale depinde in mare masura de schimbarile stilului de viata. Iata ce poti face:

Din nefericire, bolile de inima reprezinta principala cauza de deces pentru femeile din SUA. In timp ce unii factori precum genetica te pot face mai predispus la boli de inima, cel mai bun mod de a evita problemele cardiace este sa ai grija de sanatatea inimii tale. Medicii spun ca a face alegeri inteligente acum te poate ajuta sa ai o inima sanatoasa mai tarziu.

Stilul de viata are un impact urias cand vine vorba de sanatatea inimii tale”, spune dr. cardiolog Holly S. Andersen. „Este mai important decat genetica – aproximativ 80% din bolile de inima pot fi prevenite”.

De aceeasi parere este si Jennifer Haythe, doctor si co-director al Centrului pentru Sanatate Cardiovasculara pentru Femei de la Universitatea Columbia Irving Medical Center si cardiolog la New York-Presbyterian/Columbia, care spune: „Numeroase boli de inima pot fi prevenite. Daca oamenii au grija de inima lor la 20, 30 si 40 de ani, nu vor mai avea nevoie de consultul unui cardiolog pe parcursul vietii”.

Asadar, iata ce sugereaza specialistii din domeniul sanatatii daca vreti sa aveti o inim asanatosa:

-Fa sport cat mai des posibil

Asociatia Americana a Inimii recomanda sa faci cel putin 150 de minute de exercitii, de intensitate moderata, pe saptamana.

„Exercitiile fizice sunt izvorul tineretii, iti fac sistemul cardiovascular mai puternic”, spune dr. Andersen. In plus, daca efectuarea unui exercitiu ti se pare prea dificil, dr. Andersen recomanda sa incerci sa faci ceva „pentru a-ti creste ritmul cardiac ” in fiecare zi (de exemplu, si mersul pe jos ajuta foarte mult – vezi AICI mai multe detalii).

-Consulta un medic spacialist

Acesta iti verifica simptomele bolilor de inima si, de asemenea, urmareste tensiunea arteriala. Cunoasterea tensiunii arteriale este deosebit de importanta. Nu exista simptome specifice de hipertensiune arteriala, dar tensiunea arteriala necontrolata poate duce la boli de inima, sustin Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor.

In plus, pentru a te asigura ca inima ta este sanatoasa, este indicat sa iti faci analizele regulat. De exemplu, valorile colesterolului total sunt foarte importante. Acestea trebuie să fie mai mici de 200 mg/dl, LDL colesterol < 100 mg/dl, HDL colesterol > 50 mg/dl, trigliceridele < 150 mg/dl si glicemia < 100 mg/dl.

-Adopta dieta DASH

Atat Asociatia Americana a Inimii, cat si MedlinePlus, sunt de parere ca dieta DASH este cea mai buna atunci cand vine vorba de sanatatea inimii. Aceasta dieta are un plan alimentar bazat pe cercetari de la Institutul National de Inima, Plaman si Sange (NHLBI). Cercetarile arata ca DASH scade hipertensiunea arteriala si imbunatateste colesterolul, reducand riscul de boli de inima. Dieta DASH recomanda portii specifice din diverse grupe de alimente, in functie de necesarul caloric zilnic al unei persoane. De exemplu, o dieta DASH de 1600 de calorii (un nivel de calorii tipic pentru o femeie de peste 40 de ani) include urmatoarele:

  • 6 portii de cereale integrale zilnic
  • 3-4 portii de legume pe zi
  • 4 portii de fructe pe zi
  • 2-3 portii de lactate cu continut scazut de grasimi pe zi
  • putina carne slaba, de pasare sau de peste, zilnic
  • 3-4 portii de nuci, seminte si leguminoase pe saptamana
  • 2 portii de grasimi si uleiuri pe zi
  • Limiteaza alimentele care sunt bogate in grasimi saturate, cum ar fi carnea grasa, produsele lactate cu grasime si uleiurile tropicale precum nuca de cocos, miez de palmier si uleiuri de palmier
  • Limiteaza bauturile si dulciurile indulcite cu zahar

Aceasta dieta trebuie urmata pe termen lung. Planul este recomandat ca parte a unui stil de viata care include, de asemenea, limitarea consumului de alcool, stres si tutun.

Annapoorna Kini, medic si director al Laboratorului de cateterizare cardiaca de la Spitalul Mount Sina spune ca: „Efectuarea unor modificari alimentare, cum ar fi evitarea grasimilor saturate nesanatoase, va ajuta la crearea unei vieti sanatoase pentru inima”.

-Evita pe cat posibil stresul

Stresul este foarte periculos pentru inima ta, ducand la hipertensiune arteriala si colesterol ridicat. Stim ca e greu de evitat acest lucru, dar daca incluzi in stilul tau de viata lucruri precum meditatia si exercitiile de respiratie profunda, acestea te pot ajuta.

-Evita fumatul si consumul exagerat de alcool

Tutunul duce la cresterea tensiunii arteriale si te expune uuin risc mai mare de a suferi un atac de cord si un accident vascular cerebral, declara Medline Plus.

Vezi si: Mierea de paducel, o miere rara cu multiple beneficii pentru inima

-Ai grija de somnul tau

National Sleep Foundation recomanda ca majoritatea adultilor sa doarma 7-8 ore pe noapte. Un numar de ore insuficiente de somn pot duce hipertensiune arteriala si pot face dificila pierderea in greutate. In plus, trebuie sa stii ca somnul este, de asemenea, un moment bun pentru ca inima sa se reincarce. Atunci cand dormi, ritmul cardiac scade, hormonii se stabilesc si nu esti supus mult stresului, spune dr. Kini.

Vezi si: Un nou studiu arata ca uleiul de masline scade riscul de aparitie a bolilor de inima si Alzheimer

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole