20.6 C
București
sâmbătă, aprilie 13, 2024

Spumarita. Ce indicatii terapeutice are planta care melifera

Spumarita (Cardamine pratensis) este o planta ierboasa, perena, cu o inaltime cuprinsa intre 10-60 cm, cu frunze lanceolate in rozeta si flori mari, violete sau albe, ce apar din aprilie pana in iulie. Planta apare pe langa ape sau mlastini, in padurile umede, prin livezile umbroase, de la campie pana in zona premontana. Creste pe soluri cu exces de umiditate si usor sau mediu acide. 

Spumarita este o planta melifera, asigurand albinelor un nectar de foarte buna calitate, desi mierea rezultata se cristalizeaza foarte repede.

In scop terapeutic, se recolteaza frunzele si lastarii tineri (recoltate inaintea sau la inceputul infloritului, acestea sunt, comestibile, avand gust aromat si usor picant), care are loc din mai pana in iunie.

Planta este bogata in vitamine si minerale, in special vitamina C, dar cu o aroma amara si intepatoare.  

Frunzele, cand sunt consumate crude sau in salate, prezinta efecte antiscorbutice remarcabile, dar si efecte carminative.

Spumarita – Indicatii terapeutice

Planta se poate folosi in cazul urmatoarelor afectiuni: abcese, acnee, afectiuni cardiovasculare,
afectiuni digestive, afectiuni endocrine, afectiuni ale sistemului nervos, afectiuni renale, afectiuni tiroidiene, alergii, alopecie, anemie, arsuri, avitaminoza, boli limfatice, boli de ficat, boli digestive, boli de rinichi si vezica, boli de piele, bronsita, caderea parului, calculoza renala, cancer, constipatie, catar pulmonar, diabet zaharat, dischinezii biliare, diateze, edeme venoase, eczeme, efelide, eruptii tegumentare, febra, gingivite, hemoragii diverse, hemoroizi, herpes vaginal, hipertensiune arteriala, hidropizie, impotenta, imunitate scazuta, infectii stomacale si intestinale, inflamatiile pielii, intoxicatii alimentare, leziuni herpetice, lipsa calciului si fierului, obezitate, oboseala persistenta, paradontoza, piele sensibila, prurit vulvar, rahitism, rani atone, scorbut, spasmofilie, stimularea functiei sexuale, stomatite herpetice, toxiinfectii, tranzit intestinal dereglat, tromboflebita, tuse convulsiva, ulcere cronice ale pielii, varice, viermi intestinali.

Spumarita – Metode de preparare si administrare:

Planta poate fi consumata in stare cruda, sub forma de salata, dar si ca ceai, suc sau cataplasme.

-La 1 litru apa, se adauga 30 g planta si se fierbe timp de 10 minute. Se bea ceaiul, dar se poate consuma si planta, fara sa mai fie strecurata. Acest preparat este foarte bun in cazurile de scorbut.

-La o cana cu apa clocotita, se adauga 1 lingurita de planta maruntita si se infuzeaza 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi. Infuzia este indicata in: constipatie, bronsite, eruptii tegumentare, boli renale si vezicale, stimularea functiei sexuale.

-Sucul proaspat se obtine cu ajutorul storcatorului de fructe. Planta se mixeaza si se mai adauga putina apa. Din 150 g de frunze se obtin aproxiamtiv 100 ml suc. Se administreaza cate 1-2 lingurite de suc, cu 15 minute inaintea meselor principale, de 2-3 ori pe zi. Sucul este un bun remediu pentru stimularea digestiei, afectiuni renale, boli de ficat, dischinezie biliara, rahitism, scrofule, scorbut, stimularea functiei sexuale, tusea veche, etc. Totodata, acesta se poate folosi si in combinatii cu alte sucuri de legume si fructe, chiar perioade lungi de timp.

-Extern, se va folosi atat sucul, cat si planta proaspata cu care se vor face cataplasme.

-In cazul cancerului sau diabetului, planta se consuma ca atare, sub forma de salata sau suc, cate 50-150 g/zi. Se dilueaza cu apa rece in proportie de 1:1 si daca nu exista contraindicatii se
poate adauga miere.

Vezi si: Cura de primavara. Detoxifierea cu lastari si muguri

Precautii si contraindicatii:

Este recomandat sa se foloseasca doar planta proaspata,a deoarece prin uscare isi pierde principiile
active.

Spumarita nu este indicata celor care sufera de ulcer gastric sau nefroza si nici copiilor mai
mici de 4 ani. Totodata, femeile insarcinate trebuie sa evite planta, deoarece aceasta poate produce contractii uterine si, pentru ca planta contine principii usor gusogene, este indicat sa nu se administreze in formele severe de hipotiroidism sau in alte forme de afectiuni tiroidiene cu gusa.

Vezi si: Creson. Ce beneficii remarcabile are si cum se consuma

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole