12.9 C
București
duminică, martie 17, 2024

Cruciulita. Ce trebuie sa stii despre planta cu flori galbene

Cruciulita (Senecio jacobaea L.; Jacobaea vulgaris) este o planta perena, originara din Europa si Asia, care se dezvolta in mod frecvent pe terenuri aride. Planta are o inaltime cuprinsa intre 30 si 100 cm, tulpina este dreapta si acoperita cu perisori, frunzele au un miros neplacut, iar florile galbene apar din iunie pana in noiembrie.

Aceasta planta o intalnim tot mai des odata cu venirea verii. Ea este placuta ochiului, dar trebuie sa stii despre ea ca este bogata in alcaloizi (iacobina, retrosina, otosenina, acetilerucifolina sau senecionina), niste substante considerate toxice mai ales pentru cai si vite. Toxina continuta de cruciulita are capacitatea de a distruge ficatul animalelor, putand induce chiar si moartea.

In scop terapeutic, cruciulita este folosita impotriva mai multor forme de dureri, chiar si pentru tratamentul cancerului, insa este inca in curs de revizuire. 

In medicina traditionala, se foloseste planta aeriana inflorita, in iulie-august, in urmatoarele afectiuni:

  • amenoree
  • artrita
  • intepaturi de albine
  • dismenoree
  • inflamatie
  • guta
  • urgenta urinara
  • boli de piele
  • sciatica
  • cancer
  • nevralgii
  • reumatism

Ceaiul de cruciulita – se prepara din 1-2 lingurite planta uscata la 250 ml apa fiarta. Se lasa 15 minute la infuzat (aveti grija de posibilele leziuni hepatice pe termen lung).

Compresele cu ceai sau frunze proaspete zdrobite ajuta impotriva durerilor articulare, sciaticii, nevralgiei, dermatitei si a bolilor de piele.

Sucul proaspat ajuta la intepaturi de albine, usureaza durerea si umflarea.

Doze recomandate de cruciulita

De regula, stabilirea unei doze considerata sigura depinde de factori precum: starea generala de sanatate, varsta si preexistenta unor conditii medicale. Din pacate, studiile efectuate pana acum nu au reusit sa releve o doza zilnica considerata sigura pentru organismul uman.

Vezi si: Intoxicatie alimentara. Cele mai eficiente tratamente naturiste

In prezent, planta este pastrata in unele gradini pentru a servi ca hrana omidelor pentru anumite soiri de fluturi.

Cruciulita – Precautii si contraindicatii

Atentie, planta nu trebuie utilizata pe o perioada mai lunga de timp sau in cantitati mari, deoarece este posibila afectiunea hepatica. De asemenea, si in partile uscate ale plantei se conserva otravurile, nu ar trebui sa foloseasca intern din motive de siguranta.

Planta este contraindicata in: sarcina, boli hepatice, leziuni hepatice.

Vezi si: Maturicea, o planta toxica cu efecte nebanuite daca se respecta dozajul

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole