11.4 C
București
duminică, aprilie 28, 2024

Grindelia, o planta cu efecte benefice in bolile respiratorii si nu numai

Grindelia (Grindelia robusta) sau „planta de guma”, cum mai este cunpscuta, este o planta perena, originara din America de Nord, cu o inaltime ce poate ajunge pana la 1 m si cu un continut ridicat de rasina. Frunzele plantei sunt zimtate, iar florile galbene apar in mai-septembrie.  

In Europa, oamenii o cultiva in gradina, ca planta ornamentala, dar aceasta are si beneficii pentru sanatate. De exemplu, pe vremuri, planta era cunoscuta si folosita impotriva multor boli si ca antidot in cazul otravirii.

In prezent, in scop terapeutic, de la aceasta planta se folosesc: radacinile, varfurile tulpinilor, frunzele si florile.

Grindelia are in compozitia sa uleiuri esentiale, substante amare, diterpene, tanini, ochi grindeli, rasina, eter de camfor, luteolin, matricanol, saponine terpene si acid vanilic. Planta are efect antibacterian, linistitor, purificator de sange, antiinflamator, diuretic, antispastic, de ameliorare, expectorant si antispastic.

Grindelia – Aplicatii terapeutice

  • Boli respiratorii: astm, tuse, bronsita. Aceasta planta este recunoscuta ca fiind foarte eficienta in astmul bronsic, in special prin efectele ei expectorante si antispastice asupra musculaturii bronsice. In plus, Grindelia actioneaza in sens reglator asupra circulatiei cardio-pulmonare, ajutand la calmarea durerii in piept ce are loc in timpul batailor accelerate ale inimii in accesele de tuse spastica si uscata.
  • Durere in gat
  • Tuberculoza
  • Eruptii cutanate, rani. Aplicarea pulberii de grindelia este folositoare in caz de eruptii cutanate, caracterizate de senzatie de arsura severa si mancarime. Grindelia este utila in caz de zona Zoster.
  • Cistita
  • Dermatita
  • Stomac
  • Splina
  • Boli de rinichi
  • Crampe
  • Paraziti
  • Reumatism

Efecte secundare: rareori irita mucosa gastrica.

Mod de preparare:

Ceai – se prepara din 1 lingura planta la 250 ml apa fierbinte, se lasa 10 minunte la infuzat, apoi se strecoara. Ceaiul amar ajuta la astm, tuse si reumatism.

Pulberea de grindelia – planta uscata si macinata. Actioneaza in sens reglator asupra circulatiei pulmonare. Este utila in caz de tuse cu expectoratie abundenta.

Decoct – se prepara din radacina si ajuta la paduchi, dar este bun si ca produs de ingrijire a parului.

Cataplasma – Terciul proaspat din planta poate fi aplicat ca si comprese pe pielea inflamata si in caz de mancarime.

In homeopatie: la bronsita.

Vezi si: Cruciulita. Ce trebuie sa stii despre planta cu flori galbene

Vezi si: Spânzul, „otrava”care te poate vindeca de boli grele

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole