0.7 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Condimentele minune din bucatarie: Turmericul si Hreanul

Nu numai ca dau gust mancarii, dar fiecare condiment din bucatarie este un medicament. In acest secol, in care bolile si afectiunile sunt din ce in ce mai diverse, multe din ele incurabile, venim sa va spunem ca secretul unei vieti sanatoase este chiar in bucataria fiecaruia dintre noi. De aceea, vom vorbi in acest articol despre doua condimente minune: Turmeric si Hrean.

Timpul a devenit o problema reala pentru orice om, iar gatitul este doar pentru cei care isi permit un oarecare lux, insa, cu putina rabdare si vointa, oricine isi poate prepara ceva sanatos acasa. Iata cateva dintre condimentele medicamente din bucatarie pentru care merita sa gatim: scortisoara, ghimbirul, hreanul, mustarul alb, turmericul, piperul, chimenul. Astazi va vom spune despre efectele miraculoase ale turmericului si hreanului.

Iata ce trebuie sa stii despre turmeric si hrean

TURMERIC

Turmericul (Curcuma longa), care a fost denumit si “aurul indian”, și-a primit denumirea aceasta pe buna dreptate, caci proprietatile sale sunt remarcabile: este antiinflamator cu efectul celor sintetice, precum aspirina, ibuprofen, diclofenac, dar nu da efecte secundare; previne si trateaza orice fel de cancer; foarte bun pentru bolile alergice sau autoimune; fluidizeza sangele si are rol de reglare a sistemului imun.

Curcumina este principiul activ de baza din turmenic, pe care s-au facut sute de studii. Dar, se recomanda folosirea intregii plante, asa cum au folosit-o de mii de ani oameni in medicina si bucataria orientala.

Cum sa folositi turmericul?

Cocktail de turmeric: 1 lingutrita de turmeric pudra, 1 praf de piper negru, 1 lingurita de miere naturala, 1 lingurita de smantana sau ulei de nuca de cocos, ulei de palmier sau ulei de catina. Se amesteca ingredientele intr-o cana pana se obtine o pasta, apoi se adauga apa calda treptat, amestecandu-se mereu. Pentru efectul anticancerigen sau antiinflamator, se bea de 1-3 ori pe zi.

In bucatarie: turmericul este apreciat in primul rand pentru puterea naturala de a colora cu un galben intens ca de aur alimentele. Se foloseste in doze mici ca pudra in mancaruri ca orez, supe, sosuri sau maioneza de casa. Se poate pune si printre condimentele pentru carnea lasata la macerat.

HREAN

Hreanul (Armoracia lapathifolia / Cochleria armoracia), planta fara prea mari pretentii, creste laumbra, rezista la seceta si suporta frigul pana la – 20, – 30 de grade Celsius, ofera foarte multe beneficii omului.

Cum sa folositi hreanul?

Hreanul este un adevarat medicament pentru combaterea anemiei, atat la copii, cat si la adulti. Lipsa poftei de mancare la copii se poate trata cu un sirop de hrean. Se taie hreanul in rondele subtiri si se acopera cu miere. Se va forma un suc, care se va folosi intern, cate o lingurita pe zi. Este la fel de eficient si in tratarea tusei.

Anemia la adulti, tratata cu hrean. Se prepara vin tonic din 30 g de radacina rasa de hrean si se amesteca cu 1 litru de vin. Se lasa la macerat timp de 8-10 zile. Se strecoara si se consuma 50 g la fiecare masa.

Pentru tratarea bolilor de stomac, ficat si chiar in tratarea astmului sau reumatismului se prepara un decoct, astfel: se amesteca 30 g de radacina rasa de hrean cu 250 ml de vin, se lasa la macerat timp de 8-10 zile si se consuma in fiecare zi 1-2 paharele de 50 g.

Pentru reumatism sau inflamatiile articulare se fac bai locale cu faina de hrean, o lingura la un litru de apa. Pentru combaterea paradontozei se mesteca zilnic o bucatica de radacina de hrean, fara sa se inghita. Mareste afluxul de sange la nivelul gingiei.

In bucatarie se prepara alaturi de salata de sfecla, se face salata de hrean, care se pune peste mancarurile grele, precum friptura de porc, pentru o digestie mai rapida.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Cititi si:

Condimentele minune din bucatarie – Scortisoara si Ghimbirul

Retete ayurvedice de pastrare a frumusetii si vitalitatii

Ardeiul iute, un remediu excelent pentru infarctul miocardic

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole