4.1 C
București
luni, noiembrie 25, 2024

Complexul vitaminic E. Ce beneficii are pentru sanatate

Ca si in cazul altor vitamine, vitamina E nu este o singura molecula, ci este o clasa de molecule identice care realizeaza activitati conexe. Moleculele de vitamina E sunt impartite in: tocoferol si tocotrienol + bioflavonoide. Aceasta vitamina are diferite roluri esentiale in organismul nostru datorita proprietatilor sale antioxidante si , dupa cum bine se stie, oxidarea este asociata cu diferite boli si conditii posibile (imbatranirea, cancerul, cataracta si artrita).

Vitamina E este o vitamina liposolubila care se absoarbe pasiv in organism. Absortia are loc in intestinul subtire impreuna cu lipidele si se elimina prin intestinul gros odata cu restul de materiale execrate. Altfel spus, aceasta vitamina ramane doar o scurta perioada de timp in organism.

Aceasta se asimileaza natural, prin consumul de fructe, legume dar si prin intermediul suplimentelor alimentare. 

Surse de Complexul vitaminic E si doza recomandata:

-(mg la 100 g/ml produs): ulei de germeni de grau (150-500), ulei de floarea soarelui (50), migdale (25,8), ulei de masline, soia (13,2), nuci (12,3), nuci caju, germenii de grau, masline (8), zmeura (4,5), salata (4), ardei (3,1), avocado (3), spanac (1,7), piersici (0,6), uleiul de catina, creson, polen, patrunjel, aloe vera, mazare, ridiche neagra, semintele de in, bostan si de floarea soarelui, rosii, alune, arahide, drojdii, ficat, oua. De asemenea, o sursa de vitamina E aproape fara grasime este Moringa, cu efecte aproape miraculoase. Chiar si cu o doza zilnica de 10 g de pulbere de frunze de Moringa acopera 30 % din necesarul zilnic de vitamina.     

Doza recomandata de vitamina E: 20-30 mg / zi (eficienta sa insa va creste exponential la doze de >100 mg/zi), declara dr. Calin Marginean. Copiii sub 14 ani au nevoie de o doza intre 7-11 mg/zi, iar copiii si sugarii intre: 4 si 6 mg/zi.

Carenta de vitamina E duce la: anemie hemolitica, atrofierea fetusului, tulburari genitale, afectiuni cardiovasculare, neuromusculare sau diferite afectiuni la nivelul pielii.

Excesul de vitamina E (300-800 mg/zi), duce la: oligospermie, azoospermie, involutie ovariana, tulburari ale ciclului menstrual, scaderea absorbtiei de vitamina K si cresterea riscului producerii de hemoragii.

Bine de stiut!!! Orice aliment care contine vitamina E, va contine automat si vitamina D si F!

Vezi si: Complex B de vitamine. Cele mai importante beneficii pentru sanatatea noastra

Complexul vitaminic E – Beneficii pentru sanatate

-Vitamina E ajuta sistemul imunitar si are un puternic rol antioxidant in protejarea celulelor. In plus, aceasta regleaza nivelul colesterolului si mentine sanatatea vaselor de sange, previne ingrosarea arterelor si instalarea aterosclerozei.

-Dupa cum spuneam si mai sus, vitamina E este un anti-oxidant exceptional, “ocrotind” de oxidare acizii grasi nesaturati, vitaminele A si C din lumenul intestinal, dar si membranele celulare. Totodata, ne protejeaza si de efectele oxidante remarcabile ale ozonului, smogului, de radiatii si de efectele nocive ale chimioterapiei, alaturi de vitamina A.

-Potenteaza functiile vitaminei C (evident in cataracta).

-Aportul corespunzator de vitamina E reduce semnificativ frecventa si amplitudinea crizelor de angina pectorala

-Vitamina E joaca un rol important in functia reproductiva a organismului si este esentiala pentru sistemul nervos central.

-Are grija de sanatatea epidermei, fiind folosita in productia de dermato-cosmetice si suplimente anti-aging. Aceasta creste gradul de hidratare si elasticitate a pielii, mentine tenul tanar si il protejeaza inclusiv de efectele nocive ale soarelui sau fumatului. Totodata, combate iritatiile si inflamatiile provocate de arsuri, acnee, eczeme si stimuleaza regenerarea pielii.

– Grabeste vindecarea arsurilor si a ranilor.

-Mareste capacitatea functionala a muschilor, ameliorand circulatia capilara si utilizand optim oxigenul la acest nivel. Este implicata si in producerea de energie la nivel celular.

-Scade frecventa crizelor epileptice la copii si se pare ca ar fi utila si in tratamentul bolii Parkinson.

-Reduce problemele legate de ciclul menstrual (tratand eficient sindromul premenstrual) si de menopauza.

-Ajuta in caz de eritropoeza (formarea globulelor rosii ale sangelui) fiziologica si protejeaza eritrocitele impotriva distrugerii (hemoliza).

-Are proprietati anti-coagulante, inhiband agregarea plachetara.

-Vitamina anti-tumorala redutabila in general, dar si specifica pentru cancerele prostatic, col uterin, san si pulmonar. Functiile acestei vitamine sunt potentate in mare masura de prezenta Seleniului si asta preponderent in cancer.

-Alaturi de Seleniu, vitamina E grabeste liza pigmentului de uzura neuronal – lipofuscina. Totodata, creste productia de interleukina 2, la randu-i stimulatoare a productiei de limfocite T.

Vezi si: Vitamina K si complexul de vitamine B se gasesc din plin in curmale

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole