Complex B de vitamine. Cele mai importante beneficii pentru sanatatea noastra

Complexul de vitamine B cuprinde o serie de 8 vitamine solubile in apa, foarte importante pentru sanatatea sistemului nervos.

Complexul de vitamine B este joaca un rol important in activitatea unor enzime ce controleaza reactiile chimice din organism care sunt implicate in transformarea hranei in energie sau in alte substante utile organismului.

Iata mai jos cele 8 vitamine care apartin complexului de vitamine B si ce beneficii au acestea pentru sanatatea noastra:

  • Vitamina B1 (tiamina)

-Aceasta mai este cunoscuta si sub numele de “vitamina bunei dispozitii” sau “vitamina performantei intelectuale”, avand efecte benefice asupra sistemului nervos, dar si la nivelul muschilor si chiar al inimii;

-Previne aparitia cancerului;

-Are usor efect diuretic, scazand edemele;

-Este utila atat in constipatie cat si in diaree;

-Previne bolile de inima. Scade necesarul de oxigen al inimii, lucru demn de-a fi luat in seama pentru pacientii cu cardiopatie ischemica sau infarct miocardic;

-Diminueaza durerile postoperatorii, dentare, musculare, intestinale sau durerile de cap;

-Creste indirect imunitatea si rezistenta la infectii;

-Este adjuvant in tratamentul Zonei Zoster;

-Stimuleaza pofta de mancare;

-Elimina insomniile.

Vitamina B1 se gaseste in special in cereale integrale, orez nedecorticat, drojdia de bere, alune, lapte gras, iaurt, cartof (dar nu prajit), tarate, carne slaba, coji de mere, migdale, nuci, mazare, mure, rosii, varza, pere, prune, portocale, smochine, caise, piersici, cirese, banane, vinete, aloe.

Atentie! Prepararea termica a acestor alimente distruge vitamina B1, de aceea se recomanda sa le consumati in stare cruda.

Iata cum iti dai seama ca ai carente de vitamina B1: stari de oboseala, dureri de cap, insomnie, scaderea capacitatii de atentie si memorare, tulburari de personalitate, scaderea capacitatii musculare, palpitatii, tahicardie, aritmie, edeme, scaderea poftei de mancare, constipatie, scaderea tesniunii arteriale etc.

Iata cand e bine sa consumi vitamina B1: atunci cand iei anticonceptionale sau antibiotice, in caz de efort fizic intens, daca esti insarcinata si cand alaptezi, in perioadele de suprasolicitare intelectuala, in cazul alimentatiei bogate in dulciuri, in colitele de fermentatie, etc.

  • Vitamina B2 (riboflavina)

-Vitamina B2 este vitamina care te ajuta la limpezirea vederii si la combaterea oboselii;

-Vindeca anemia prin producerea globulelor rosii in organism;

-Are efecte antioxidante impiedicand imbatranirea prematura;

-Este utila in perioada cresterii mai ales in perioada fetala;

-Regleaza digestia;

-Ajuta la regenerarea pielii, unghiilor si a parului;

-Este eficienta in tratarea afectiunilor genitale (dureri menstruale, fibroame uterine, impotenta sexuala, menopauza, sterilitate, micoza genitala, leucoree);

-Asigura o buna functionare a muschilor;

-Asigura preventia, dar si tratamentul cancerului esofagian;

-Intervine in procesul de fixare a Fierului in hemoglobina.

Vitamina B2 se gaseste in: lactate (branza, lapte, iaurt, smantana, lapte batut, zer, unt), galbenus si albus de ou crud, cereale (germeni de secara si grau, tarate, porumb, orz, ovaz, secara, hrisca, faina integrala a cerealelor, orez, grau, gris), legume (hrean, patrunjel, telina, pastarnac, cartofi, gulii, varza, spanac, sfecla, ridichi, mazare, linte, usturoi, praz, ceapa, fasole, vinete, ardei, rosii, dovleci, castraveti, ciuperci), fructe (mere, pere, gutui, piersici, caise, visine, prune, cirese, stafide, capsune, zmeura, coacaze, afine, struguri, soc, catina, nuci, arahide, cocos, castane, avocado, smochine, pepene, mango, banane, kiwi, curmale, portocale, ananas, papaya, rodii), polen, miere, laptisor de matca, drojdie alimentara, drojdie de bere uscata, spirulina alga, anason, dude, fragi, macese), hibiscus, loboda, menta, nalba, papadie, urzica, radacina de ginseng oriental, seminte sau ulei din seminte de cacao.

Cel mai mare continut de riboflavina il gasim in drojdia de bere uscata, cca. 3,5 mg la 100 de g, urmata de drojdia alimentara presata ce contine 2,3 mg la 100 de g;

Iata cum iti dai seama ca ai carente de vitamina B2: suferi de afectiuni dermatologice, ameteli, anemie, tulburari oculare (cataracta, oboseala ochilor, usturime la nivelul acestora, conjunctivita), intarzie cresterea, scadere in greutate, tulburari digestive si nervoase.

Iata cand e bine sa consumi vitamina B2: in sarcina, alaptare si agresiuni microbiene ce dau stari de boala, in stres, diabet zaharat, medicatia cu antidepresive triciclice, diuretice, unele anti-gutoase, cat si exercitiul fizic intens si sustinut. Primul semn de carenta este reprezentat de o crapatura dureroasa la coltul gurii (perlesul).

  • Vitamina B3 (niacina, PP, NAD)

-Vitamina B3 este extrem de importanta pentru sanatatea si dezvoltarea multor organe ale corpului, cum ar fi ochii, pielea, parul, sistemul nervos, circulator, digestiv si sistemul imunitar;

-Previne obezitatea si mentine greutatea dorita;

-Vitamina B3 combate starile de angoasa, anxietate si ajuta la lupta contra alergiilor solare

-Scade nivelul colesterolului rau (LDL) si al trigliceridelor reducand astfel riscul de maladii cardiovasculare, dar in acelasi timp crescand nivelul colesterolului bun (HDL);

-Scade tensiunea arteriala;

-Furnizeaza energie pentru toate reactiile chimice din organism;

-Amelioreaza migrenele, diminuiaza durerile ulceroase si intareste muschii;

-Stimuleaza secretia gastrica si eliminarea bilei;

-Ajuta la asimilarea fierului;

-Ajuta la buna functionare a sitemului nervos si a tractului gastro-intestinal;

-Intensifica metabolizarea glucozei, rol important in diabetul zaharat;

-Amelioreaza simptomele artritei;

– Ajuta la eliminarea toxinelor;

– Ajuta la sinteza unor hormoni : insulina, testosteron, estrogeni;

Vitamina B3 se gaseste in: arahide, unt de arahide, nuci, lapte, ton, somon, sardine, pe?te-spada, halibut, drojdie, germeni de grau, poduse integrale, ficat, carne slaba (piept de pui sau de curcan), mazare, fasole, soia, cartofi, sparanghel, morcovi, broccoli, varza, rosii, ardei, hrisca, oua, polen, laptisor de matca, miere, alge, avocado, smochine, curmale, portocale, banane, prune, drojdie, caise uscate, gutui.

Iata cum iti dai seama ca ai carente de vitamina B3: cand suferi de dermatita severa, uscaciunea pielii, hiperpigmentare, iritatie rosiatica solzoasa, sensibilizarea pielii la actiunea luminii solare, leziuni dermatologice de tip “colier” la baza gatului), degeraturi, sudura degetelor, afte, herpes, acnee, prurit, tendinta de sangerari si tulburari de coagulare (hemofilie), dureri menstruale, tulburari circulatorii periferice, diminuarea reflexelor, senzatie de rau general, ameteli, anemie, apatie, slabire, somnolenta, insomnie, cefalee, vertij, tulburari digestive (diaree, colon iritabil), enterocolita, indigestie, iritabilitate, agresiune, neincredere in fortele proprii, confuzie mentala, diferite psihoze, depresie, anxietate, amnezie, stari delirante, hipertensiune arteriala, ateroscleroza, artrita, guta, poliartrita reumatoida, osteoartrita, cataracta, respiratie dificila, alcoolism, stres, boala Alzheimer si declinul cognitiv legat de varsta, scleroza in placi, HIV / SIDA, etc.

Iata cand e bine sa consumi vitamina B3: in sarcina, alaptare, sau in cazurile in care se presteaza un exercitiu fizic intens, se suplimenteaza dieta cu cantitati corespunzatoare de vitamina B3. Alcoolul este si el raspunzator de scaderea nivelului plasmatic al acestei vitamine.

  • Vitamina B5 (acidul pantotenic)

-Elimina din organism toxinele provenite din medicamente;

-Stimuleaza digestia, excretia si repararea celulara;

-Stimuleaza activitatea glandelor suprarenale (numita si vitamina antistres);

-Ajuta la cresterea si rezistenta unghiilor, parului si a pielii;

-Ajuta la cicatrizarea rapida a plagilor;

-Reduce efectele secundare ale chimioterapiei;

-Creste imunitatea;

-Ajuta in caz de artrita si afectiuni cardiovasculare;

-Incetineste procesul de imbatranire;

-Utila in combaterea stresului;

– Asigura troficitatea cutaneo-mucoasa, vindecarea ranilor, rezistenta si culoarea firului de par;

– Amelioreaza simptomele din cadrul poliartritei reumatoide;

– Reduce colesterolul total sangvin si nivelul trigliceridelor

Vitamina B5 se gaseste in: drojdii, taratele de cereale, varza, cartof, anason, coaja de mere, polen, laptisorul de matca, aloe, lactate: branza, galbenus si albus de ou crud, telina, pastarnac, morcovi, sfecla, gulii, ridiche neagra, soia, mazare, broccoli, conopida, linte, fasole, patrunjel, spanac, ceapa, dovleac, rosii, castraveti, vinete, ardei iute, ciuperci, mere, pere, caise si prune crude si uscate, cirese, piersici, capsune, coacaze negre, zmeura, mure, afine, stafide, struguri, catina, arahide, nuci, migdale, castane, cocos, pepene, avocado, masline verzi, smochine, portocale, banane, lamai, ananas, caju, andive, ceai chinezesc, salvie si urzica, radacina de ginseng.

Daca vrei sa consumi mai multa vitamina B5, cel mai bogat continut al acestei vitamine il gasesti in boabele uscate de fasole mung si galbenusul de ou crud care ambele contin 3,5 mg/100 gr urmate de ciuperci, tarate de grau si arahide.

Iata cum iti dai seama ca ai carente de vitamina B5:  in afectiuni dermatologice si hematologice, astenie, cefalee, crampe musculare, depresie, diaree, eczeme, greata, insomnie, imbatranire prematura, ulcer gastro-duodenal, ulceratii cutanate, varsaturi.

Iata cand e bine sa consumi vitamina B5: cand faci tratamente cu antibiotice sau consumi excesiv produse rafinate, in starile insotite de o urinare excesiva (diabet zaharat, insipid, medicatie diuretica) si consumul cronic de alcool se insotesc de carente ale acestei vitamine.
Somniferele, antibioticele, contraceptivele orale, alcoolul, cafeaua si stresul anuleaza efectele vitaminei B5 in organism.

  • Vitamina B6 (piridoxina, piridoxamină şi piridoxal)

-Vitamina B6 amplifica functiile cerebrale, fiind si o vitamina anti-stres;

-Intervine in metabolismul aminoacizilor si in procesul de transaminare;

-Participa la sinteza sucului gastric;

-Ajuta la absorbtia si la efectele Magneziului si Zincului;

-Lupta impotriva melanoamelor maligne;

-Creste fertilitatea;

-Diminueaza simptomele menopauzei;

-Daca asociezi vitamina B6 cu Magneziul te scapa de sindromul premenstrual;

-Previne instalarea convulsiilor la nou-nascuti;

-Amelioreaza metabolismul glucidic si readuce toleranta la glucoza la nivel normal. Dibeticii sunt nevoiti sa-si reduca necesarul de insulina;

-Contribuie decisiv la sinteza neuro-transmitatorilor : serotonina, DOPA-mina, melatonina, adrenalina si noradrenalina;

-Ajuta la producerea serotoninei care induce calmul, somnul si de aici denumirea de “vitamina fericirii”, fiind de mare ajutor in cazul bolilor emotionale, inclusiv depresia si schizofrenia;

-Este stimulent muscular si ajuta la procesul de crestere si reproducere;

-Diminueaza spasmele nocturne, carceii si amorteala mainilor;

-Controleaza metabolismul colesterolului, mentine sanatatea sangelui si a vaselor sanguine impiedicand depunerea acestuia pe peretii vaselor de sange;

-Previne anemia, arterioscleroza (rigidizarea arterelor), atacul cardiac sau cerebral;

-Este de mare ajutor copiilor epileptici, autisti, celor care sufera de convulsii, pierderi in greutate, irascibilitate si tulburari stomacale;

-Mareste scorul Apgar (masura sanatatii noului nascut), reduce convulsiile si iritabilitatea unora dintre copii;

-Este esentiala pentru femeile insarcinate si pentru cele care alapteaza;

-Reduce greata si starile de voma din timpul sarcinii;

-Impiedica formarea pietrelor la rinichi;

-Stopeaza procesele de imbatranire precoce.

Vitamina B6 se gaseste in: drojdii, grauntele de cereale, germenii de grau si de porumb, nuci, soia, avocado, banane, prune, ardei, varza, cartofi, mazare, spanac, salata, fasole, portocale, pere, aloe, lactate, oua, carnea (rinichi si ficat), alunele, arahide.

Iata cum iti dai seama ca ai carente de vitamina B6: suferi de anorexie, anemie, oboseala, depresie, nervozitate, apatie, insomnie, pierderea memoriei, astm bronsic, artrite, tulburari circulatorii, diverse alergii, modificari ale tegumentelor si mucoaselor, infectii ale cavitatii bucale, stomatite si stomatita angulara, inflamatia limbii, fisuri ale colturilor gurii, atrofierea epidermei, piele grasa, coloratia rosiatica a pielii (eriteme), dermatita seboreica, in jurul ochilor, nasului, sprancenelor, zonelor din spatele urechilor, gurii, acnee, incaruntirea prematura, caderea parului, dureri abdominale.

Iata cand e bine sa consumi vitamina B6: Absorbtia sa poate fi blocata de consumul semintelor de in in exces, de catre folosirea anticonceptionalelor orale si a unor medicamente, alcoolul distruge vitamina B6, dieta hiperproteica o consuma, iar sarcina si alaptarea necesita cantitati sporite de vitamina, cand apar slabiciuni musculare si crampe, tulburari de mers, convulsii, furnicaturi, amorteli ale extremitatilor, iar psihic prin sindrom maniaco-depresiv.

  • Vitamina B7 (biotina, vitamina H)

-Vitamina B7 este numita si vitamina memoriei. Aceasta reuseste sa patrunda direct in celulele creierului unde produce o substanta ce stimuleaza memoria;

-Este esentiala pentru mentinerea sanatoasa a pielii, a parului si a unghiilor;

-Ajuta la dezvoltarea, mentinerea si repararea tesuturilor musculare. Asigura si functionarea corecta a tesuturilor nervoase si la dezvoltarea maduvei osoase;

-Este de ajutor si in reducerea nivelului de grasime din organism, reduce colesterolul si reduce riscul de diabet;

-Reduce senzatia de oboseala;

Vitamina B6 se gaseste in: nuci, soia, cereale integrale, lactate, drojdii, galbenu?ul de ou, carne de porc, de vita, somon, sardine, ficat ?i rinichi, castrave?i, ro?ii, ceapa, morcovi, conopida, broccoli, spanac, ciuperci, varza, fasole uscata, migdale, alune, nuci, banane, avocado, zmeura, pepene ro?u, cap?uni, fructe de anason, frunze de cicoare, vasc, semin?e de floarea-soarelui, de susan, de canepa, radacina de frasinel sau ginseng, coada ?oricelului, tei, papadie, sunatoare, lucerna, traista-ciobanului.

Iata cum iti dai seama ca ai carente de vitamina B6: depresie, oboseala, dureri musculare, caderea parului, insomnie, inflamatii ale pielii, greata, anemie, schimbari ale apetitlui alimentar, dermatite si scalp cu formatiuni uscate.

Iata cand e bine sa consumi vitamina B6: medicatia anti-convulsivanta (carbamazepina, fenitoin, fenobarbital) reduce eficienta vitaminei, in timp ce sarcina si alaptarea necesita doze mai mari, pilulele contraceptive scad absorbtia acestei vitamine, e bine sa consumi cand suferi de alopecie, parkinson, candida, dermatita si neuropatie periferica.

  • Vitamina B8 (colina)

-Vitamina B8 sustine frumusetea si elasticitatea pielii;

-Mentine culoarea parului;

-Regenereaza foarte mult unghiile casante intarindu-le si redandu-le culoarea;

-Scade nivelul de glicemie in cazul diabeticilor;

-Protejeaza impotriva aparitiei cancerului de colon;

-Contribuie la tratarea bulimiei, depresiei;

-Contribuie la eliminarea substantelor toxice si a metabolitilor inutili acumulati in organism;

-Este considerata substanta lipocatabolica, adica substanta care „arde” grasimile;

-Ajuta la imbunatatirea memoriei, mai ales in cazul persoanelor cu Alzheimer;

-Ajuta la prevenirea afectiunilor degenerative ale ficatului si vezicii biliare;

-Eficienta in acnee, calvitie, eczeme, furuncule, vitiligo si alte afectiuni dermatologice;

-Eficienta in cazurile de obezitate si anemie;

-Calmeaza durerile musculare.

Vitamina B8 se gaseste in: germeni de grâu, soia, lactate, oua crude, arbore de cacao, schinduf, radacina de angelica, ginseng, frunze de dud alb, morcovi, cartofi, gulii, pastarnac, spanac, cicoare, ceapa, varza, salata, praz, conopida, broccoli, telina, patrunjel, fasole, rosii, castraveti, soia, mazare, ciuperci, mere, pere, piersici, cirese, prune, capsune, coacaze, struguri, afine, catina, arahide, castane, avocado, banane, citrice, caju, agrise, nuci, drojdie de bere uscata, polen, miere, melasa.

Iata cum iti dai seama ca ai carente de vitamina B8: carentele pot aparea atunci cand consumi albus de ou in exces, bei alcool sau iei un tratament cu antibiotice.

Iata cand e bine sa consumi vitamina B8: cand suferi de anorexie, convulsii, depresii, oboseala cronica, caderea parului si ruperea/exfolierea unghiilor, uscarea si cojirea pielii.

  • Vitamina B12 (cobalamina)

-Vitamina B12 este singura vitamina pe care corpul o inmagazineaza in cantitati mari, in special in ficat.

-Vitamina B12 contribuie la producerea celulelor rosii sangvine si la mentinerea sanatatii sistemului nervos central, fiind o componenta importanta in formarea ADN-ului si ARN-ului;
-Ajuta in mentinerea acuitatii simtului tactil si auditiv, in perceptia durerii, in echilibru, ca si pentru sporirea capacitatii de invatare;

-Inlatura oboseala si anemia;

-Are rol benefic asupra tractului gastrointestinal.

-Are un rol important in protejarea celulelor hepatice, datorita proprietatii ei de a impiedica depunerea grasimilor in ficat.

-Vitamina B12 poate proteja impotriva pierderii memoriei la oamenii in varsta

-vitamina B12 constituie un aliat pretios in mentinerea acuitatii simtului tactil si auditiv, in perceptia durerii, in echilibru, ca si pentru sporirea capacitatii de invatare, impiedicarea pierderilor de memorie si pastrarea aplombului mental;

-Contribuie la functionarea normala a celulelor, in special a celor din maduva osoasa;

-Are un rol important si in protejarea celulelor hepatice, datorita proprietatii ei de a impiedica depunerea grasimilor in ficat;

Vitamina B12 se gaseste in: carne de pui, vita, porc, mai ales in ficat, lapte, produse lactate, oua, fructe de mare (crabi, stridii, scoici), somon, ton.

Iata cum iti dai seama ca ai carente de vitamina B12: atunci cand suferi de anemie, deranjamente ale tractului gastrointestinal (constipatia si spasmele), oboseala, depresia, stari de ameteala, dureri de cap, iritabilitate, amortire si alte disfunctii nervoase, anomalii ale ritmului cardiac si distrugerea sistemului nervos si a maduvei spinarii.

Iata cand e bine sa consumi vitamina B12: cand sistemul digestiv este inapt sa absoarba aceasta vitamina – persoanele in varsta sunt predispuse la deficitul mentionat.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

You may also like...